Ar fi dificil, dacă nu chiar imposibil, să găsim o definiție universală a fericirii. Putem să ne raportăm la fericire dintr-o perspectivă neuroștiințifică, psihologică, filosofică și nu numai, așa cum am făcut-o, cu mai multe ocazii, și în cadrul podcasturilor. Îți recomandăm, printre altele, să urmărești episoadele cu Paul Olteanu și Andreea Raicu: Cum să fii fericit într-o lume nefericită și Relații fericite într-o lume nefericită.
Nu putem să găsim o definiție exactă și universală a fericirii, care depinde de percepția fiecăruia. Permite-ne, însă, să-ți spunem că, pentru noi, cei din echipa Fain & Simplu, fericirea înseamnă echilibrul dintre trup, minte și suflet. Un echilibru despre care am tot povestit – și aici, pe site, și în podcasturi. Un echilibru pe care încercăm să-l atingem, savurând din plin bucuriile simple ale vieții de zi cu zi.
Și, nu în ultimul rând, un echilibru de care am avut parte pe parcursul zilelor petrecute la Hodinarium, un tărâm de poveste din inima Apusenilor. Am mers în această călătorie cu ocazia primei ediții a proiectului Refugiu pentru trup, minte și suflet, unul dintre proiectele Fain & Simplu ce ne sunt tare, tare dragi. Un proiect prin care ne propunem să și punem în aplicare lucrurile în care credem și despre care am discutat cu o mare parte dintre invitații noștri de până acum, și anume: fericirea autentică este cât se poate de simplă, iar pentru a trăi fericirea în mod sustenabil, pe termen lung, este esențial să avem grijă, în egală măsură, de trupul, mintea și sufletul nostru.
Iată, așadar, gândul cu care am pornit în primul Refugiu pentru trup, minte și suflet: să dăruim trupului, minții și sufletului ceea ce merită și ceea ce au nevoie pentru a atinge echilibrul, adică:
- sport și meditație – o sesiune de mișcare de dimineață, fie chiar și de doar câteva de minute, îți poate influența în bine tot restul zilei, mai ales dacă o desfășori în aer liber. Noi ne-am început zilele cu o super-energie după sesiunile de mișcare de dimineață, făcute alături de Barış Aktaş.
Totodată, o drumeție în natură, măcar ocazională, se poate transforma într-o adevărată călătorie de descoperire și autodescoperire: dincolo de faptul că ai ocazia de a admira peisaje de-o frumusețe ce îți taie, pur și simplu, respirația, te înțelegi mai bine – tu, pe tine. Cu fiecare pas pe care îl faci, cu fiecare urcare pe care reușești să o duci la bun sfârșit, te conectezi nu doar la trupul tău, ci și la sufletul tău. Nouă, cel puțin, așa ni s-a întâmplat pe parcursul drumeției ghidate de George Ovidiu Narița! 🙂
- muzică bună ascultată la apus – ce-ai spune să-ți dăruiești un moment de respiro, să te așezi confortabil, poate în colțul tău de relaxare de-acasă, și să asculți trei dintre cele mai emoționante melodii ale trupei Vunk, cântate într-un cadru de poveste?
Uite, aici poți urmări podcastul cu Cornel Ilie, solistul trupei Vunk: EXISTĂ DRAGOSTE DUPĂ IUBIRE? POVESTEA COPILULUI MUT. CORNEL ILIE | Fain & Simplu.
- mâncare gustoasă și sănătoasă, preparată din ingrediente locale bio – Horia Șimon este, fără doar și poate, un chef desăvârșit, care ne-a răsfățat și papilele gustative, și sufletele cu mâncăruri alese. Urmărește-l și tu și, cine știe, s-ar putea să-ți găsești inspirația pentru următoarea masă pe care o vei pregăti!
- și, bineînțeles, povești spuse în jurul focului de tabără, ce purtau, parcă, aroma copilăriei de-altădată.
Iată cum am devenit, deodată, din nou copii: căci poveștile bune, din jurul focului, preparatele locale, aerul curat de munte, drumețiile în natură – toate acestea au avut asupra noastră și-a invitaților noștri un efect incredibil de madlenă.
Și, dacă urmărești materialele filmate în inima Apusenilor, s-ar putea să aibă același efect proustian și asupra ta! 🙂
Astfel, la finalul zilelor petrecute în inima ApuZENilor și-al celor două nopți dormite într-un hotel de milioane de stele, Hodinarium, ne-am reamintit că fericirea autentică e simplă, faină și simplă, și că, atât timp cât le dăruim, în egală măsură, trupului, minții sufletului ceea ce merită, ne putem găsi echilibrul interior.
Gând de final
Te-ndemnăm și pe tine să ai grijă, zi de zi, de trupul, mintea și sufletul tău. Fă mișcare. Plimbă-te pe jos. Petrece timp în natură. Meditează. Ancorează-te în prezent. Fă alegeri alimentare sănătoase și gustoase. Ascultă muzică bună. Călătorește în locuri care te ajută și să te descoperi. Stai la povești cu cei dragi: în jurul unui foc de tabără, pe o bancă din parc sau pe balcon – oriunde. Fă-ți timp pentru tine și pentru cei dragi. Dă-ți voie să te bucuri ca un copil de lucrurile simple ale vieții: ele sunt cele care contează cu adevărat.