Site icon Fain si Simplu

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Dragoș Pătraru

Atenție! Este foarte posibil ca unele recomandări de lectură ale lui Dragoș Pătraru să ne fi scăpat.

Dacă ai urmărit deja episodul 164 din Fain & Simplu Podcast, ne vei înțelege și ne vei ierta (sperăm noi) neatenția. Altfel, te rugăm, nu ne judeca înainte de a asculta unul dintre cele mai faine episoade de până acum.

Dragoș Pătraru, omul care ne prezintă de ani de zile #StareaNației, a acceptat invitația lui Mihai Morar la podcast pentru a-și prezenta propria-i stare. După una dintre cele mai mari transformări ale vieții sale, Dragoș vorbește cu sinceritate despre deciziile care i-au dat curajul de a-și înfrunta dependențele și de a-și schimba în mod radical stilul de viață.

ESTE FAIN ȘI SIMPLU:

Un episod-enciclopedie care îți va dezvălui lecții esențiale din cele mai importante domenii de viață:

Un podcast plin de cunoaștere, plin de recomandări din cele mai faine și (uneori) simple. O conversație tixită de referințe din cele mai variate domenii, care cu siguranță îți vor fi de mare ajutor în procesul tău de creștere.

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Dragoș Pătraru

Pentru început,

Dragoș Pătraru, în cadrul podcastului Fain & Simplu, îți recomandă să citești orice de la autorul Sir Ken Robinson:

De la Imagine if, ultima, pe care a terminat-o fiica lui, până la Școli Creative, un tip absolut extraordinar.”

Sir Ken Robinson a fost unul dintre cei mai apreciați specialiști din domeniul educației, care a militat aproape toată viața sa pentru revoluționarea creativă a educației. Prin discursurile, cărțile și activitatea sa, a inspirat oamenii să creadă în inovație și schimbare, pentru că, la urma urmei, sistemele pe care le considerăm de la sine înțelese sunt create de oameni pentru a se potrivi scopurilor lor – scopuri care poate au ajuns între timp să fie perimate sau de-a dreptul anacronice. Iar acum, când ne confruntăm cu un viitor din ce în ce mai problematic, soluția nu este să facem mai bine ceea ce făceam înainte. Soluția este să facem altceva.

Imagine if… – Ken Robinson , Kate Robinson

Sursa: Libris

Imagine if… este o scrisoare de dragoste adresată potențialului uman. Este o celebrare a ceea ce noi, ca specie, suntem capabili să facem și să fim dacă ne creăm condiții prielnice. O chemare la revoluționarea sistemelor educaționale și a modurilor în care ne desfășurăm activitățile, pentru ca ele să scoată din fiecare individ tot ceea ce este mai bun.

Creative Schools – Sir Ken Robinson

Sursa: Libris

Aici, Robinson prezintă o nouă viziune asupra modului în care educația poate fi transformată pentru a permite tuturor tinerilor să înflorească. Plin de exemple practice și cercetări inovatoare, va inspira schimbarea de care copiii noștri au nevoie urgent.

După care, regăsim în discursul său, următoarele cărți date ca referință:

Regăsirea sensului – Jamie Wheal

Sursa: Libris

În Regăsirea Sensului sunt oferite răspunsuri la problemele cu care ne confruntăm:

Mai simplu spus, cum să ne revitalizăm corpurile, să ne stimulăm creativitatea, să ne reactivăm relațiile și să răspundem o dată pentru totdeauna la întrebările “de ce suntem aici?” și “ce facem acum?”.

Citește și:

Do Hard Things: A Teenage Rebellion Against Low Expectations – Alex Harris

Sursa: Libris

Scris de adolescenți pentru adolescenți, Do Hard Things este plin de anecdote personale pline de umor, exemple practice și povești despre rebeli din viața reală în acțiune. Acest strigăt de raliu din inima revoluției deja în desfășurare vă provoacă să revendicați un viitor mai luminos, începând de astăzi. Dispunând acum de un ghid de conversație, 100 de exemple din viața reală de lucruri grele abordate de alți tineri și povești ale tinerilor bărbați și femei care au luat la inimă responsabilitatea cărții, Do Hard Things va inspira o nouă generație de rebeli.

Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson

Sursa: Libris

În acest ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi “pozitivi” mereu și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor. Sustinându-și afirmațiile cu cercetări academice și anecdote bine plasate, Manson argumentează că pentru a avea o viață mai bună trebuie să știm nu cum să transformăm lămâile în limonadă, ci cum să le tolerăm mai bine. El ne sfătuiește să ne cunoaștem limitele și să le acceptăm. Aceasta este adevărata sursă a puterii.

După ce ne-am acceptat temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare. Adoptând pentru acest manifest un ton sincer și un limbaj direct, fără compromisuri, Manson încearcă să ne trezească la realitate pentru a putea duce o viață mai plină de satisfacții și mai ancorată în concret.

Când. Secretele științifice ale momentului perfect – Daniel H. Pink

Sursa: Libris

Bazându-se pe numeroase studii din psihologie, biologie și economie, autorul ne arată cum să trăim și să muncim în mod optim pentru a avea succes. Cum putem folosi tiparele ascunse ale zilei pentru a ne construi programul ideal? De ce anumite pauze îmbunătățesc radical notele obținute de elevi la teste? Cum putem transforma un debut cu poticneli într-un nou început? De ce ar trebui să evităm să mergem la spital după-amiaza? De ce când cântăm în sincron cu alții ne bucurăm de aceleași beneficii ca atunci când facem mișcare? Și care este momentul ideal pentru a demisiona dintr-o slujbă, pentru a ne schimba cariera sau a ne căsători?

În Când, Pink distilează studii și date de ultimă oră, sintetizându-le într-o narativă fascinantă, ușor de parcurs, plină de povești irezistibile și sfaturi practice, care le oferă cititorilor observații pătrunzătoare despre felul în care putem trăi o viață mai bogată și mai plină.

Cele mai de impact cărți recomandate de Dragoș Pătraru

O carte extraordinară, mare într-adevăr, dar fabuloasă, Shantaram de Gregory David Roberts.” – Dragoș Pătraru

Shantaram – Gregory David Roberts

Sursa: Libris

O poveste uriașă, copleșitoare și irezistibilă!

În acest roman de inspirație autobiografică, Gregory David Roberts își poartă cititorii prin cartiere mizere și hotele de cinci stele, printre mafioți și sfinți, descriind o serie de experiențe care vor lua prin surprindere și cea mai excentrică imaginație.

“Gregory David Roberts a făcut pușcărie în Australia. El este australian. A fost închis opt ani și a evadat. Și a fugit în India. Toată cartea este despre experiența lui.” – Dragoș Pătraru

Niciodată nu e de ajuns – Judith Grisel

Sursa: Libris

Uite o carte extraordinară pe care am citit-o anul ăsta: Niciodată nu e de ajuns, Judith Grisel.” – Dragoș Pătraru

În “Niciodată nu e de ajuns”, autoarea împărtășește ceea ce ea și alți cercetători din domeniul neuroștiințelor au aflat despre consumul de droguri, completând informația științifică cu fragmente din experiența personală, subliniind modul în care creierul unui dependent este diferit de al celorlalți oameni, atât înainte, cât și după consumul cronic.

Judith Grisel descrie aspectele care împing oamenii către dependența de droguri, ce îi poate ajuta să se recupereze și argumentează convingerea ei fermă că un “tratament” pentru dependență nu poate fi găsit în creier, ci în modul în care interacționăm cu comunitatea din care facem parte.

Scrisori către Luciliu – Seneca

Sursa: Libris

La recomandarea profesorului Mircea Miclea, care are această lecție fabuloasă și le povestesc despre asta copiilor mereu. Băi, vedeți cum faceți să fiți, ce faceți, aveți grijă de la cea mai mică vârstă, când puteți să înțelegeți lucruri, cum faceți să deveniți creatori de soluții! Este fabuloasă teza asta și vă sfătuiesc să o ascultați și mi-a recomandat Seneca, Scrisori către Luciliu. Sunt excelente! Le recomand inclusiv adolescenților pentru că sunt foarte, foarte bune.” – Dragoș Pătraru

Determined – Robert Sapolsky

Sursa: carturesti

Determined oferă o sinteză minunată a ceea ce știm despre modul în care funcționează conștiința – țesătura strânsă dintre rațiune și emoție și dintre stimul și răspuns în acest moment și de-a lungul unei vieți. Rând pe rând, Sapolsky abordează toate argumentele majore pentru liberul arbitru și le elimină, tăind o cale prin desișurile științei haosului și complexității și fizicii cuantice, precum și atingând terenul pe unele dintre țărmurile mai sălbatice ale filosofiei. El ne arată că istoria medicinei este în mare măsură istoria învățării că tot mai puține lucruri sunt „vina” cuiva; de exemplu, timp de secole am crezut că capturile sunt un semn de posesie demonică.

