La 20 de ani, a fost ajutor de bucătar, la 30 – bucătar pe vase de croazieră, la 40 – Masterchef la televizor, iar la 50 a câștigat Asia Express. La 60 nu își dorește nimic, pentru că pe el l-a găsit fiecare vis, fără să stea el să caute. Povestește la fel de bine cum gătește, e sincer, onest și asumat și a știut cu mult înainte ca librăriile să fie pline de titluri de self help că cele mai tari cărți de dezvoltare personală sunt poveștile oamenilor. Invitatul podcastului cu nr. 6 este nimeni altul decât Chef Sorin Bontea!
Vezi tot episodul aici:
SHOW NOTES
5:15 Cărți de bucate
Două întrebări esențiale: Prima – De unde învățau bucătarii să gătească pe vremea când nu existau alte cărți de bucate în afară de Sanda Marin? A doua: Sanda Mariun era bărbat sau femeie?
12:00 Bullying în bucătarie
Pe timpurile când era normal ca șeful bucătar să te certe și să arunce cu tigaia după tine, Sorin Bontea se lansa în meseria care avea sa-l facă celebru.
13:15 Armata și Revoluția
Despre cum l-a prins Revoluția în armată, cum a vrut să fugă în Germania și cum a început să muncească pe vase de croazieră.
22:05 Căsătoria și maturizarea
”M-am însurat la 24 de ani și m-am maturizat la 40.”
23:35 Preview la Asia Express
După ce a ratat interviul pe angajare pe Princess, a ajuns să lucreze în condiții mai grele decât în Asia Express pe un vas cipriot, unde se trezea cu gândaci în urechi.
30:00 Povești cu droguri și dorul de casă
Unde a văzut Bontea pentru prima dată traficanți de droguri și cum a supraviețuit marii încercări a dorului de casă, care devine întotdeauna mai intens dacă este și un pahar de vin alături.
44:00 Cea mai bună mâncare
Concluzii după mii de experiențe culinare: mâncarea e bună când o faci în casă și o faci încet… Iar când călătorești, cea mai bună mâncare este cea făcută de localnici.
50:55 Leadership în bucătărie
”Există două variante să faci bucătarii să lucreze pentru tine: unul este de frică, unul este de plăcere.”
54:05 Subtilități
”Îmi place să fiu atent la detalii și la limbajul corpului. O privire sau un gest spun foarte multe, ce scoți pe gură spune multe, iar corpul nu minte niciodată.”
Încet, încet… spre celebritate
1:01:10 ”Cum am învățat bucătărie, așa am învățat și televiziune, încet, încet… E un sentiment foarte plăcut când lumea te bagă-n seamă.”
1:04:55 Izolarea, conservele și rețeta magică de pâine
”Mi-am luat conserve, am sac de orez de vreo 15-20 de kile pentru sushi, tot felul de sosuri și de lapte de cocos.”
1:10:55 Chefii – modele de succes
”Cred că ne înjură toți patronii de restaurante, am crescut foarte mult salariile din domeniu.”
1:17:20 Campanie împotriva risipei de mâncare
Bontea militează să nu se mai arunce mâncarea: ”Când ți-e foame, nu te duce la cumpărături!”
1:29:50 Patru frați
”N-am crescut în puf, am plecat de acasă, am făcut armata, nu a fost simplu, dar încerc să găsesc lucrurile bune cam în orice trăiesc.”
Despre depresie
1:31:50 ”Am fost crescuți într-un fel în care nu am știut ce înseamnă deprimarea (…) Trebuie să mă bucur de ce am.”
1:48:20 Cele mai importante 3 lecții de viață
”Niciodată să nu spui niciodată, să nu fii invidios și să te simți bine în pielea ta.”
Varianta audio a podcastului Fain și Simplu o poți asculta și pe Spotify.