Alergarea lentă și ușoară este piatra de bază a oricărui program de alergare, indiferent dacă dorești să depășești un timp la o cursă sau doar încerci să îmbunătățești sănătatea inimii tale. Dar ce se întâmplă dacă pur și simplu nu poți alerga nici măcar încet?
Vom presupune că știi deja sfaturile și ai încercat să alergi mai încet. Faci pași mai mici, nu te mai uiți la ceas și te bucuri de o carte audio sau de peisaj. Dar poate că totuși nu poți intra mai mult de câteva minute în alergarea lentă. Nu trece mult timp și imediat începi să respiri greu. Oare există vreo posibilitate să rezolvi această problemă? Cu siguranță!
Mersul rapid pe jos poate construi aceeași formă de fitness ca alergarea lentă
Beneficiul alergării lente este că atinge un punct favorabil al efortului: suficient de greu pentru a-ți împinge inima și mușchii să se adapteze, dar suficient de ușor încât să poți face o mulțime de efort fără să obosești. Dacă zonele de ritm cardiac sunt calibrate corect, aceasta este aproximativ zona 2. Este un ritm în care poți vorbi cu ușurință în propoziții complete.
Iată lucrul tare: orice mod prin care poți intra în zona 2 îți oferă în continuare acele beneficii din zona 2. De exemplu, mersul pe bicicleta eliptică te poate duce în mod sigur în zona 2. Și dacă dorești să faci mișcare în aer liber, o plimbare rapidă va fi potrivită.
Amintește-ți, mersul pe jos nu este opusul alergării. Este doar o versiune mai puțin intensă a aceluiași lucru. Mersul pe deal sau mersul cu o vestă cu greutate poate fi o modalitate de a crește intensitatea mersului, atunci când simți că te-ai obișnuit.
Fii răbdător
De-a lungul timpului, vei construi suficientă rezistență cu mersul pe jos, astfel încât, într-o zi, alergarea lentă o să se simtă de fapt ușor. Este în regulă dacă nu ajungi la acel punct în câteva săptămâni. Pentru unii dintre noi durează chiar luni. Dacă te angajezi să faci asta, vei ajunge acolo.
Între timp, cum vor arăta antrenamentele tale? Iată o grămadă de opțiuni care sunt toate corecte și bune:
– Fă antrenamente întregi în care te folosești doar de mersul pe jos. O poți face în aer liber sau pe o bandă de alergare în sala de fitness.
– Amestecă mersul cu alergatul. Îți poți stabili propriile intervale de timp în care să mergi pe jos, respectiv să te folosești de alergarea lentă.
– Nu fii dezamăgit dacă vezi ca începi să mergi prea repede și începe să-ți bată inima mai puternic. Doar încetinești și mergi mai încet. Nu te gândi că ți-ai stricat antrenamentul sau altceva.
– Aleargă repede uneori! Monitorizarea ritmului din zona 2 constă în multă muncă mentală, chiar dacă nu este solicitant fizic. Din când în când, îți poți da o pauză creierului în timp ce lași picioarele să se distreze. Fă câteva intervale de sprint sau o întreagă alergare de mare viteză. Doar nu-ți face toate antrenamentele așa.
Când începi, poate dorești să mergi mai mult decât să alergi. Dar toate opțiunile sunt valabile. Indiferent ce alegi, atâta timp cât rămâi constant, îți vei construi corpul în așa fel încât, în cele din urmă, alergarea lentă va fi cu adevărat ușoară.