Dacă încerci să începi sa-ți formezi noi obiceiuri probabil te vei întreba cât de mult timp durează până când acestea vor face parte din rutina ta. Cu toate astea, răspunsul nu este unul fix, ci totul va depinde de fiecare în parte.
Dar înainte de a ne concentra prea mult pe un anumit număr de zile sau pe o perioadă de timp, reține că ai putea să te pregătești pentru eșec încercând să îți dezvolți un obicei într-o fereastră de timp precisă.
Asta pentru că formarea unui obicei nu este un proces unic. Mai degrabă, depinde de multe lucruri specifice pentru tine – și anume, familiaritatea ta cu acel lucru și circumstanțele în care te afli. Iată câteva informații suplimentare pentru a înțelege cât timp durează crearea unui obicei, precum și sfaturi pentru a-l menține.
Cercetarea privind formarea obiceiurilor
Există cercetări convingătoare care încearcă să răspundă la întrebarea: cât timp durează formarea unui obicei? Infamul mit „21 de zile” s-a răspândit după ce o carte din 1960 numită Psycho-Cybernetics a devenit larg populară. (A fost scrisă de un chirurg plastician care a observat că pacienții săi parcă au nevoie de aproximativ 21 de zile pentru a se obișnui cu noile lor fețe.)
De atunci, noi cercetări au respins această afirmație, sugerând că durează mult mai mult pentru a forma un obicei. Cel mai important, cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că este nevoie de cel puțin 66 de zile pentru ca „automaticitatea” să se activeze.
Același studiu University College London a arătat, de asemenea, o variație uriașă a timpului individual între participanți – oriunde de la 18 la 254 de zile (care, în special, este de 12 ori mai lungă decât 21 de zile). Desigur, acest lucru nu este atât de surprinzător când iei în considerare că unii oameni sunt mai rezistenți la formarea obiceiurilor decât alții. În plus, unele obiceiuri sunt pur și simplu mai greu de preluat decât altele.
De aceea, atunci când îți propui să-ți creezi un obicei este important să te concentrezi mai puțin pe timp și mai mult pe munca necesară pentru a-ți atinge obiectivul.
Descoperă și: care sunt cele 5 limbaje ale iubirii (și cum le poți practica)
Cum poți transforma o activitate într-un obicei
Indiferent despre ce activitate este vorba, poate fi nerezonabil să prezici cât timp va dura pentru a-ți forma un obicei, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a crește șansele să rămâi cu el.
Fie că e e vorba de o dietă, o rutină de meditație, ori orice altceva încearcă să faci acel lucru în mod regulat „la aceeași oră, același loc”.
Decideți o perioadă realistă de timp
La fel ca multe lucruri în viață, atunci când vine vorba de activități personale nu cantitatea de timp contează, ci calitatea. Cel mai important este să găsești o perioadă de timp care să fie eficientă, dar care să se simtă, de asemenea, realizabilă și să te mențină motivat. Doar așa ai șansa de a reuși. Pentru unii oameni, asta ar putea însemna cinci minute, pentru alții, 60. Pentru a găsi perioada optimă de timp pentru tine – adică locul tău favorabil personal – începe puțin cu cantități gestionabile de timp, cum ar fi 3, 5 sau 10 minute și construiește de acolo.
Utilizați ancore de obicei
Sună ciudat? Este de fapt o strategie mentală utilă. Ancorarea obiceiului este practica de a alege o acțiune de 30 de secunde care te determină să începi noua rutină zilnică. Și funcționează! Cercetările arată că obiceiurile de ancorare pot fi o modalitate puternică de a menține noi obiceiuri.
Folosiți formula „buclă de obicei”. Unii experți consideră că un proces numit bucle de obicei – care este oarecum legat de ancorarea obiceiurilor – este cheia pentru dezvoltarea unui nou obicei (sau perturbarea celor vechi). Charles Duhigg, autorul cărții „Puterea obișnuinței”, descrie o buclă de obiceiuri ca o combinație de indiciu, rutină, recompensă și poftă. Pentru a stabili o nouă rutină, cum ar fi meditația, aveți nevoie de un indiciu (ceva care vă declanșează comportamentul); o recompensă (beneficiul pe care îl obțineți în urma îndeplinirii rutinei); și o poftă (impulsul pe care îl simți odată ce creierul tău începe să-ți asocieze semnalul cu o recompensă anticipată).
Fă-te comod
Comoditatea îți va oferi un soi de relaxare psihică. În funcție de ceea ce ți-ai prospus să faci încearcă tot timpul să fii în zona te confort măcar din anumite puncte de vedere, penrtu a te putea acomoda treptat cu schimbările.