Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii (și cum le poți practica)

sursă foto: pexels.com

În urmă cu treizeci de ani, o carte intitulată Cele 5 limbi ale iubirii și-a prezentat conceptul titular în societate – și de atunci, a devenit parte a lexicului cultural.

Nefamiliar? Ideea este că fiecare are un mod preferat de a exprima și de a primi dragostea și se încadrează într-una din cele cinci categorii sau „limbi”: oferirea și primirea de cadouri, cuvinte de afirmare, atingere fizică, acte de serviciu și timp de calitate.

Dacă înveți să înțelegi limbajul iubirii partenerului tău, îți vei întări comunicarea și, în cele din urmă, relația.

Istoria celor 5 limbaje ale iubirii

Ideea că oamenii arată și primesc dragoste în cinci moduri diferite a fost dezvoltată în cartea The 5 Love Languages ​​de Gary Chapman, PhD

Cartea Cele 5 limbi ale iubirii a apărut în librării în 1992, dar de atunci au existat ediții și versiuni actualizate axate pe bărbați, persoane singure și multe altele.

Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?

Cadrul celor cinci limbaje ale iubirii își propune să ajute cuplurile să audă și să spună „Te iubesc” prin recunoașterea expresiilor de dragoste de la partenerul lor și arătându-și dragostea în moduri pe care partenerul lor le poate aprecia. Chiar dacă vă puteți raporta la diferite expresii ale iubirii, Chapman crede că toți avem o limbă primară care vorbește cel mai mult.

Înainte de a aprofunda în limbajele iubirii, să le conturăm pe fiecare.

1. Cadouri

Arăți și simți dragostea prin cadouri. Acestea pot fi mici detalii sau obiecte mai mari.

2. Acte de serviciu

Îți demonstrezi afecțiunea prin gesturi gânditoare, cum ar fi gătirea unei mese, curățarea casei sau umplerea mașinii cu benzină. Când alții fac același lucru pentru tine, te simți iubit.

3. Cuvinte de afirmare

Apreciezi cel mai mult să oferi și să primești dragoste prin cuvinte, inclusiv complimente, laude, majorete și alte expresii verbale de sprijin sau admirație. Pentru tine, cuvintele vorbesc mai tare decât faptele.

4. Timp de calitate

Te simți cel mai iubit atunci când petreci timp semnificativ și concentrat cu partenerul tău. Acest lucru poate însemna să împărțiți o masă, să luați o vacanță sau să învățați împreună o nouă abilitate, cum ar fi pictura, olăritul sau dansul.

5. Atingerea fizică

Preferi să exprimi și să primești afecțiune prin contact fizic. Gândește-te la îmbrățișare, sărut, ținere de mână, îmbrățișare.

Descoperă și PODCAST: RENAȘTEREA ANDREEI MARIN: “SINGURA MEA FERICIRE ERA COPILUL”

Cum să-ți determini limbajul iubirii

Există câteva semne care îți arată că preferi un limbaj al iubirii față de ceilalți, sugerează Cele 5 limbaje ale iubirii. Gândește-te la modul în care exprimi afecțiunea și reacționezi la manifestările de afecțiune ale partenerului tău. Vezi dacă te recunoști pe tine sau pe partenerul tău în oricare dintre aceste categorii.

Cadouri. Dați dovadă de dragoste și grijă prin cadouri, depuneți timp și efort suplimentar pentru a găsi cadoul perfect și vă bucurați să primiți cadouri.

Acte de serviciu. Căutați modalități de a fi de ajutor, cum ar fi să terminați treburile, să pregătiți cina sau să faceți comisioane importante – și apreciați când partenerul dvs. face același lucru pentru tine.

Cuvinte de afirmare. Apreciezi să-ți împărtășești emoțiile și să-ți auzi partenerul vorbind despre ale lor. Depuneți eforturi pentru a oferi liniștire partenerului dvs., iar complimentele sunt cheia inimii tale.

Timp de calitate. Vii cu o grămadă de idei despre ce poți face tu și partenerul tău când sunteți împreună. Apreciezi atunci când partenerul tău îți acordă toată atenția, fără distragerea atenției.

Atingerea fizică. Îți place să te îmbrățișezi, să atingi și să săruți. Când ești supărat, o îmbrățișare te calmează mai mult decât cuvintele.

O altă modalitate excelentă de a-ți da seama ce limbajul iubirii preferi tu și partenerul tău este să dai testul lui Chapman.

Cum să folosești cele 5 limbaje ale iubirii în relația ta romantică

Odată ce știi care limbajul iubirii rezonează cu partenerul tău, poți găsi modalități de a-l practica pentru a-i arăta dragostea. Și nu-ți face griji dacă tu și partenerul tău aveți limbaje diferite ale dragostei. Majoritatea partenerilor dintr-un cuplu au limbaje diferite ale dragostei; cheia este să te concentrezi pe a oferi dragoste în modul în care partenerul tău o primește, nu așa cum o faci tu.

Iată câteva sugestii pentru a începe.

Cadouri

  • Ia gustarea sau tratarea lor preferată atunci când ești la magazin.
  • Fă-le un playlist personalizat.
  • Oferă partenerului tău o fotografie înrămată dintr-o călătorie pe care ai făcut-o împreună.
  • Surprinde-i cu cafea sau micul dejun la pat.

Acte de serviciu

  • Preparați-le niște cafea proaspătă dimineața.
  • Faceți o rezervare pentru cină.
  • Ia cumpărături și gătește o masă.
  • Programează-le un masaj.

Cuvinte de afirmare

  • Fă un compliment sincer.
  • Exprimați recunoștința și aprecierea față de partenerul dvs., fără a fi solicitat.
  • Distribuie o poezie sau un citat.
  • Trimite un mesaj text prin care le mulțumești pentru ceva ce au făcut pentru tine.

Timp de calitate

  • Dezactivați notificările sau puneți-vă telefonul deoparte când petreceți timp împreună.
  • Planificați o întâlnire noapte sau weekend.
  • Mergeți împreună la o plimbare după cină.

Atingerea fizică

  • Ține-le de mână.
  • Întâmpină-i cu o îmbrățișare data viitoare când îi vezi.
  • Imbraca-te cand te uiti la un film.
  • Oferă un masaj.