Cine a spus că menținerea armoniei în cuplu este lucru ușor? Pe lângă iubire, ca o relație să funcționeze pe termen lung are nevoie de o comunicare eficientă. Dar nici asta nu ne este la îndemână mereu, nu? Deseori unul sau ambii parteneri apelează la tăcere pentru a păstra aparența bunei înțelegeri. Adevărul este că tăcerea în relații poate fi bună, însă nu mereu.
Uneori poate fiecare este ocupat cu treburile lui sau poate unul sau celălalt nu simte să vorbească pur și simplu, iar asta este în regulă. Fiecare om are momente în care liniștea se află în fruntea listetei de priorități. Este normal și sănătos. Cu toate acestea, tăcerea poate fi nesănătoasă în relații, iar în continuare vom spune când și de ce.
Tăcerea în relații este sănătoasă, exceptând 3 cazuri
1. Vă oferiți reciproc tratamentul tăcerii
Tratamentul silențios este locul în care tăcerea apare ca pedeapsă sau ca scut de apărare. În orice caz, tăcerea este folosită în mod eronat și produce efecte pozitive.
Dr. Patti Feuereisen, psihoterapeut specializat în abuzuri sexuale și autoare a cărții „Invisible Girls: Speaking The Truth About Sexual Abuse”, a declarat că a te exprima față de partenerul tău – mai ales atunci când există un conflict – este crucial. „Partenerii trebuie să comunice”, a spus ea. „Când ceva nu este în regulă, trebuie să discute și să nu le fie teamă că discuția se va sfârși într-o explozie.”
Cu alte cuvinte, cea mai bună decizie pe care o poți face pentru tine și pentru relația ta este să ieși din zona de confort și să vorbești, chiar dacă nu-ți vine.
Știm că, uneori tratamentul tăcerii are loc și cu cele mai bune intenții. Încă ești supărat după o ceartă, așa că nu vorbești. Crezi în mod eronat că ignorând cealaltă persoană și evitând conflictul, lucrurile nu se vor agrava. S-ar putea chiar să credezi că tratamentul silențios va îmbunătăți lucrurile. Spoiler: Nu va fi.
Tratamentul silențios nu este aproape niciodată o idee bună. Acest tip de tăcere pedepsitoare nu face decât să agraveze dezacordul. Îți face partenerul să-și pună întrebări nesfârșite, provoacă confuzie și creează resentimente.
Este normal și sănătos să-ți iei timp pentru a te pregăti de conflict (iar prin asta ne referim la cu totul altceva decât îți imaginezi, accesează link-ul pentru mai multe detalii). Diferența care face ca tăcerea în relații să fie sănătoasă și nu toxică este exprimarea clară a nevoilor tale. O afirmație simplă de genul „Nu sunt gata să vorbesc acum, dar te voi anunța când sunt”, îți poate oferi atât timp cât și spațiu pentru a gândi lucrurile fără presiunea suplimentară a tratamentului silențios.
2. Nu mai este nimic de spus
A avea ocazional liniște în conversație este foarte diferit de a nu avea nimic de spus unul altuia. De exemplu, dacă te așezi la aceeași masă cu partenerul tău și descoperi că nu ai nimic de discutat, poate fi un semn că ceva s-a pierdut. Înainte să intrii în panică, acest tip de tăcere nu înseamnă că dragostea ta este sortită eșecului. De fapt, este o situație destul de comună. Cu toate acestea, este un semnal că va trebui să începi să depui mai mult efort în relația ta dacă vrei ca aceasta să dureze.
„Este normal”, a explicat antrenorul de relații, Laurel House. „Viețile voastre se contopesc, la fel și interesele, activitățile și poveștile voastre. Doar pentru că nu sari de la un subiect la altul și nu mai stai treaz toată noaptea să vorbești pentru că ai atât de multe de vrei să spui, nu înseamnă că relația s-a învechit. Conversațiile tale trebuie să treacă de la proaspăt la profund.”
3. Te închizi în tine
Conflictul durează de ceva vreme și parcă nu vă apropiați de un punct comun. Unul sau amândoi vă retrageți. În loc să îngropați securea războiului, să acceptați că pur și simplu aveți opinii separate sau să optați pentru o pauză în discuție, alegeți să ține-ți emoțiile și gândurile negative în voi. Îți sună cunoscut?
Acest tip de tăcere este un semn că sunt indisponibili din punct de vedere emoțional. Ce înseamnă asta? Cine practică tăcerea în relații pe post de copertină pentru propriile gânduri și emoții are nevoie de o creștere din punct de vedere emoțional. Dacă te regăsești în această poveste, iată ce poți face pentru a grăbi procesul:
În loc să recurgi la acest tip de tăcere, încercă să-i exprimi partenerului că ți-ai atins capacitatea emoțională pentru moment. Dacă simți că tensiunea a ajuns la un nivel greu de suportat în timpul discuțiilor, cere-i partenerului tău timp pentru a procesa totul. Dacă omul cu care ai ales să-ți împarți viața este stabil din punct de vedere emoțional și își dorește să fiți bine pe termen lung, va înțelege.
De reținut despre tăcerea în relații:
„Tăcerile cred că întârzie vindecarea. Nespunându-ne lucruri, rămânem fiecare cu povestea noastră. Nu auzim povestea celuilalt și e atât de important să știi.” – Raluca Anton
Dacă vrei un ghid complet despre cum să menții pe termen lung o relație sănătoasă, urmărește episodul 086 cu Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut principal și terapeut relațional cu o formare internațională. Ea explică mai în detaliu de ce tăcerea în relații este mai dăunătoare decât conflictul.