Ai făcut vreodată acest exercițiu de autoanaliză: cât de mult din viața ta îți petreci dorindu-ți să faci ceva, să-ți îndeplinești un scop, comparativ cu timpul dedicat acțiunii? Trecerea de la dorință la acțiune este un pas care se poate face instant. Din păcate, este și cel mai dificil de făcut, iar din acest motiv, foarte mulți rămân blocați în visare sau în vizualizare.
Cum putem face mai conștient trecerea de la dorință la acțiune?
Să ne uităm la câteva exemple tipice, astfel încât să putem vedea cu ce avem de-a face.
1. Există o sarcină pe care știu că vreau să o fac (sau poate simt că ar trebui să o fac), dar o amân. Ceva despre această sarcină îmi inspiră incertitudine și asta o face inconfortabilă. Așa că o amân din nou și din nou. Când o fac în sfârșit, este mult mai ușor decât mă temeam că va fi și mă întreb ce mi-a luat atât de mult.
2. Există un proiect pe care îmi doresc să îl fac de ceva vreme, dar îmi tot spun că nu este momentul potrivit. Nu sunt pregătit sau am prea multe lucruri de făcut. Chiar și atunci când găsesc mai mult timp, găsesc alte motive să nu o fac. De ce? Pentru că nu sunt sigur cum să o fac. Mai mult decât atât, asumarea acestuia va fi să ies din zona mea de confort.
3. Vreau să angajez un antrenor sau să încep un program de fitness despre care știu că îmi va oferi sprijinul pe care l-am căutat, dar ezit. Nu sunt sigur dacă voi fii suficient de bun. Sau dacă voi face ceea ce este necesar pentru a obține valoare din acest program. Așa că rămân în nehotărât și amân să-mi asum angajamentul.
Ce ne oprește să facem trecerea de la dorință la acțiune?
Incertitudinea, necunoscutul și frica.
Frica și incertitudinea cu privire la necunoscut ne împiedică să trecem de la dorință la acțiune. Ironic este că, adesea, cel mai puternic lucru pe care îl putem face în incertitudine este să pășim în acțiune. În sfera de a face învățăm orice. Și vom obține răspunsurile pe care le căutăm.
Deci, cum trecem de la incertitudine, indecizie și evitare… la acțiune?
Intenție. Stabilește o intenție de a fi în acțiune, în loc să rămâi blocat.
Acceptare. Observă incertitudinea și frica din corpul tău, ca senzație. Poți să fii atent cu ea, când apare și să o accepți?
Întreabă ce vrei cu adevărat. Este ceva de care îți pasă în mod profund? Există vreo posibilitate ca acest lucru să fie semnificativ pentru tine? Vrei asta?
Un mic pas. Adesea, cel mai mic pas poate face mingea să se rostogolească. Noi uităm mereu asta. De la dorință la acțiune este doar un mic pas.
Găsește bucuria. Cum poate această acțiune să fie veselă, minunată, sacră, vie pentru tine?
Cu cât practicăm mai mult acest lucru, cu atât ajungem mai aproape de ce ne dorim. Trecera de la dorință la acțiune nu numai că se simte bine, ci începe să clarifice o mulțime de blocaje ale vieții noastre.