Copiii și minciuna: Cum gestionăm minciuna în relație cu copiii

Copiii și minciuna: Cum gestionăm minciuna în relație cu copiii

Atunci când copiii mint, părinții pot reacționa cu furie, dezamăgire sau chiar cu ostilitate. Cu toate acestea, este important să înțelegem de ce mint copiii și cum putem să-i ajutăm să învețe să fie cinstiți. Copiii și minciuna nu ar trebui să fie prieteni buni și de aceea noi părinții suntem nevoiți să învățăm să gestionăm aceste situații.

De ce mint copiii?

Copiii mint din mai multe motive, însă cele mai comune sunt:

  • Copiii pot minți pentru a evita pedeapsa pentru un comportament nepotrivit, cum ar fi să fi mâncat dulciuri înainte de cină sau să fi spart un obiect.
  • Copiii pot minți pentru a obține ceva ce doresc, cum ar fi să poată să se uite la televizor sau să meargă la o petrecere.
  • Copiii pot minți pentru a se proteja de ceva sau de cineva care le este frică sau care îi rănește.

Copiii și minciuna: Cum gestionăm situația?

Atunci când copilul tău minte, este important să reacționezi într-un mod calm și constructiv. Iată câteva sfaturi:

  • Ascultă-l cu atenție. Înainte de a spune ceva, ia-ți timp să-l asculți pe copilul tău pentru a înțelege de ce a mințit.
  • Evită să-l acuzi sau să-l judeci. Acuzarea sau judecarea copilului tău îl va face să se simtă rușinat și să fie mai puțin dispus să vorbească cu tine în viitor.
  • Învață-l să fie sincer. Explică-i copilului tău că este important să fie sincer, chiar dacă este greu. Spune-i că ai încredere în el și că vrei să poți avea o relație bazată pe încredere.

Minciuna este o parte normală a dezvoltării copiilor. Cu toate acestea, este important să gestionăm minciuna într-un mod calm și constructiv. Atunci când descoperi că copilul tău a mințit, concentrează-te  pe comportament, nu pe copil. Vorbește cu copilul despre motivul pentru care a mințit și explică-i de ce minciuna este greșită. Oferă-i copilului o modalitate de a repara greșeala. Pe lângă gestionarea corectă a minciunii atunci când aceasta apare, poți preveni minciuna la copii creând o relație de încredere cu ei, fiind un model în sinceritate.

Citește și:

Vezi și: