Ți-ai tot propus să te apuci de mișcare, dar a tot intervenit altceva și ai amânat de fiecare dată momentul? Înțelegi cât de benefică este activitatea fizică și, cu toate acestea, nu reușești să o incluzi în rutina ta? Ai încercat de câteva ori să faci sport la finalul zilei, dar ai abandonat misiunea la scurt timp, fiindcă simțeai că nu ai suficientă energie?
Dacă te regăsești într-una dintre aceste situații sau în alta asemănătoare, ai putea începe să incluzi activitatea fizică în rutina ta de dimineață. Sigur, acest lucru poate presupune să aduci o schimbare în programul tău actual, adică să te trezești mai devreme, astfel încât să ai la dispoziție măcar câteva minute pentru o sesiune de yoga, pentru o sesiune de jogging sau pentru o altă activitate care îți place și te motivează să te ții de ea.
Dacă nu ești încă foarte convins(ă) și nu îți surâde să te trezești mai devreme, cu siguranță următoarele 5 beneficii ale practicării sportului dimineața te vor ajuta să privești lucrurile dintr-o nouă perspectivă:
Autodisciplina
Deși ideea de a te trezi dimineață de dimineață mai devreme ți se poate părea, inițial, inconfortabilă, adevărul este că, odată ce te familiarizezi cu această nouă schimbare și o integrezi firesc și natural în viața ta, vei avea satisfacția autodisciplinei.
Totodată, vei avea mai multă încredere în capacitatea ta de a-ți forma noi obiceiuri sănătoase și, astfel, vei avea mai multă motivație de a începe să-ți formezi și altele. De pildă, poate vei începe să te organizezi mai bine, astfel încât să-ți dăruiești zi de zi mai mult timp ție. Poți citi articolul nostru pe această temă: Cum îți faci timp pentru tine: 7 sfaturi practice.
Autodisciplina este esențială pentru formarea unui stil de viață sănătos: atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psiho-emoțional. Astfel, ea vine la pachet și cu alte beneficii, precum cele pe care ți le prezentăm în continuare.
Formarea unui stil alimentar (mai) sănătos
Probabil știi că un stil de viață sănătos depinde atât de activitatea fizică regulată, cât și de alimentația echilibrată din punct de vedere nutrițional. Surprinzător sau nu, integrarea sportului în rutina de dimineață aduce cu sine și alegeri alimentare mai sănătoase pe parcursul zilei.
Conform unor studii, persoanele care obișnuiesc să facă mișcare au tendința de a-și cântări mai bine alegerile alimentare și, astfel, de a opta pentru alimente nutritive și de a reduce cantitatea și frecvența consumului de alimente pe care specialiștii recomandă să le mâncăm cu moderație.
Îmbunătățirea capacității de concentrare, esențială pentru activitățile care te așteaptă în restul zilei
Activitatea fizică contribuie și la îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare, indiferent de momentul zilei în care suntem implicați în ea.
Cu toate acestea, dacă observi că îți este destul de dificil să te concentrezi pe parcursul zilei, chiar și o simplă plimbare pe jos sau o sesiune de yoga făcută dimineața te poate ajuta în acest sens. Sigur, pentru a-ți putea crește capacitatea de concentrare, este esențial să incluzi în rutina ta și alte obiceiuri sănătoase, inclusiv să iei pauze de la muncă. Poți citi mai multe despre importanța pauzelor în acest articol.
Gestionarea sănătoasă a stresului și a emoțiilor mai puțin confortabile
Deși nu putem evita toate situațiile stresante din viață, putem, în schimb, să învățăm să le gestionăm într-un mod sănătos și să ne exprimăm emoțiile. Sportul de dimineață intră în categoria metodelor sănătoase de gestionare a stresului și a emoțiilor mai puțin confortabile, așa cum este teama de dinaintea unui interviu pe care urmează să-l avem sau de dinaintea unei întâlniri profesionale foarte importante pentru viitorul nostru.
Astfel, mișcarea de dimineață te ajută să te „pregătești” din punct de vedere emoțional pentru o nouă zi, dar și să ai mai multă claritate asupra provocărilor și situațiilor noi care te așteaptă. Pentru a-ți conștientiza și gestiona mai bine emoțiile, ai putea încerca sesiunile de meditație, despre ale căror beneficii am povestit aici.
Îmbunătățirea calității somnului
Cum un obicei bun este adesea însoțit de altele, activitatea fizică aduce cu sine, pe lângă alegeri alimentare mai sănătoase, și un somn mai bun, mai odihnitor. De pildă, acest studiu arată că persoanele care au făcut mișcare la 7 dimineața s-au odihnit mult mai bine pe parcursul nopții.
Desigur, sportul practicat în orice moment al zilei contribuie la îmbunătățirea calității somnului, însă dacă îți este dificil să faci mișcare la altă oră sau singura ocazie pe care ai mai avea-o ar fi doar seara, înainte de culcare, este indicat să optezi pentru activitatea fizică de dimineață. Sportul făcut înainte de culcare poate avea chiar efectul invers: îți dă prea multă energie, ceea ce te împiedică să adormi ușor.
Cum să faci sport în fiecare dimineață – tips & tricks
- Așa cum am spus încă de la început, trezește-te mai devreme. Pentru început, încearcă varianta cu 30 de minute mai devreme decât în mod obișnuit, astfel încât să minimizezi senzația de disconfort. 20-30 de minute pot fi mai mult decât suficiente pentru o sesiune de yoga, de alergat, de mers cu bicicleta sau pentru o altă activitate fizică. Ulterior, dacă simți nevoia și vrei o nouă provocare, poți crește durata activității fizice la 45 de minute-o oră, în funcție și de programul din restul zilei.
- Alege un sport care-ți place. Dacă mulți dintre prietenii și cunoscuții tăi aleargă, dar ție nu prea-ți surâde ideea, poate că e cazul să te reorientezi către o altă activitate. Important este să găsești și bucuria în ceea ce faci, în ciuda posibilului disconfort resimțit mai ales la început: hei, nu uita că adaptarea la schimbare este, totuși, inconfortabilă. Cu timpul și prin autodisciplină, te vei familiariza cu ea.
- Culcă-te mai devreme, ca să te poți trezi mai devreme în formă. E important să respecți cele 7-8 ore de somn/noapte recomandate de specialiști.
Gând de final
Așadar, dacă înțelegi importanța mișcării pentru sănătate și vrei să te apuci serios de treabă, poți include sportul în rutina de dimineață. În acest fel, te disciplinezi și te asiguri că îți vei începe fiecare zi cu forțe proaspete.
Notă: Dacă te-ai apucat deja de mișcare și o faci într-un alt moment al zilei, nu e musai să-ți reorganizezi tot programul, astfel încât să faci loc activității fizice în rutina de dimineață. Beneficiile sportului sunt, în general, aceleași indiferent de momentul zilei în care îl practici (o excepție este sportul făcut înainte de ora de culcare, despre care am vorbit mai sus).
Beneficiile prezentate pot fi privite ca o sursă de inspirație și motivație mai ales pentru cei care nu ar avea suficient timp să facă mișcare decât dimineața, însă nu le surâde neapărat ideea de a se trezi mai devreme. Dacă te numeri printre ei, sperăm că te-am convins că merită să te trezești mai devreme (și) pentru a face sport. Mult succes!
Adelina Bălan