Piese vestimentare de bază din garderoba unui bărbat

sursă foto: Pexels

Despre piesele vestimentare pentru femei, esențiale pentru construirea unei garderobe versatile am vorbit cu altă ocazie, așa că dacă te interesează subiectul, poți să citești acest articol

De data aceasta, însă, ne îndreptăm atenția către articolele de îmbrăcăminte – ne permitem să le numim indispensabile – din garderoba unui bărbat. Le considerăm indispensabile, tocmai fiindcă sunt ușor de asortat și de purtat într-o mulțime de contexte sociale, mai mult sau mai puțin formale. 

De fapt, ar fi bine să le ai în garderoba personală, indiferent de stilul tău vestimentar: casual, office, smart casual sau mai degrabă sport. Vestea bună este că, fiind vorba despre articole simple și versatile, îți poți pune ușor amprenta personală asupra fiecărui outfit în care le incluzi. Pentru fiecare piesă vestimentară îți vom propune și câteva idei de ținute din care să te inspiri. 

Nu în ultimul rând, pe lângă piesele vestimentare de bază din garderoba unui bărbat, în articolul de azi îți aducem în atenție și câteva tips & tricks pentru construirea unei garderobe care să te reprezinte.

Cum să îți organizezi garderoba

Fie că ești adeptul stilului minimalist sau că, dimpotrivă, ai o garderobă extinsă, este esențial să știi să-ți organizezi dressingul, în așa fel încât să găsești simplu și rapid piesele de care ai nevoie, la un moment dat, pentru alcătuirea unei ținute. 

Organizarea garderobei te ajută, astfel, să economisești timp prețios și energie: pentru că, după cum știm cu toții, poate deveni obositor să căutăm minute bune, într-o zi de luni dimineața, o anumită cămașă pe care vrem s-o îmbrăcăm la birou, dar pe care habar n-avem unde am pus-o ultima dată. 

Sigur, dacă ai o garderobă voluminoasă, lucrurile pot fi ceva mai dificile. Pentru început, sugestia noastră este să-ți analizezi cu atenție dressingul și, chiar dacă nu ești adeptul minimalismului, să înveți să renunți la piesele și accesoriile care nu te mai reprezintă. Poate că descoperi, printre altele, câteva cămăși care nu îți mai vin atât de bine sau găsești cravatele pe care nu le-ai mai purtat de când cu schimbarea locului de muncă și pe care, cel mai probabil, nici nu mai intenționezi să le mai porți. 

Este absolut firesc ca garderoba să treacă, de-a lungul timpului, prin diferite schimbări: odată cu modificările stilului de viață sau cu schimbarea preferințelor personale. De altfel, când donezi sau dăruiești lucrurile pe care nu le mai porți, te bucuri de două beneficii, funcționale și emoționale: pe de-o parte, eliberezi spațiul din șifonier, care devine astfel mai aerisit; pe de altă parte, oferi altcuiva ocazia de purta cu drag hainele care nu-și mai găseau locul în acest punct al vieții tale.

După ce faci o analiză serioasă a dressingului, alegi ce păstrezi și ce donezi/dăruiești, îți recomandăm să:

  • organizezi hainele pe categorii, ca să le „reperezi” mai ușor”;
  • așezi pe umerașe hainele care se șifonează ușor, ca să nu trebuiască să le calci din nou și din nou;
  • folosești cutii și coșuri pentru depozitare: acestea te ajută, printre altele, să menții accesoriile (șosetele, de pildă) în ordine.

Găsești detaliate toate aceste recomandări, precum și alte tips & tricks ușor de pus în practică în articolul Sfaturi practice pentru organizarea hainelor

Piesele vestimentare de bază pentru un bărbat

Cămașa albă/bleu

La fel ca în cazul garderobei doamnelor și domnișoarelor, cămașa albă este o piesă vestimentară esențială și în garderoba domnilor, indiferent de stilul vestimentar al acestora. 

Sigur, dacă lucrezi într-un mediu office, cu siguranță vei avea nevoie de mai multe cămăși albe și bleu clasice, cele mai versatile și sigure opțiuni cromatice.

Sfatul nostru este să investești într-o cămașă de calitate, confecționată dintr-un material natural, plăcut pe tot parcursul purtării. 

Iată câteva moduri în care poți purta cămașa albă:

  • în outfituri casual, de zi cu zi, cu jeanși și teniși/sneakerși;
  • în outfituri business/smart office, cu pantaloni și pantofi eleganți, vestă/sacou;
  • în outfituri relaxate, de vacanță, cu bermude și espadrile, context în care cea mai bună variantă ar fi o cămașă din in. 

