Empatia, sau capacitatea noastră de a înțelege sentimentele și perspectivele celuilalt și de a arăta compasiune față de ele, este unul dintre elementele de bază ale relațiilor sănătoase. Când suntem capabili să stăm în locul altei persoane și să vedem viața din punctul lui de vedere – o situație, o credință, o luptă – suntem atunci mai bine pregătiți să ne conectăm, fără reactivitate, la nivel uman.
Este, într-un fel, un semn de generozitate; nu în sens material, ci mai degrabă este un spirit de generozitate. Aplecându-ne în această generozitate și învățând cum să fim mai empatici, cultivăm o atitudine de deschidere și ne antrenăm mintea să judece mai puțin. Nu e de mirare că empatia poate avea un impact pozitiv asupra relațiilor noastre, cu noi înșine și cu ceilalți.
Empatia nu presupune să fi trecut prin același lucru ca o altă persoană, pur și simplu să-i întâlnim acolo unde sunt ei acum.
Empatia poate părea o emoție totul sau nimic; într-un fel, este adevărat. A fi capabil să recunoască și să se relaționeze cu sentimentele altora nu vine în grade. Ca orice abilitate, există sau nu. Dar vestea bună este că empatia este o calitate care poate fi hrănită și învățată. A descoperi cum să devii mai empatic este o abilitate de viață cu beneficii care se extind în toate domeniile vieții. Odată ce stăpânești cum să ai mai multă empatie, ești mai capabil să te conectezi și să înțelegi partenerii, cei dragi, colegii și chiar străinii.
Beneficiile exersării empatiei
Existența în lume poate veni cu un pic de supraîncărcare senzorială. Se întâmplă multe acolo și nu este de mirare că devenim preocupați de tărășenia minții noastre. Atât de des, gândurile și emoțiile noastre preiau stăpânirea, lăsând puțin spațiu celor din jurul nostru să se simtă văzuți sau auziți. Și atunci când migrăm către interacțiunea socială, avem tendința de a rămâne cu păsările noastre.
Toate aceste comportamente pot duce la un deficit de empatie și a fi capabili să arătăm compasiune față de oameni și perspective care sunt diferite de ale noastre devine dificil, dacă nu imposibil. Totul poate părea puțin frustrant și descurajator. Dar să te întrebi cum poți fi mai empatic și cum poți să te aventurezi să-i înțelegi pe cei din jur merită munca. Iată câteva dintre beneficii:
Relații mai puternice.
A învăța să-i asculti pe cei din jur fără a judeca nu numai relațiile și parteneriatele tale familiale, ci și prieteniile tale.
Un impuls general al fericirii.
Empatia este una dintre cele mai profund apreciate calități umane. Cei care o pot oferi, creează legături mai puternice cu cercurile lor sociale. Aceste legături mai puternice aduc mai multă bucurie în viața cuiva.
Inteligență emoțională superioară.
Empatia se află în centrul inteligenței emoționale sau a capacității noastre de a ne conștientiza emoțiile și de a gestiona relațiile interpersonale. A fi capabil să empatizăm cu cei din jurul nostru ne oferă o mai bună înțelegere a navigării în relațiile interpersonale.
Lider și muncitor mai bun.
A fi capabil să navigheze în relațiile și situațiile umane cu succes poate face viața de birou mult mai ușor de preluat. Dacă puteți citi și înțelege emoțiile, nevoile și gândurile rapoartelor și ale colegilor dvs., este mult mai probabil să comunicați și să colaborați eficient.
Cum să fii mai empatic
Când creierul nostru începe să-și dea seama cum să fie mai empatic, ceea ce face este să convingă centrul emoțional și centrul cognitiv să colaboreze și să dea sens situației din fața lui. Centrul emoțional al creierului, sau sistemul limbic, include amigdala și hipocampul. Această zonă stochează sentimente, experiențe și impresii. Poate percepe și sentimentele celorlalți. Lobul frontal, care dă sens comportamentului la cel mai înalt nivel, este locul unde se întâmplă magia empatizantă. Încearcă să rezolve problemele și să înțeleagă de ce cineva se poate simți așa cum este.
Empatia are mai multe componente: cea cognitivă, în care înțelegi gândurile sau sentimentele persoanei; cea emoțională, unde poți împărtăși aceste sentimente; și cea plină de compasiune, unde mergi dincolo de a împărtăși îngrijorarea și încerci în mod activ să reducă durerea cuiva.
Dacă sunteți în proces de a învăța cum să fiți mai empatic într-o relație sau în viața de zi cu zi, principalul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă schimbați interacțiunile: vorbiți cu oameni noi din diferite medii și medii sociale. Ascultă-i activ pe cei din jurul tău. Permite-ți să fii vulnerabil în relații. Concentrați-vă pe interesele și nevoile celorlalți. Încercați să nu faceți presupuneri despre cei din jur. Și, desigur, meditează.
Legătura dintre meditație și empatie
Cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că meditația pe compasiune ne poate îmbunătăți capacitatea de a empatiza cu cei din jurul nostru. Se crede că meditația pentru empatie poate face acest lucru activând zonele creierului asociate cu compasiunea. Când cercetătorii de la Centrul Medical Mount Sinai au scanat creierul pacienților în timpul meditației, zona de empatie a creierului a început să se lumineze semnificativ.
Meditația poate crește, de asemenea, empatia prin extinderea conștientizării de sine. În calmarea sistemului nervos, meditația te ajută să devii mai conștient de propriile emoții, făcându-te mai priceput să empatizezi cu emoțiile altora.
Și astfel, pe măsură ce învățăm prin meditație să ne vedem propriile modele de gândire, dialogul interior și suferința, ne apropiem de suferința celorlalți. Empatia este în esență o înțelegere a condiției umane împărtășite – și aceasta este natura desfășurată a propriei noastre bunătăți și compasiune.