Când vine vorba de vindecarea traumelor, majoritatea dintre noi avem așteptarea ca odată ce am preluat inițiativa și mergem la terapeut, schimbarea să se întâmple peste noapte. Din păcate dacă ai trecut deja de primele întâlniri la cabinet probabil știi deja că nu se întâmplă astfel. Procesul de vindecare este cu mult mai complex decât am vrea.
De câte ori trebuie să mergi la specialist până să reușești să-ți atingi scopul? Adevărul este că nimeni nu poate da un răspuns concret. Află mai multe despre asta citind articolul despre mersul la terapeut.
Un lucru este însă cert, procesul de vindecare are o anumită structură valabilă pentru toată lumea. Altul, care s-ar putea să nu-ți placă, este faptul că aceasta include încercarea și eroarea. Fără a greși nu poți trece peste rănile din copilărie sau orice altceva te-a condus la terapeut.
Raluca Anton, invitată alături de Paul Olteanu să vorbească la prima conferință Fain & Simplu x Ateneu, a descris procesul de vindecare în cel mai simplu mod:
„Dacă ar fi să vorbească durerea, ce ne-ar spune ea? E o întrebare pe care de foarte multe ori le-o adresez clienților mei: Dacă ar fi să spună ceva suferința asta a ta ce ar spune? Oare ce-ar țipa? Dacă ar avea voce ce-ar țipa? Sau oare mi-ar spune în șoaptă ceva? Sunt întrebări care dau o voce suferinței.
Când înțelegem suferința este acel moment cu multe aha-uri. Wow, ne prindem, facem conexiuni, unim puncte, e fascinant demersul acesta și pentru terapeut și pentru client. Apoi trecem într-o etapă mult mai filozofică a demersului terapeutic în care lucrăm pe ceea ce noi numim acceptare.
Iar apoi vine cel mai anevoios și mai plictisitor proces din univers și anume schimbarea, care înseamnă a repeta lucruri noi până ce acestea se stabilizează.”
Încercarea și eroarea fac parte din procesul de vindecare
Din păcate, ne-am pierdut răbdarea, atât în relație cu ceilalți, cât mai ales cu noi înșine. Ca vindecarea să apară, ai nevoie să înveți să fii răbdător cu tine. Mai mult, să adaugi autocompasiune și iubire de sine în viața ta.
„Noi nu mai avem răbdarea să stăm cu noi înșine. Avem așteptarea că ceva care s-a instalat 34 de ani să dispară prin simplul fapt că gândesc diferit.” – Raluca Anton
Este foarte bine că mergi la terapeut, că vorbești despre ce simți, că te informezi despre lucrurile care îți dau bătăi de cap, însă nu uita:
„E o diferență foarte mare între cunoștiințe declarative, ceva ce știu și cunoștiinșe procedurale, cum pun în practică ceva ce știu. De la a cunoaște acele lucruri, la a le pune în practică avem nevoie de câteva aspecte. Unul dintre ele este ceea ce nu ne place niciunuia dintre noi: încercarea și eroarea.” – Raluca Anton
Fii susținătorul tău numărul unu și ai grijă de tine! Fii iubitor și calm în fața suferinței. Acceptă că greșeala face parte din procesul de vindecare și că eșecul nu este nicicum un capăt de țară. Mai degrabă vorbim de un nou început, cu o nouă lecție la bord.