WFH – inițialele care ne-au schimbat viața

Work from home (wfh) – iată trei cuvinte relativ noi care au schimbat total paradigma și modul nostru de a funcționa, de a gândi, de a relaționa. Specialistul în design Ciprian Sipoș pune accent pe felul în care ne influențează spațiul în care locuim, lucrăm și trăim în cea mai mare parte a timpului.

”Trebuie să fim conștienți de două aspecte: importanța spațiului în care traim și evaluarea corectă a acestuia. Pentru wfh ar fi bine să avem o zonă dedicată, fie că este în living, fie că este în bucătărie sau în dormitor, astfel încât munca să devină mai plăcută.

Iată câteva sugestii:

Amenajează un colț în care să lucrezi, deoarece așa o sa ai impresia că ești mai eficient. Vei putea să-ți organizezi mai bine agenda și sarcinile zilnice.

design_interior_ciprian_sipos

Nu sta cu fața la perete, verticalele nu sunt recomandate. Mai degrabă alege un loc cu lumină naturală sau bine luminat artificial și, eventual, plăcut vizual. Dacă spațiul este prea încărcat, nu te poți concentra. Noi suntem 15% rațiune și 85% subconștient, așa că ai grijă cu ce îl influențezi pe cel de-al doilea.

Alege să stai pe un scaun comod sau pe o bilă medicinală. Și o masă înaltă este indicată, lucratul în picioare poate să fie o opțiune, iar așezatul în pauze, când cauți puțină relaxare.

Folosește obiecte care te bucură și te încarcă pozitiv, fie că este cana de cafea, un tablou sau un mesaj motivațional. Folosește în detalii culori care îți dau o stare de bine.

Îmbracă haine care îți fac bine și îți dau o bună stare de spirit. Alege o vestimentație pe care ai putea să o porți la lucru. În pijama nu toată lumea este productivă. ”Lazy pijama vibe” este greu de schimbat.

Lucrează în reprize de câte 45 minute sau măcar fă câte o pauză la fiecare 2 ore.

Ciprian Sipoș vine cu explicații legate de modul în care spațiul în care trăim ne influențează starea de spirit. Iată sugestiile designerului:

Evită să ai doar o canapea și un televizor în camera de zi și gândește-te că spațiul acesta ar trebui să poată oferi mai multe tipuri de experiențe. Televizorul ar trebui să fie o sursă secundară, nu principală.

Fotoliile sau canapeaua poziți0nate față în față fac bine nu numai la dinamica discuției, cât și la stimularea unei bune dispoziții. Gândește amenajarea  în perspectiva petrecerii timpului cu prietenii, deoarece întâlnirile cu ei te fac să evoluezi din punct de vedere emoțional.

Luminează casa dacă este întunecată, optează pentru culori sau nonculori ce deschid suprafețele. Pereții goi nu transmit nimic, alege să-i decorezi cu tablouri după gustul tău.

Nu lăsa multe obiecte împrăștiate, dezordinea este dovedită ca factor de stres. Așadar, organizează bine spațiile de depozitare pentru a putea scăpa de lucrurile inutile din jur.

Creează locuri pentru relaxare și pentru citit, fie și un mic colț. O experiență în plus este benefică. Sau îl poți considera locul de plictis/încărcare. Este dovedit științific că plictiseala ajută sistemul nervos la refacere.

Dacă te gândești să îți colorezi pereții sau o piesă de mobilier, poți face o probă cu… o haină în culoarea respectivă. Te poți plimba cu haina prin casă, așa îți dai seama dacă ți-ar placea sau nu culoarea în spațiul în care locuiești. Spațiul trebuie să îți placă, să te ajute sa-ți reîncarci bateriile și să fie sanctuarul tău. Are un impact masiv asupra ta.”

Luana Dăneț

Foto: arhiva personală Ciprian Sipoș