De mici copii am fost educați să credem că prima dragoste este și ultima. Prinții și prințesele din povești odată ce s-au întâlnit, s-au iubit, s-au căsătorit și au rămas împreună până la adânci bătrâneți. Am fost învățați să credem că avem o singură iubire adevărată și că această persoană (care este întotdeauna sexul opus) ne completează. Cam asta ar fi povestea despre sufletele pereche pe scurt.
Cu trecerea timpului, mulți realizează că este o poveste pentru copii, însă nu toți. Foarte mulți oameni îmbătrânesc cu acest ideal romatic în minte. Pe zi ce trece, puțin câte puțin focul unei iubiri ca în povești se stinge însă mereu le rămâne o scânteie. „Poate mâine, poate la anul, poate peste cinci ani…” – acest poate le mănâncă viața și ni-i lasă să trăiască autentic.
Unii aleargă după iubirea ideală, iar în vânătoarea lor de bife pe lista sufletului pereche uită să iubească. De fapt, uită să trăiască bucuria de a iubi și de a fi iubit. Chiar dacă în față au o persoană minunată, nu-i acordă destul credit pentru că „parcă nu au acel ceva”. Ce anume? Nici ei nu știu, dar cumva nu bifează lista lor imaginară. Unde se ajunge? O nouă poveste de iubire este spulberată înainte de a începe, iar ei rămân singuri cu idealul în brațe.
Pentru cei care au suferit răni emoționale de-a lungul vieții, sufletele pereche sunt un fel de paradis. Când se simt incompleți, singuri și deconectați de la ei înșiși, idealul iubirii sufletelor pereche devine un far de speranță care promite să-i salveze. Curând încep să creadă despre sufletele pereche că sunt „piesa lipsă” din puzzle-ul vieții lor. Doar cu ei pot avea o viață plină de sens. Îți sună cunoscut? Realitatea este totuși puțin diferită.
10 mituri despre sufletele pereche
Mitul 1. Îți poți „găsi” sufletul pereche
Cea mai mare păcăleală pe care o poți trăi în această viață este să crezi că deți controlul. Surpriză! Este doar o iluzie. Unicul lucru asupra căruia ai sau poți avea control ești tu. Nu ai nicio putere asupra când, unde sau cum va apărea sufletul tău pereche. Tot ce poți face în mod realist este să fii deschis și receptiv la orice interacțiune cu oamenii din jurul tău. De ce spunem asta? Uite un lucru important pe care să-l reții despre sufletele pereche: ele apar „din senin” atunci când te aștepți mai puțin. Fără deschidere, probabil îl vei îndepărta de la prima privire.
Mitul 2. Ce vrei de la sufletul tău pereche este ceea ce vei obține
Probabil nu-ți este străin conceptul de a „vizualiza sufletul tău pereche” pentru a-l „atrage”. Dă-ne voie să-ți spunem că este doar un truc al ego-ului.
“Ego-ul este principalul sabotor al omului” – Monica Bârlădeanu
Legea atracției nu funcționează chiar așa. Gândurile și convingerile tale sunt cele care reflectă realitatea ta. Sufletul tău pereche de multe ori nu este cineva pe care îl dorești în mod conștient, ci cineva pe care îl atragi inconștient și de care ai nevoie pentru creștere interioară. Cu alte cuvinte, nu vei obține niciodată ce crezi că vrei ci doar ce ai cu adevărat nevoie în viața ta pentru a crește ca suflet.
Mitul 3. Despre sufletele pereche știm că vor rămâne alături de noi indiferent de situație
Acesta este un alt mit extrem de dăunător care creează multă suferință. Este adevărat că noi, ca oameni, găsim o mare mângâiere în gândul „întotdeauna și pentru totdeauna” (de aceea căsătoria este atât de atrăgătoare pentru noi). Dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. Uneori, sufletele noastre pereche stau un sezon, iar uneori rămân toată viața. Ce dictează durata? Simplu: capacitatea ta de a-ți învăța propriile lecții de creștere.
