Cărți de citit și de dăruit

Scriitoarea Camelia Cavadia a pregătit o serie de recomandări de lectură numai bune pentru acest final de an, în care cu siguranță mulți dintre noi am descoperit lucruri surprinzătoare despre noi înșine și despre felul în care ne reportăm la lumea din jur. Lista ei conține o varietate de tiluri pentru fiecare membru al familiei, astfel încât nimeni să nu se simtă neglijat, indiferent dacă are poftă de beletristică, simte nevoia să abordeze cărți de dezvoltare personală, sau pur și simplu vrea să se relaxeze pe canapea cu o carte bună și o ciocolată caldă alături.

  • Numele Elenei Ferrante a făcut înconjurul lumii și chiar dacă unii spun că o parte din succesul ei se datorează misterului în care este învăluită identitatea sa, calitățile sale scriitoricești sunt absolut remarcabile. Cea mai recentă carte a a sa, „Viața mincinoasă a adulților” – prima scrisă după celebra tetralogie napolitană – reînvie atmosfera creată pe parcursul celor patru volume care i-au adus celebritatea. Dar pentru mine, acest lucru nu a fost deranjant deloc, dimpotrivă aș spune. Mi-a plăcut să regăsesc aceeași scriitură, aceeași capacitate de a crea tipologii de personaje și aceeași atmosferă familiară. Citind-o, mi-am dat seama că mi-a fost dor de Ferrante și de universul creat în „Tetralogia napolitană”. Si asta pentru că personajele sunt puternice, dialogurile convingătoare, iar capacitatea ei de a surprinde ca-ntr-o peliculă diverse scene și momente este absolut incredibilă. O carte numai bună de făcut cadou mamelor, fiicelor, oricărei prezențe feminine, dar nu numai.
  • Și pentru că în această perioadă atenția, concentrarea și prezența ne sunt suprasolicitate de ecrane și tehnologie, practica simplă a meditației ne poate ajuta să ne (re)găsim echilibrul interior și să dezvoltăm o conectare mai bună cu noi înșine și cu ceilalți. În cartea 3 Minute de meditație, psihiatrul și psihoterapeutul francez Christophe André vorbește despre conectarea cu momentul prezent și conștientizarea de sine prin practica meditației, într-o epocă accelerată a tehnologiei, rețelelor sociale și multitaskingului. Cristophe André explică ce este și ce beneficii oferă meditația, atât la nivel general, cât și punctual, în situații și provocări concrete cu care ne confruntăm zilnic, analizând nenumărații stimuli la care suntem expuși în mediul profesional și în timpul liber. Dar, mai presus de toate, „3 Minute de meditație” este despre alegerile noastre în aceste situații și despre cum decidem să ne raportăm în primul rând la noi, să ne „ascultăm” și să reacționăm în consecință atunci când volumul informațional și sarcinile ne depăseșc capacitatea de adaptare și confort. În acest scop, el însoțește informațiile oferite cu sfaturi și exerciții de meditație, care să ne ajute să conștientizăm că dispunem de toate „uneltele” de care avem nevoie pentru a fi mai prezenți în viața și în acțiunile noastre și pentru a îmbunătăți relația cu noi înșine și cu cei din jur.
  • Una dintre cărțile pe care le recomand cel mai des este „Ai toată viața înainte” de Romain Gary, o carte de o sensibilitate greu de descris în cuvinte, presărată pe alocuri cu umor, chiar dacă fundalul este unul de tristețe sfâșietoare. Cartea spune povestea lui Momo chiar din perspectiva lui. La doar 10 ani ai săi, Momo e familiarizat cu greutățile vieții și nu are parte de iubire și protecție maternă. Cu toate astea, e capabil de sentimente profunde pe care încearcă deseori să și le ascundă. Între el și Madame Rosa, o fostă prostituată care-l va lua în grijă, se va naște o legătură bazată în primul rând pe descoperire și abia mai apoi pe dragoste, sprijin și loialitate. Povestea lor a fost ecranizată în 1978, cu Simone Signoret în rolul principal și a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. De curând, cartea a inspirat o nouă ecranizare, cu Sophia Loren, regizată chiar de fiul ei, Edoardo Ponti.
  • Jay Shetty este cunoscut publicului larg în primul rând din social media unde împărtășește publicului experiențele dobândite în perioada în care era călugăr, filmulețele sale adunând milioane de vizualizări. Shetty a trăit într-o familie în care puteai deveni unul din următoarele trei lucruri: medic, avocat sau ratat. Familia sa era convinsă că își alesese a treia opțiune: în loc să participe la ceremonia de absolvire a colegiului, s-a dus în India și a devenit călugăr, a meditat în fiecare zi între patru și opt ore și și-a închinat viața ajutorării altora. După trei ani, unul dintre profesorii săi i-a spus că ar avea mai mult impact asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși din experiența și înțelepciunea dobândită cu alții. „Gândește ca un călugăr” de Jay Shetty explică de ce negativismul este contagios, cum poți să îți controlezi tendința de a gândi prea mult, de ce comparațiile omoară dragostea, cum te poți folosi de frică, cum poți să faci ca să-și găsești scopul în viață sau de ce bunătatea este crucială pentru succes. Cartea poate fi un dar mai mult decât binevenit în aceste zile în care suntem mai debusolați ca oricând și ne ajută ca cineva să ne împărtășească din experiența sa.
  • Pământul Făgăduinței – Barack Obama. Scrisă într-o manieră emoționantă și foarte personală, cartea primului afro-american care a ocupat cea mai înaltă funcție în stat, devenind astfel cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o lectură extrem de interesantă pentru orice om curios să afle parcursul unuia dintre cei mai iubiți președinți americani. Obama deschide ușile Biroului Oval, lăsând cititorii să întrezărească câteva dintre situațiile și discuțiile deseori aprinse și tensionate găzduite în interiorul lui. Obama vorbește cu franchețe despre cum a împăcat candidatura la fotoliul prezidențial ca afro-american cu provocările de ordin moral pe care le-a întâmpinat în luarea deciziilor.
  • Minunat ilustrată, cartea Fabule de Natalie Portman reprezintă debutul editorial al celebrei actrițe și cuprinde trei fabule clasice repovestite cu înțelepciune și talent. Povestite jucăuș, prietenos și în armonie cu fermecătoarele imagini create de Janna Mattia, istorioarele pline de învățăminte ale lui Natalie Portman – Iepurele și Țestoasa, Cei trei purceluși și Șoricelul de la țară și șoricelul de la oraș – alcătuiesc o carte foarte bună pentru biblioteca familiei și sunt ideale pentru a fi citite cu voce tare.
  • Tot debut la capitolul roman pentru copii îl reprezintă și cartea Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun, scrisă de actorul și regizorul Ben Miller. Jackson știe totul despre renii zburători, elfi și atelierul secret de la Polul Nord, știe despre magia care îl ajută pe Moș Crăciun să ducă daruri peste tot în lume într-o singură noapte; un lucru însă nu știe… cum a ajuns Moș Crăciun să fie Moș Crăciun? Lucrurile se schimbă când, într-o noapte de Ajun, Jackson îl cunoaște pe Moș Crăciun și îi ascultă incredibila poveste. Așa începe aventura: într-un peisaj magic de iarnă, unde Torvil, un elf răutăcios, este pe cale să descopere adevărata menire a Crăciunului. Poate că nu e chiar povestea pe care o aștepta Jackson, dar, cum spune Moș Crăciun, nu există poveste perfectă.

Luana Dăneț

FOTO: PR