Totuși, așa cum recunoaște el, este foarte greu, și uneori imposibil, să ne decuplăm de zelul nostru de a-i judeca pe alții și de a ne judeca pe noi înșine. Sapolsky aplică noua înțelegere a vieții dincolo de liberul arbitru la unele dintre cele mai esențiale întrebări ale noastre legate de pedeapsă, moralitate și conviețuire bine împreună. Până la urmă, Sapolsky susține că, deși trăim viața de zi cu zi, recunoașterea faptului că nu avem liber arbitru va fi monumental de dificil, acest lucru nu va duce la anarhie, inutilitate și stare de rău existențială. În schimb, va crea o lume mult mai umană.

Magul de la Kremlin – Giuliano Da Empoli

Sursa: Libris

Scris în pandemie și predat la Gallimard în ianuarie 2021, “Magul de la Kremlin” este un roman în același timp documentar și vizionar, cu accente profetice. Dorința de a explora misterele Kremlinului și ale Rusiei, atât actuale, cât și dintotdeauna, îl determină pe autor să depășească granițele eseului, apelând la ficțiune și la forța imaginației. Rezultatul acestei alchimii nu este doar un mare roman despre Rusia contemporană (de la declinul lui Elțin, ascensiunea lui Putin, figuri ale oligarhilor, războiul din Cecenia, Jocurile Olimpice de la Soci până la criza ucraineană), ci și o remarcabilă meditație despre putere, în universalitatea mecanismelor și a resorturilor sale.

Vezi și:

Quit. Puterea de a ști când să renunți – Annie Duke

Sursa: Libris

În “Quit”, Annie Duke ne învață cum să renunțăm mai bine. Pornind de la povești despre sportivi de elită, alpiniști care au urcat pe Everest, fondatori de companii recunoscute, precum Stewart Butterfield, CEO-ul Slack, sau persoane din industria divertismentului, precum Dave Chappelle, autoarea explică de ce renunțarea este esențială pentru succes, când să renunți, când să rezisti și ce strategii te vor ajuta să economisești timp, bani și energie. Vei învăța:

What the Fact?: Finding the Truth in All the Noise – Seema Yasmin

Sursa: Libris

Uite o carte pentru cei interesați de zona de media, de jurnalism.” – Dragoș Pătraru

Ce este un fapt? Care sunt sursele de încredere? Ce sunt știrile? Ce sunt știrile false? Cum mai poate cineva să-i dea sens? Ei bine, trebuie. Pe măsură ce teoriile conspirației și farsele online devin din ce în ce mai mult o parte a discursului nostru național și „adevărul” însuși este pus la îndoială, nu a fost niciodată mai important să construim discernământul necesar pentru a distinge faptele de ficțiune, iar alfabetizarea media nu a fost niciodată mai importantă.

În acest ghid accesibil, dr. Seema Yasmin, jurnalist, om de știință, profesionist medical și profesor premiat, urmărește răspândirea dezinformării și a dezinformării prin peisajul nostru media care se mișcă rapid și învață tinerii cititori abilitățile care îi vor ajuta să identifice și contracara clickbait-ul de sursă slabă și titlurile înșelătoare.

Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului – Emily Nagoski , Amelia Nagoski

Sursa: Libris

Află cum poți să finalizezi ciclul stresului și să reintri într-o stare echilibrată și productivă. Odihna, relațiile cu ceilalți și renunțarea la autocritică sunt secretele prevenirii burnout-ului, dar și ale refacerii după o stare de epuizare. Optimismul, generozitatea și energia autoarelor, umorul lor, sfaturile practice, exercițiile și fișele de lucru pe care le vei descoperi în carte te vor face să te simți gata de acțiune. Nu aștepta ca lumea să se schimbe – dă tu startul!