Blugii clasici

Iar prin „clasici” ne referim atât la croială, cât și la cromatică. Blugii închiși la culoare sunt o variantă sigură pentru contextele informale și pentru o mulțime de contexte formale, așa că merită să ai o astfel de pereche în garderoba ta. Iar dacă porți jeanși zi de zi și ai deja o colecție generoasă, îți sugerăm să te asiguri că printre numeroasele modele (relaxed, cu croială ampă etc.) din garderoba ta se regăsește și o pereche clasică.

Iată câteva moduri în care ai putea purta blugii clasici, închiși la culoare:

  • cu cămașă albă, cu mânecile suflecate, și teniși/sneakerși, pentru a obține un outfit casual;
  • cu tricou simplu/cu imprimeu și pantofi sport, pentru a crea o ținută casual-sport;
  • cu pulover/helancă, palton și ghete Chelsea, pentru a crea un outfit casual/smart casual potrivit pentru sezonul rece.

Tricoul alb simplu, din bumbac

Perfect atât pentru sezonul cald, cât și pentru sezonul rece, când îl poți purta pe sub un cardigan sau sacou casual, tricoul alb simplu, confecționat din bumbac de calitate superioară (eventual, din bumbac organic) se încadrează în rândul pieselor vestimentare esențiale în orice garderobă versatilă. 

Îți propunem câteva idei de outfituri în care îl poți integra fără efort:

  • tricou alb, blugi (clasici sau orice alt model) și sneakerși;
  • tricou alb, cardigan, pantaloni chino;
  • tricou alb purtat sub cămașă descheiată, blugi și teniși.

Sacoul 

Cum bleumarinul se numără printre cele mai versatile și sigure variante cromatice, îți sugerăm să incluzi în garderoba personală un astfel de sacou. 

Sigur, alegerea stilului sacoului depinde de viața ta de zi cu zi: dacă te îmbraci mai degrabă lejer, ar fi bine să te orientezi către un model relaxat, pe care să-l poți purta și cu tricouri simple sau cu imprimeu, dar și cu jeanși.

Alte piese vestimentare versatile

  • paltonul într-o culoare neutră, potrivit pentru sezonul rece;
  • jacheta de piele;
  • jacheta de blugi;
  • pantalonii chino;
  • helanca simplă;
  • cămașa în dungi.

Sfaturi pentru construirea unei garderobe care să te reprezinte 

  • Construiește-ți garderoba pornind de la stilul actual de viață, și nu de la cel la care visezi sau pe care l-ai avut cândva, dar care nu te mai reprezintă. De pildă, poate că ai lucrat până de curând într-un mediu office, dar acum ai schimbat domeniul de activitate și, în plus, nici nu te mai regăsești în costumele și pantofii eleganți. Prin urmare, orientează-te către piese vestimentare potrivite pentru activitățile tale de zi cu zi din prezent, și nu pentru cele din trecut sau pentru cele dintr-un „viitor ideal”. Altfel, există riscul să ți se pară că nu ai niciodată cu ce să te îmbraci, deși dressingul este plin: nu ai cu ce să te îmbraci pentru contextele din viața ta de acum.
  • Descoperă-ți stilul și dă-ți voie să testezi tot felul de variante vestimentare. Poate că încă nu știi ce îți place sau ce ți se potrivește cel mai bine, situație în care fie poți apela la ajutorul unui stilist vestimentar, fie poți testa pe cont propriu, ceea ce poate însemna să și greșești. Privește astfel de experimente ca pe etape esențiale în definirea propriului stil vestimentar.
  • Investește în calitate. Optează pentru articole confecționate din materiale premium, acordă atenție cusăturilor, detaliilor. Astfel de detalii influențează rezistența pieselor vestimentare. Cu cât materialul este mai calitativ, cu atât te vei putea bucura mai mult, chiar și ani la rând, de hainele tale favorite.
  • Înainte de a cumpăra ceva, întreabă-te dacă ai cu ce să-l asortezi. Dacă răspunsul este negativ, poate că e cazul să cauți mai departe, până când găsești o piesă ușor de asortat cu altele din garderobă.
  • Orientează-te (și) către articole vestimentare simple, basic, așa cum sunt cele prezentate mai sus. Le poți integra ușor în outfituri minimaliste, dar la fel de bine îți poți pune amprenta personală asupra lor: cu ajutorul unor accesorii îndrăznețe (cu ajutorul unor bretele colorate, de pildă). 

Concluzie

După cum poți vedea, piesele vestimentare de bază din garderoba unui bărbat sunt cele simple, atemporale, confecționate din materiale de calitate, cel mai adesea naturale, și cu toată atenția cuvenită detaliilor. 

Adelina Bălan