Tratamentul tăcerii este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face într-o relație, indiferent de natura ei. După cum spunea și Raluca Anton în podcastul Fain & Simplu:
„Nespunându-ne lucruri, rămânem fiecare cu povestea noastră. Nu auzim povestea celuilalt și e atât de important să știi.” – Raluca Anton
Unde duce tratamentul tăcerii? Doar la o vindecare mult mai lentă a rănilor emoționale. Cine ar vrea asta? Majoritatea dintre noi ne dorim să avem parte de relații sănătoase și de creștere, nu? Faptul că ești într-o vânătoare de informații legate de dezvoltare personală, arată deschiderea ta, iar pentru asta te felicităm.
Probabil ai ajuns la nivelul la care înțelegi importanța comunicării asertive și a ascultării active. Încerci zilnic să fii mai bun și mai prezent în relațiile tale, dar ce faci când cealaltă persoană nu este la fel de deschisă? Dacă ești supus tratamentului tăcerii, ce e de făcut? În continuare, îți vom prezenta cele mai bune cinci metode de a răspunde la tăcere și câteva exemple de „așa nu”.
Tratamentul tăcerii: cum să răspunzi când cineva îl aplică asupra ta
1. O abordare blândă: Fă totul despre el/ea
Dacă acest lucru nu este ceva de care cealaltă persoană se folosește în mod regulat, o abordare blândă ar putea fi o modalitate bună de a începe conversația. S-ar putea să fie rănit și să caute o cale de ieșire.
Spune-i calm că ai observat că nu răspunde și vrei să înțelegi de ce. Subliniază faptul că vrei să rezolvi lucrurile.
Deși nu este vina ta că altcineva decide să-ți ofere tratamentul tăcut, ai responsabilitatea de a-ți cere scuze dacă ai făcut ceva greșit.
Dacă nu pare receptiv, spune-i că înțelegi că ar putea avea nevoie de ceva timp singur. Ai în vedere și programarea unei discuții pe subiect. Spune-i că vrei ca după o oră sau când se simte pregătit pentru a vorbi să analizați împreună situația.
2. Fă-o despre tine
Spune-i persoanei care aplică asupra ta tratamentul tăcerii felul în care te rănește atitudinea ei. Ce te doare, faptul că te lasă să te simți frustrat și singur. Nu este ceea ce vrei sau ai nevoie într-o relație.
Explică-i că nu puteți rezolva problemele în acest fel, apoi fi specific cu privire la aceste probleme. Dacă acest tip de comportament îți calcă principiile în picioaree, spune-i clar.
3. O abordare mai dură: Ignoră până când explodează
Tratamentul silențios nu este întotdeauna menit să provoace răni. Uneori, este un incident izolat care scapă de sub control. Îl poți lăsa să alunece până când vin singur/ă către tine.
Sau, poate fi o abordare pasiv-agresivă pentru a te ține sub control. În aceste cazuri, ceea ce vrea persoana care aplică tratamentul silențios este să te facă să simți suficient de rău pentru a face prima mișcare. De regulă, aceasta așteaptă ca tu să te târăși vinovat în spre ea.
Ce poți face în schimb este să aplici psihologia invesră și să mergi la treburi ca și cum nu te deranjează. Acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, dar încearcă să-ți distragi atenția mergând în aer liber sau absorbindu-te într-o carte bună.
Privândo de reacția pe care o caută, îi arătăți că tratamentul tăcut nu este o modalitate de a obține ceea ce își doresc de la tine.
4. Oferă soluții
Sugerează-i o întâlnire față în față pentru a stabili câteva reguli pentru o mai bună comunicare în viitor. Fă un plan despre cum veți vorbi unul cu celălalt atunci când lucrurile se încing. Găsiți împreună o alternativă mai sănătoasă de semnalare a unei probleme decât tratamentul tăcut. Spre exemplu: puteți pune un cuvânt de alertă.
Ascultați pe rând și repetați ceea ce spune cealaltă persoană, astfel încât să aveți clar ce vă așteptați unul de la celălalt. Dacă este vorba despre o relație de cuplu, nu exclude o întâlnire la terapeut. Nu este nimic rușinos aici! Este unul dintre lucrurile sănătoase și mature pe care le puteți face pentru bunul mers al relației voastre.
5. Protejează-te pentru tine
Când tăcerea încalcă limita și trece la abuz emoțional, nu ești într-o relație sănătoasă. Este timpul să te pui pe primul loc. Dacă însă, crezi că relația merită salvată:
- Stabilește limite ferme în ceea ce privește comportamentul acceptabil și cum te aștepți să fii tratat.
- Sugerează consiliere individuală sau de cuplu pentru a lucra la problemele de relație și comunicare.
- Spune-i exact ce se va întâmpla atunci când granițele vor fi depășite
Dacă nu există nicio speranță că cealaltă persoană se va schimba, ia în considerare să închei relația.
Ce sa nu faci când îți este aplicat tratamentul tăcerii
Când vine vorba de răspunsul la tratamentul silențios, există și câteva lucruri pe care vei dori să le evitați. Acestea includ:
- răspunzând cu furie, ceea ce poate doar escalada lucrurile
- cerșind sau implorând, ceea ce nu face decât să încurajeze comportamentul
- cer scuze doar pentru a pune capăt, chiar dacă nu ai greșit cu nimic
- continuând să încerci să raționezi cu cealaltă persoană după ce ai dat deja o șansă
- luându-le personal, deoarece nu ești de vină pentru felul în care alții aleg să te trateze
- amenințări despre cum vei pune capăt relației dacă nu ți se vorbește
Dacă vrei să afli mai multe despre relții pentru a-ți îmbunătății viața, ascultă conversația lui Mihai Morar cu Raluca Anton. Este un adevărat ghid despre relații sănătoase, pe care nu trebuie să-l ratezi.