Auto-judecata este una din cauzele principale ale fricii, furiei, anxietății și depresiei.
“Sunt atât de prost. Cum am putut spune asta?”
“Sunt atât de prost. Ar fi trebuit să învăț asta până acum.”
“Nu voi fi niciodată suficient de bun. Nu voi face niciodată bine.”
“Sunt permanent afectat emoțional. Nu voi fi niciodată bine.”
“Nimeni nu m-ar putea iubi. Nu sunt iubitor.”
Îți sună cunoscut toate acestea? De câte ori ți-ai spus în minte aceste cuvinte? Probabil te-ai trezit spunând una din propoziții cu voce tare. Acestea sunt doar câteva exemple de auto-judecată. Te-ai gândit vreodată la felul în care te simți ca urmare a judecăților tale de sine?
Auto-judecata – Ești conștient de toate momentele în care te judeci?
De cele mai multe ori, oamenii nu realizează când aruncă cu venin asupra lor. Au deseori stări de frică, furie, anxietate sau depresie, însă niciodată nu se gândesc că acestea pleacă de la ei. Toate aceste sentimente sunt rezultatul gândurilor negative despre sine.
Unii apelează la psihologi sau la terapeuți pentru a găsi o soluție. Cu toate acestea, în loc să fie deschiși să-și înțeleagă gândurile, oamenii ridică fel de fel de bariere.
În majoritatea cazurilor, oamenii aruncă vina în exterior. Spun că starea lor a apărut pentru că ceva anume s-a întâmplat. Cu alte cuvinte, ori este vina unui eveniment, ori este vina unei alte persoane.
Dacă sunt rugați să explice ce anume le-a cauzat starea, aceștia recurg la auto-judecată. „Nu voi înțelege niciodată” sau „Nu reușesc să-mi dau seama” sunt două din răspunsurile frecvente.
În alte cazuri, oamenii proiectează propria judecată asupra specialistului la care au mers. „Psihologul nu mă înțelege” sau „Terapeutul nu mă place”.
Rezultatul este mereu același! Starea lor inițială crește în intensitate. Nimic din exterior nu-i provoacă și totuși sentimentele lor explodează, din cauza propriilor gânduri.
În concluzie, auto-judecata este un fenomen care îți poate face rău. Având gânduri negative despre tine, nu faci decât să te autosabotezi.
Cu toate acestea, să devii conștient de ele nu este suficient. De ce? Pentru că acest proces este o dependență. Ca oricare alta, scopul ei este de a te proteja de o anumită durere. Despre ce durere este vorba? Rămâi alături de noi pentru partea a doua. Acolo vom detalia mai multe despre durerea pe care o protejăm și despre cum putem ieși din acest cerc vicios.