Ca majoritatea dintre noi, probabil îți dorești să trăiești o viață faină și simplă. Vrei ca drumul tău să fie lipsit de: griji, stres, durere, neajunsuri, frici, blocaje, complicăciuni de tot felul. Din păcate însă, viața are de multe ori alte planuri cu noi și ne pune în situații mai puțin fericite. Iar în acest punct, mulți se pierd în vâltoarea evenimentelor, se pierd în gânduri și emoții.
Partea bună însă este că există o soluție pentru toate. Vorba din popor: „orice problemă are rezolvarea ei” este cât se poate de adevărată. Secretul stă în perspectiva cu care tu alegi să privești lucrurile.
Citește și: Decalajul dintre perspectivă și acțiune
Înainte de orice, îți reamintim că viața este pe cât de complicată vrei tu să fie. Totul este o alegere! Tu alegi unde, când și câtă energie pui în tot și în toate. Dacă alegi, conștient sau inconștient, să depui efort într-o situație asupra căreia nu ai control, vei sfârși garantat în nefericire. În schimb, dacă înveți să recunoști evenimentele sub clasificarea: pot controla versus nu pot controla, lucrurile se simplifică enorm. De ce? Pur și simplu nu mai risipești una dintre cele mai puternice resurse de care dispui.
Așadar, caută să-ți faci o viață faină și simplă prin schimbarea de perspectivă. Încearcă să vezi lucrurile din alt unghi: pot sau nu pot controla. Apoi, fă pași în a găsi rezolvarea acolo unde lucrurile țin de tine și detașează-te emoțional, fizic și spiritual de cele în care nu ai control.
Găsește-ți propriul adevăr și mergi cu el până la capăt, cu curaj și asumare, fără însă a încerca să-i schimbI pe cei din jurul tău. Fă orice se traduce pentru tine într-o viață faină și simplă, indiferent ce „zice lumea”.
5 sfaturi pentru o viață faină și simplă
Ia exemplul lui Pavel Bartoș care, ajuns cap de familie la doar 16 ani, nevoit să lucreze cu ziua pentru a-și ajuta familia, a devenit un artist, producător, scenarist și actor îndrăgit de toată țara. Acesta a învățat de mic, de la bunicul său, bazele pentru o viață faină și simplă. Baze de la care nu se abate niciodată. Mai mult, acesta nu a încetat niciodată să se inspire de la oamenii din jurul său. El a continuat să învețe, să se autodepășească, să facă ceea ce-i place din ce în ce mai bine. A înțeles că doar el este stăpânul vieții lui și că doar de el depinde propria-i fericire. Dacă vrei să-i afli întreaga poveste, urmărește episodul 110 din podcastul Fain & Simplu.
Până atunciu însă, lasă-te inspirat de următoarele cinci principii de viață a omului tare fain și simplu, Pavel Bartoș.
5 sfaturi pentru o viață faină și simplă
1. Tot ce faci, fă pe placul tău
Caută zilnic să faci ceea ce îți place. Nu-ți transforma viața într-o piesă de teatru în care întreaga lume îți este public. Indiferent de părerile celorlalți, atâta vreme cât nu faci rău nimănui cu alegerile tale, mergi pe drumul tău. De la pasiuni, job, alimentație, parenting, îmbrăcăminte, cămin, relații, alege întotdeauna fericirea ta.
„Uite asta am învățat de la bunicul meu. El zicea așa: Nu-ți fă niciodată casa pentru musafiri. Fă-ți casa să-ți placă ție! Dacă îți place ție, o să placă tuturor.” – Pavel Bartoș
2. Ai încredere în instinctele tale și mergi cu determinare spre visul tău
Poate vrei să-ți deschizi propriul business sau să fii freelancer pentru a face bani din pasiunea ta. Sau poate vrei să renunți la cărarea pe care ai început să mergi în viață spre a-ți urma adevărata chemare, indiferent care este aceea: actor, fotograf, pictor, inginer, ghid turistic, influencer, etc. În orice caz, dacă simți să faci o schimbare, fă-o! Dar să fie reală, asumată în întregime și promovată din adâncul sufletului tău. Oricât de banală sau lipsită de importanță ar părea în ochii celorlalți, nu te lăsa descurajat. Vorba lui Pavel Bartoș: „Dacă tu nu crezi, nu o să creadă nimeni în jurul tău”. Și viceversa, evident. Dacă tu crezi cu adevărat în tine și în ideea ta, vei atrage oamenii potriviți de partea ta. Și așa vei ajunge să materializezi viața pe care ți-o dorești.
5 sfaturi pentru o viață faină și simplă
3. Adevărul tău nu trebuie să fie adevărul tuturor
„Greșeala noastră pornește când eu încerc să te fac pe tine să crezi că adevărul meu este și adevărul tău.” – Pavel Bartoș
Fiecare om are dreptatea lui. Asta pentru că fiecare om are propriul adevăr, prin prisam experiențelor trăite de el până în acel moment în viață. După cum spuneam și mai sus, nu încerca să schimbi pe nimeni. Nu încerca să-i faci pe ceilalți să creadă ceea ce crezi tu. Le poți spune ceea ce simți, crezurile pe care le ai, adevărul tău, dar nu le poți schimba adevărul lor. Asta se poate întâmpla doar dacă ei înșiși aleg să facă schimbarea. Dacă ceilalți își doresc să vadă, să înțeleagă și mai apoi să testeze, iar în final să decidă că le place, pot adopta adevărul tău ca fiind și al lor. Altfel, este o risipă de energie și timp. Și cine vrea să piardă aceste două resurse de bază?
4. Fii tu primul care îndrăznește să fie autentic și fă-o până la capăt
Indiferent în ce moment al vieții te găsești, nu amâna să fii cea mai bună versiune a ta. Adu-ți aproape iubirea și respectul față de sine, autocompasiunea, răbdarea și perseverența. Fii prezent în tot ceea ce faci, pune dragoste și atenție în toate activitățile tale. Fie că vorbim de planul profesional sau personal, caută să fii un exemplu pentru ceilalți și vei descoperi cum o nouă lume iese la suprafață.
„Fă-ți treaba ta bine și vei vedea că în jurul tău lucrurile se vor întâmpla și mai bine.” – Pavel Bartoș
5 sfaturi pentru o viață faină și simplă
5. Nu te mai uita în curtea vecinului
Dar dacă totuși îți fuge privirea, folosește imaginea ca instrument de automotivare. Caută să descoperi cum poți ajunge să obți ceea ce apreciezi la ceilalți, în loc să râvnești cu invidie. Privește, întreabă, ascultă cu atenție și testează orice simți că se aliniază cu principiile tale.
„Noi avem treaba asta cu – să moară capra vecinului. Ar fi mișto să ne mai bucurăm că vecinul are o capră, asta s-ar putea să te stimuleze să ai tu două.” – Pavel Bartoș