Astenia de primăvară: cum poți face față schimbărilor

sursă foto: unsplash.com

Te simți epuizat cu toate că te dormi suficient? Soarele a început, în sfârșit, să răsară și pe strada noastră, însă schimbările de anotimp își lasă amprenta și asupra organismului nostru este ceea ce noi numim: astenia de primăvară.

În fiecare primăvară începe același joc: zilele se mai lungesc din nou, soarele capătă putere, orele de lumină și căldură cresc. În jur, natura se trezește din hibernare. Mulți dintre noi, pe de altă parte, nu prea doresc să plece – se luptă cu ceea ce se numește „astenia de primăvară”.

Simptomele acestei tulburări subiective de dispoziție pot fi diferite și variază ca severitate. Semnele tipice sunt oboseala excesivă și stările de epuizare. Femeile cu tensiune arterială scăzută sau cele cu condiție fizică precară, persoanele în vârstă și tinerii suferă în special de acest lucru.

Astenia de primăvară: care sunt cauzele acesteia?

Trecerea de la iarnă la primăvară înseamnă o mare schimbare pentru corpul nostru. Pentru a înțelege cum ne putem susține organismul în mod pozitiv, iată principalele motive pentru care apare astenia de primăvară:

Creșterea sau schimbarea temperaturii aerului:

Corpul trebuie mai întâi să se adapteze din nou la temperaturile mai calde. Fluctuațiile parțial mari ale temperaturii și ale luminii solare provoacă reglarea căldurii, iar lățimea vaselor noastre de sânge se modifică în mod constant.

Acest lucru pune un stres asupra sistemului circulator – cu stare de rău, oboseală și epuizare.

Condițiile de lumină mai puternică și, odată cu aceasta, echilibrul hormonal în schimbare:

Pe măsură ce lumina zilei crește în primăvară este rândul hormonului fericit serotonina să ne activeze. Interacțiunile și fluctuațiile acestor hormoni stresează organismul până când echilibrul este reajustat la „nivelul de vară”.

Schimbarea orei:

Ritmul zi-noapte, care este bine repetat iarna și acum este deja provocat hormonal, este modificat suplimentar de schimbarea orei. Acest lucru poate duce temporar la o calitate redusă a somnului și la creșterea oboselii în timpul zilei.

Dar, de îndată ce sosește primăvara, este timpul să mobilizăm din nou corpul pentru a scăpa de hibernare.

Deci, cum facem față asteniei de primăvară?

Nu putem schimba vremea sau anotimpurile, dar putem învăța să ne adaptăm mai bine la condițiile date.

  • Ridică-te din pat, de preferință fă mișcare în aer liber în fiecare zi și pe orice vreme și bucură-te de mult soare și lumină!
  • Sesiunile de saună sau dușurile/băile reci și calde pot, de asemenea, antrena „artificial” corpul pentru schimbările de temperatură.
  • Somnul suficient este foarte important pentru starea fizică și mentală.
  • În ceea ce privește nutriția, alimentele proaspete, cu multe legume și fructe bogate în vitamine și minerale sunt calea de urmat.
  • Un pahar cu suc de fructe. Pentru că și un pahar mic de suc de portocale, de exemplu, acoperă jumătate din necesarul zilnic de vitamina C și asta ajută la reducerea oboselii și oboselii.
  • Un aport adecvat de vitamine B este important, deoarece acestea sunt regulatori importanți ai metabolismului nostru energetic.

În orice caz, astenia primăverii ar trebui să fie temporară. Mulți o depășesc după două săptămâni, alții au nevoie de mai mult timp. Acestea sunt procese fiziologice normale care necesită pur și simplu o anumită perioadă de timp pentru ca organismul să se poată adapta.