Mitul 4. Avem doar UN SINGUR suflet pereche
Probabil nu te simți prea bine acum, însă într-adevăr sintagma „suflet pereche” este în sine un MIT. În viața vei întâlni foarte mulți oameni care vin să-ți predea lecții valoroase. Toți sunt suflete pereche pe parcursul „orei de curs”. Fiecare în parte este diferit, însă toți au în comun iubirea, care se traduce prin a-ți oferi posibilitatea de a crește.
Mitul 5. Sufletele pereche sunt întotdeauna romantice
Dimpotrivă, relațiile cu sufletele pereche pot fi complet platonice, fără sentimente sexuale sau romantice implicate. Cu alte cuvinte, sufletul tău pereche ar putea fi pur și simplu cel mai bun prieten al tău din lume. Fă un exercițiu de analiză și uită-te cu atenție la oamenii tăi dragi. Ce vezi în relația cu ei? Unde ești acum comparativ cu unde te-au găsit? S-ar putea să fii surprins de propriul răspuns.
Mitul 6. Sufletele pereche sunt oameni
Ne gândim la suflete pereche în termeni de oameni care iubesc alți oameni. Dar mulți oameni au simțit legături intense și puternice cu animalele lor de companie care depășesc limbajul uman.
Mitul 7. Sufletele pereche sunt de genul opus
Religia și tradiția ne-ar face să credem că sufletele pereche sunt de natură heterosexuală. În realitate, iubirea NU este restricționată de ceea ce este considerat „drept” sau „greșit”. Sufletul tău pereche ar putea foarte bine să fie de același gen ca tine. Este perfect în regulă!
Mitul 8. Sufletele pereche sunt singure
Dragostea este o emoție complexă. Este adevărat că „nu putem alege pe cine iubim” – dragostea curge liber și fuge. Cine poate pretinde că înțelege misterele inimii?
Mulți oameni sunt chinuiți de faptul că cel pe care îl iubesc este deja într-o relație sau căsătorit. Atenție însă la diferența dintre atracție fizică și iubire. Despre sufletele pereche este bine să mai știi că rezonează mult mai profund decât „a avea chimie”, sexul sau interesele compatibile. Ca atare, sufletele pereche în această poziție trebuie să aleagă, ori merg mai departe în căsnicia lor, ori se despart. În timp ce ambele opțiuni sunt dureroase, ambele sunt în cele din urmă catalizatori pentru creștere.
Mitul 9. Relațiile cu sufletele pereche sunt fără efort
Din cauza filmelor romatice foarte populare, avem tendința de a crede că iubirea sufletelor pereche este ușoară și lipsită de stres. Această credință se adaugă la dezirabilitatea și idealizarea unei astfel de relații. Cu toate acestea, relațiile dintre suflete pereche necesită timp, efort, răbdare și sârguință ca orice alte relații. Fără întreținere conștientă, chiar și relațiile dintre sufletele pereche vor eșua.
Mitul 10. Sufletele pereche te completează
Poate cel mai distructiv mit dintre toate, gândul că sufletele noastre pereche ne completează nu este doar înșelător, dar este și extrem de lipsit de respect de sine. Suntem învățați să credem că sufletele noastre pereche sunt „jumătățile noastre lipsă”, când de fapt ei sunt ajutoare și catalizatori ai creșterii noastre spirituale. Convingerea că sufletul nostru pereche „ne completează” este atât de populară, deoarece ne încurajează să evităm responsabilitatea pentru fericirea și integritatea noastră. Este mult mai ușor să pui povara și presiunea asupra altora! Atât de mulți oameni intră în relații crezând că sufletul pereche le va oferi tot ce au nevoie. Acest lucru, din păcate, duce la probleme precum codependența, activarea toxică și autotrădarea.
În final, despre sufletele pereche putem spune doar că sunt călăuze în drumul nostru de creștere. Așadar, în loc să-ți pierzi energia prețioasă la vânătoare de bife, mai bine te uiți în interiorul tău. Ai de explorat un tărâm imens la care doar tu ai acces. N-ar fi păcat să rămână ascuns pe veci? Încearcă să mergi pe acest drum o vreme, s-ar putea să rămâi cu adevărat impresionat.