Despre timp și apă – Andri Snaer Magnason

Sursa: Libris

O carte senzațională! Omul ăsta a scris un necrolog unui ghețar. Este fabuloasă. A fost pus să scrie un necrolog pentru un ghețar și a dat un mesaj absolut cutremurător. A zis:

În acest moment, noi știm ce ar trebui să facem pentru ca acești ghețari să existe în continuare și să rezolvăm problemele de climă. Dacă am reușit sau nu rămâne să judece alții.

Și a pus placa aia acolo pe care o vor găsi oamenii 1000 de ani de acum înainte.” – Dragoș Pătraru

Vezi și:

O istorie naturală a exercițiului fizic – Daniel E. Lieberman

Sursa: Libris

Toată lumea știe că ar trebui să facă mișcare. Dacă însă exercițiul fizic este ceva firesc, cum se face că nimeni n-a găsit o metodă eficientă de a-i ajuta pe oameni să-și învingă instinctul natural, adânc înrădăcinat, de a evita să facă mișcare atunci când nu e absolut necesar? Cum se explică faptul că tot mai mulți semeni ai noștri trăiesc mai mult ca oricând, deși sunt din ce în ce mai inactivi din punct de vedere fizic? Oare suntem, prin natura noastră, înceti și slabi? Să fie adevărat că am ales rezistența în detrimentul forței fizice? Că statul pe scaun ne omoară? Că exercițiile fizice nu ne ajută să slăbim?

Daniel Lieberman, profesor la Harvard și cunoscut cercetător în domeniul evoluției corpului uman, afirmă că perspectivele evoluționiste și antropologice ne pot ajuta să înțelegem mai bine paradoxul exercițiului fizic – de ce un lucru pentru care nu suntem făcuți este foarte benefic pentru sănătatea noastră. Combate miturile referitoare la viteză, forța fizică și rezistență, apelând la argumente științifice. Și prezintă câteva principii menite a-l ajuta pe omul modern să ducă o viață mai plăcută și mai activă.

Fiber Fueled: The Plant-Based Gut Health Program for Losing Weight, Restoring Your Health, and Optimizing Your Microbiome – Will Bulsiewicz

Sursa: Libris

Beneficiile dietelor restrictive precum paleo și keto au fost promovate de mai bine de un deceniu. Cu toate acestea, așa cum renumitul gastroenterolog Dr. Will Bulsiewicz arată în această carte revoluționară:

Explozia de studii asupra microbiomului arată foarte clar că dietele de eliminare sunt de fapt periculoase. spre sănătatea noastră.

Ceea ce studiile arată în mod clar acum este că sănătatea intestinală este cheia pentru a ne stimula metabolismul, pentru a ne echilibra hormonii și pentru a îmblânzi inflamația care provoacă o serie de boli. Și modalitatea dovedită științific de a ne alimenta intestinele este cu fibre alimentare dintr-o varietate abundentă de plante colorate.

Ultra-Processed People: The Science Behind the Food That Isn’t Food – Chris Van Tulleken

Sursa: Libris

O carte foarte, foarte interesantă, din care oamenii pot lua toate informațiile de care au nevoie pentru a face toate schimbările bune din viața lor este Ultra-Processed People. O carte pe care cei de la Bookzone o vor traduce în luna ianuarie (2024). Este tot ce trebuie să știți despre ce mâncați.“- Dragoș Pătraru

Dacă ai ajuns până aici și rezonezi cu recomandările lui Dragoș, îți sugerăm să citești și cartea sa:

Atenție cu intenție – Dragoș Pătraru

O carte despre prezent care te provoacă să te gândești la viitor. Democrație și dezbinare, ecologie și economie, societate și inegalitate, Dragoș Pătraru te provoacă prin această culegere de eseuri inspirate de Vocea Nației să preiei controlul asupra celei mai importante resurse: atenția ta.

Spre ce vei alege să-ți îndrepți atenția? Temele fierbinți ale zilei sau spre ideile fierbinți ale unei generații care își dorește o schimbare mai mult decât orice altceva? Vrei să fii printre cei care își dorește să lase în urmă copii mai buni pentru o planetă mai bună?

Această carte este pentru tine dacă:

Exit mobile version