Arta și cultura – materiale de construcții pentru poduri între suflete

De-a lungul istoriei, arta și cultura au jucat un rol semnificativ în modelarea societății. Au fost adevărate materiale de construcții pentru ridicarea de poduri între suflete, oferind spațiu pentru exprimare creativă și interacțiune între indivizi sau grupuri. Altfel spus, arta, cultura și comunitatea sunt într-o relație extrem de strânsă, fiecare în parte având o putere mare de influență asupra celorlalte. Cum se întâmplă asta mai exact? Hai să aflăm împreună pornind de la a înțelege:

Ce înseamnă, de fapt, arta și cultura?

Cu toții asociem aceste cuvinte cu ceva, fie muzică, pictură, dans sau sculptură; fie cu gașca de colindători (că tot vine acum Crăciunul) care merge din casă în casă pentru a aduce spiritul sărbătorilor în sufletele celor ce-i primesc.

Atunci când ne gândim activ la artă sau cultură, în mintea noastră apar imagini fel de fel. Chiar dacă viziunea fiecăruia despre cele două poate fi diferită, în termeni generali:

Arta este expresia creativă a umanității, o oglindă a sufletului nostru. Ea poate lua forme infinite, de la picturile care ne captivează privirea, până la melodiile care ne emoționează și poveștile care ne inspiră. Cultura, pe de altă parte, este țesătura complexă a valorilor, tradițiilor, obiceiurilor și credințelor care definesc un grup de oameni. Ea este moștenirea noastră, dar și un element dinamic, în continuă evoluție.

Ambele au în comun crearea de conexiuni dincolo de cuvinte. Nu ai nevoie să înțelegi cu mintea „ce a vrut să spună autorul” când vezi un tablou, atâta vreme cât îl privești prin ochii sufletului. La fel, când poate asculți o melodie în franceză, japoneză sau italiană. Nu ai neapărat nevoie să înțelegi cuvintele ca mesajul central să ajungă la tine. Prin artă și cultură sufletele se conectează între ele.

Cum arată relația dintre artă, cultură și comunitate?

Așa cum spuneam la începutul articolului, legătura dintre artă, cultură și comunitate este strâns legată și reciprocă. Arta este influențată de contextul cultural și social în care se naște, reflectând aspirațiile, temerile și valorile unei anumite epoci. În același timp, arta are puterea de a modela societatea, de a provoca schimbări și de a oferi noi perspective. Hai să vedem un exemplu ca să ne fie mai ușor să înțelegem corelarea dintre cele trei:

Cultura hip-hop, apărută în Bronx în anii ’70, a exprimat experiențele și aspirațiile tinerilor afro-americani și latini care trăiau în cartierele urbane sărace. Muzica, arta stradală (graffiti), dansul (breakdance) sau îmbrăcămintea asociate acestui stil au devenit un fenomen global. Tineri de pretutindeni au receptat mesajul, sensul mișcării, au empatizat cu el sau poate s-au identificat complet, iar asta a dus la construirea de conexiuni dincolo de orice barieră.

Vezi și: 7 motive pentru care oamenii creează artă

Este important de menționat totodată că impactul artei și culturii asupra societății poate însemna mai mult decât construirea de comunități. Spre exemplu, cele două pot:

  • Stimula dezvoltarea economică: Industriile creative, cum ar fi turismul cultural, designul și producția de filme, generează locuri de muncă și contribuie la creșterea economică.
  • Educa și inspira: Arta și cultura ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim, să ne dezvoltăm creativitatea și să ne cultivăm empatia.
  • Provoca schimbări sociale: Arta poate fi o unealtă puternică pentru a atrage atenția asupra problemelor sociale, a contesta inegalitățile și a promova valorile democratice.

Cum pot arta și cultura să creeze poduri între suflete?

Prin emoție ca limbaj universal

Indiferent de originea noastră, cu toții suntem capabili să simțim iubire, bucurie sau speranță. La fel cum oricine poate simți tristețe, furie sau deznădejde. Fiecare în parte a trăit de-a lungul vieții sale experiențe care au generat aceste emoții sau altele. Asta ne permite să ne identificăm cu emoțiile celorlalți și să ne simțim deci mai puțini singuri.

Prin aducerea în lumină a mai multor perspetive

Privind un tablou, citind o carte, ascultând o melodie intrăm într-un univers nou. Dintr-o dată, ceea ce știm despre lume, este pus sub semnul întrbării. Înțelegem că nu deținem adevărul suprem și că dincolo de bula noastră există și alte realități. Această expunere la alte perspective ne ajută să devenim mai toleranți și mai deschiși către diversitate.

Prin crearea mediului propice comunicării

Atât arta, cât și cultura, intrigă la dezbatere. Intrând într-un mediu care promovează acestea, automat începi să-ți șlefuiești gândirea critică. Discuțiile constructive sunt stimulate, iar acest fapt contribuie la o mai bună înțelegere a semenilor și a mediului general global.

Prin identitate și apartenență

Așa cum am prezentat în exemplul de mai devreme, oamenii se pot identifica prin artă sau cultură. Dacă găsesc exemple cu care să rezoneze, încep să simtă că fac parte dintr-un grup. Prin participarea activă la evenimente culturale sau reprezentații care susțin mesajul cu care ne-am identificat, cunoaștem alți oameni care împărtășesc aceleași crezuri sau valori, iar asta ne oferă sentimentul de apartenență.

Oare chiar este necesar să despicăm firul în patru? Până la urmă, poate cel mai fain și simplu mod de a prezenta importanța artei și culturii în viața noastră, ca indivizi și grupuri, rolul lor real în construcția de poduri între suflete este să amintim evenimentele Fain & Simplu. Cum te simți atunci când alegi să spui prezent la întâlnire? Ce emoții se trezesc în tine când invitatul tău preferat intră pe scenă și începe să susțină o idee? Sau când, Mihai Morar anunță o surpriză pentru suflet, iar scena se umple de muzică sau dans. Ori atunci când ieși în pauză și vezi mulțimea sau când cineva din comunitate îți zâmbește și poate chiar începe o conversație. Cum te întorci acasă? Cum începe ziua următoare pentru tine?  Ce simți acum, ce răspunsuri îți vin în minte, își au rădăcina în artă și cultură.

Mădălina Costache

Citește și:

Vezi și: