5 factori care pot afecta arderea caloriilor

sursă foto: unsplash.com

Dacă ai fost vreodată la o clasă de fitness de grup în care frecvența cardiacă și consumul de calorii estimat sunt afișate pe un ecran, știi că aceste statistici variază foarte mult de la persoană la persoană. Probabil ai observat și că, în general, bărbații tind să ardă mai multe calorii decât femeile. Dar te-ai întrebat vreodată de ce diferiți oameni ard calorii la ritmuri atât de diferite, chiar și în timpul aceluiași antrenament?

Adevărul este că metabolismul – un termen umbrelă pentru toate procesele din corpul tău care descompun nutrienții pentru energie, creșterea combustibilului și multe altele – este departe de a fi simplu. Există un flux și reflux constant de reacții care construiesc sau repară corpul nostru (anabolism) și reacții care descompun rezervele de alimente și energie pentru combustibil (catabolism). Cu toate astea, diferiți factori influențează procesul de ardere al caloriilor.

1. Greutatea corporală

În general, cu cât cântărești mai mult, cu atât vei arde mai multe calorii pe sesiune. Caloriile sunt doar o măsură a energiei, așa că cu cât cântărești mai mult, cu atât este nevoie de mai multă energie pentru a-ți mișca corpul. Altfel spus, dintre două persoane cu greutăți diferite, cea care cântărește mai mult va arde mai multe calorii, pentru că au un consum energetic mai mare la mișcare.

Acesta este unul dintre multele motive pentru care pierderea în greutate este atât de complicată – corpul tău arde mai puține calorii pe măsură ce greutatea scade, ceea ce poate duce la un platou de pierdere în greutate sau chiar la recăpătarea în greutate.

2. Masa musculară

Aici lucrurile devin puțin mai complicate. Cineva cu mai multă masă musculară va arde mai multe calorii decât altcineva care cântărește la fel, dar are mai puțini mușchi. Țesutul muscular arde mai multe calorii decât țesutul adipos. Cu toate acestea, afirmațiile despre câte calorii va arde un kilogram de mușchi sunt adesea exagerate. În realitate, dovezile sugerează că o jumătate de kilogram de mușchi arde aproximativ cinci calorii pe zi.

În timpul exercițiilor fizice, a avea mai multă masă musculară îți va crește arderea totală de calorii, deoarece corpul tău trebuie să producă mai multă energie pentru a susține rata crescută cu care mușchii tăi se contractă

3. Bărbații sunt în câștig

În general, bărbații ard mai multe calorii în repaus și în timpul exercițiilor fizice decât femeile. Dar nu există nimic magic în ceea ce privește motivul pentru care se întâmplă acest lucru – pentru că bărbații tind să fie mai mari decât femeile și au mai multă masă musculară decât femeile de aceeași vârstă și greutate. Bărbații ard, în general, cu 5 până la 10% mai multe calorii decât femeile în repaus, iar acest procent crește de obicei odată cu exercițiul.

4. Vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința de a pierde masa musculară. După 30 de ani, începi să pierzi până la 3 până la 5% din masa musculară pe deceniu. Această pierdere de masă musculară reduce rata metabolică – viteza cu care ardeți calorii – în repaus și în timpul exercițiilor fizice.

5. Nivelul de antrenament

Cu cât faci mai mult un anumit tip de antrenament, cu atât pare mai ușor. Asta nu este în capul tău – corpul tău se adaptează de fapt pentru a face lucrurile mai ușor în timp. În general, acesta este un lucru bun.

Înseamnă că poți alerga mai repede și că mușchii tăi vor putea ridica greutăți mai mari cu un antrenament adecvat. Dar îți afectează și arderea caloriilor. Pe măsură ce corpul tău se adaptează la antrenament, vei arde mai puține calorii cu aceleași antrenamente. De la plămâni la mușchi la inimă la creier, corpul tău devine mai eficient pe măsură ce devii mai în formă. Acesta este motivul pentru care un începător ar putea arde semnificativ mai multe calorii decât cineva care a făcut același antrenament de ani de zile – și de aceea schimbarea rutinei de antrenament îți poate crește nivelul de fitness și ar putea crește caloriile.