Cum poți găsi oportunități în situațiile de criză

sursă foto: unsplash.com

Ultimii ani ne-au pus în fața scenariilor imprevizibile și a momentelor care, mai mult ca niciodată, ne-au determinat să simțim frică și anxietate. Și când apare o criză – fie că este vorba de dificultăți financiare, declin de sănătate – poate fi dificil să-ți iei un moment pentru a-ți sorta trusa de instrumente mentale. De multe ori, odată cu haosul vine o noțiune paralizantă despre ce fac acum?

În cele ce urmează îți prezentăm trei soluții despre cum poți găsi oportunități în situațiile de criză, indiferent cât de mari și de imminente ar părea acestea în momentul cu care te confrunți.

1. Recunoaște momentul în care ai de ales

În fiecare moment, epocă sau criză, avem de ales. Oricât de rău este, cât de mult ne schimbă această experiență, cât de șocantă este, avem de ales în ceea ce privește modul în care navigăm.

Care este această alegere? Ei bine, ai de ales să mergi pe calea lipsei, pesimismului și dezordonării sau pe calea abundenței, transformării, rezistenței și curajului.

Totuși, înainte de criză, când viața era poate uşoară, aveai impresia că nu trebuie să faci această alegere. Ne parcurgem rutinele, iar organizațiile și lucrurile noastre intră la locul lor. Drept urmare, s-ar putea să uiți că faci această alegere în fiecare zi, până când o criză practic te lovește în față. Așa că orice criză – un divorț, pierderea locului de muncă, dezordine financiară, sănătate – ne trezește la această alegere.  Întrebarea devine: pe ce cale vei merge?

2. Amintește-ți, disconfortul duce adesea la reziliență.

Acum, poate suna un pic neplăcut, dar disconfortul este de fapt esențial pentru a face prima alegere pe care am menționat-o mai sus. Adică, oamenii de obicei caută rezistență atunci când sunt răniți, deși în mod subconștient este puțin brutal, dar acesta este impulsul de care avem nevoie.

Soluția? Gândește-te la disconfort ca la o oportunitate de a găsi modalități noi și creative de a face față acestor emoții negative. Pentru a evita aceste sentimente, s-ar putea să te surprinzi cu grija ta.

3. Înclină-te spre interconectivitate și umilință.

Când ni se amintește cât de impermanenți suntem, imediat devenim umili și realizăm că avem nevoie unul de celălalt.

Există câteva moduri de a-ți reaminti impermanența. În primul rând: meditația. Meditația înseamnă să înțelegi că viața este trăită doar în momentul prezent. Și când îmbrățișăm asta, îmbrățișăm atât impermanența, cât și interconectivitatea.

Descoperă și beneficiile meditației: cum ne ajută meditația din punct de vedere emoțional

În al doilea rând, îți recomandăm să te conectezi cu natura. Am ajuns atât de departe de a înțelege natura noastră intrinsecă, încât nu ne mai cunoaștem pe noi înșine.

Când îți reduci înțelegerea la acest nivel de bază, vei putea deveni adaptat la momentul prezent și vei putea recunoaște că oamenii – la fel ca orice alt animal de pe acest Pământ – sunt suficient de rezistenți pentru a face față oricărui obstacol.

Concluzie

A face față crizelor poate fi dificil, fără îndoială. Dar, formarea emoțiilor până la elementele de bază te poate ajuta să vezi dincolo de criza cu care te confrunți. Bineînțeles, asta nu înseamnă că te vei simți imediat fără griji odată ce faci acești trei pași. Dar dacă acele sentimente de anxietate încep să apară și nu știi încotro să te îndrepți, încearcă să urmezi sfaturile din acest articol.