În viața noastră plină de nuanțe și emoții, găsirea unui echilibru între fericire și tristețe poate fi o călătorie complexă. Deși avem tentața de a căuta în permanență fericirea și de a evita tristețea, este important să înțelegem că ambele emoții sunt parte integrantă a experienței umane. Și, înainte de orice, da, poți simți ambele emoții în același timp. Fapt ce face de multe ori echilibrul și mai greu de atins.
Deși poate suna ciudat, este normal să ai emoțiile amestecate. De exemplu, gândește-te, dacă ești părinte, la prima zi de școală a copilului tău. Simți emoții amestecate în legătură cu asta. Ești fericit să-i vezi făcând următorul pas. Cu toate acestea, ești trist pentru că te întrebi cum au crescut atât de repede.
Cum reușești să rămâi între cele două extreme?
Ei bine, pentru a găsi un echilibru între fericire și tristețe, primul pas esențial este acela de a accepta și recunoaște tristețea în viața ta. În loc să încerci să o eviți sau să o negi, îmbrățișează-o ca pe o parte firească a existenței tale. Dacă simți că îți este greu, lucru deloc de judecat, caută să te întrebi:
- “Ce anume mă face să mă simt trist?”
- “Cum pot să-mi exprim tristețea într-un mod sănătos?”
Un alt lucru care te-ar putea ajuta este să ții un jurnal al emoțiilor. Poate că nu este chiar stilul tău, poate nu ai avut niciodată unul, însă crede-ne, merită să începi unul! Scrisul de mână este un mod excepțional de a-ți explora într-un mod autentic și introspectiv trăirile și sentimentele interioare. Atât în momentele de tristețe, cât și de bucurie, scrisul te poate ajuta să înțelegi la un nivel mai profund ceea ce simți.
Înțelegem că poate fi greu să oprești timpul în acele momente, dar încearcă să o faci! Depune acest efort și fii sigur că-ți vei mulțumi mai târziu. Dacă nu știi ce să scri, de unde să începi, pe site avem câteva sugestii pentru tine.
Citește și:
Vei găsi aici o serie de întrebări și activități ajutătoare.
Cultivă fericirea autentică
Pe măsură ce îți accepți tristețea, poți începe să te concentrezi și pe cultivarea fericirii autentice. Întrebă-te:
- “Ce activități sau experiențe mă fac cu adevărat fericit?”
- “Cum pot integra mai multă bucurie în viața mea de zi cu zi?”
Una dintre activitățile practice care poate contribui la cultivarea fericirii este găsirea pasiunilor și a activităților care îți aduc plăcere și satisfacție. Fie că este vorba de citit, de a petrece timp în natură sau de a te dedica unui hobby, acordă-ți timp pentru aceste activități care îți aduc bucurie. De asemenea, încearcă să îți construiești relații autentice și să petreci timp în compania persoanelor care te fac să te simți bine.
Citește și: 15 sfaturi pentru a alege fericirea (chiar și atunci când este dificil) – PARTEA 1
Găsește echilibrul între fericire și tristețe
Cheia pentru a găsi un echilibru sănătos între fericire și tristețe constă în conștientizarea și gestionarea acestor emoții în mod echilibrat. Cel mai eficient mod de a face asta este prin meditație. Alocă câteva minute în fiecare zi pentru a-ți liniști mintea și a te conecta cu propriile emoții. În timpul meditației, observă atât momentele de fericire, cât și cele de tristețe, fără să te atașezi sau să te identifici cu acestea. Acceptă-le și lasă-le să treacă prin tine, recunoscând că ambele sunt parte din experiența ta umană.
De asemenea, nu-ți ignora gândurile. Ele de cele mai multe ori te pot aduce și mai tare în starea de haos sau, din contră, te pot scoate de acolo. Astfel, caută să întrerupi acea conversație mentală constantă care te pune la zid și cultivă discuția care te ridică. Oprește vocea care îți spune că ești groaznic, mic, nedemn, inadecvat sau de neiubit. Fă un efort, dacă nu atunci, imediat ce mintea îți este mai clară și caută să vezi veridicitatea acelor spuse. De regulă, mintea ne minte într-un procent destul de mare.
Găsește echilibrul între fericire și tristețe
Și dacă am folosit verbul a minți, caută să fii onest cu tine. Dacă îți vine să plângi, nu te abține, la fel și în cazul râsului. Nu-ți pune bariere în exprimarea emoțiilor tale reale. Atenție însă la direcția pe care o iau aceste izbucniri. De exemplu, în cazul plânsului, asigură-te că nu aduci părerea de rău față de propria persoană în discuție. Altfel spus, este natural, normal, sănătos să plângi, însă nu-i da voie gândului „săracul de mine…” să apară.
Totodată, păstrând emoția autenticității și sincerității, vorbește mai des despre adevărul tău. În loc să te concentrezi pe ceea ce crezi că alții vor, au nevoie sau cred, întreabă-te: „Ce este adevărat pentru mine?”. După ce asculți în interiorul tău și descoperi ce este adevărat pentru tine, rostește-l și transpune-l în acțiune.
Gânduri de final
Recunoaștem că găsirea echilibrului între fericire și tristețe nu este un proces ușor. Tocmai de aceea este important să îți acorzi timpul și spațiul necesar pentru a explora aceste emoții și a te conecta cu tine însuți. Prin acceptarea și gestionarea echilibrată a fericirii și tristeții, vei descoperi că viața devine mai bogată și mai înțeleaptă. Mai mult, tu devii mai conștient și mai rezistent în fața provocărilor. Așadar, îmbrățișează această călătorie și începe să explorezi frumusețea echilibrului între fericire și tristețe.
Mădălina Costache