Dacă vrei să înțelegi ce se prezintă în acest capitol cu siguranță ai nevoie mai întâi să treci prin primele două părți (Setează-ți mindsetul și Pregătește-ți terenul). Odată ce le-ai citit pe ambele poți să revii la această pagină. Nu mai rămâne decât un singur lucru. Citește articolul și ia măsuri!
Cum învingi lenea: Ia măsuri
Pasul 15. Start
Chiar dacă trebuie să scoți capsele dintr-o bucată de hârtie, să continui să citești sau să ștergi ceața de pe parbriz, astfel încât să poți scoate mașina din alee, totul are un început. Depășirea inerției inițiale, care este firească pentru majoritatea ființelor umane care se confruntă cu situații sau sarcini dificile, va ușura imediat durerea de a o evita. De asemenea, îți va evidenția cum să continui să o abordezi în continuare. La un moment dat vei acumula încrederea de a rămâne motivat și de a găsi lucruri mai puțin intimidante.
A te aștepta ca viața să fie ușoară este nerealist. Dar viața este și minunată, surprinzătoare, incitantă și plină de speranță. Fiind leneș, te excomunici de posibilitățile vieții și asta este autodistructiv. Îmbunătățindu-ți propria atitudine față de disconforturile zilnice și învățând să tolerezi lucrurile care te afectează, rezistența ta crește și vei descoperi că devii mai constructiv. Ori de câte ori ceva pare greu și nedorit, nu trebuie decât să începi. Nu te certa, nu te scuza, nu te bloca – rămâi în acea zonă și fă-o în ritmul tău. Ia măsuri!
Pasul 16. Nu te grăbi.
Este vital să-ți segmentezi munca în pași mici. Cu cât lucrurile sunt mai mici, cu atât sunt mai accesibile și par mai fezabile. Când cauți în mod activ o modalitate de a face o sarcină sau de a atinge un obiectiv care implică un sentiment de control și adoptă o abordare relaxată, te vei simți mai degrabă capabil decât amenințat. Adesea, lenea înseamnă să te simți copleșit de tot și să renunți pentru că obstacolul mental din fața ta pare prea mare. Răspunsul este să ai încredere în puterea lucrurilor mici.
Acest lucru nu înseamnă că nu puteți comuta între sarcini, cu siguranță că puteți, iar varietatea este condimentul menținerii interesului. Totuși, fiecare sarcină mică trebuie făcută separat, cu pauze curate între ele, astfel încât să fie ușor de reluat atunci când reveniți la următoarea sarcină.
Se spune adesea că cei care se plâng că nu au timp, îl pierd în moduri ineficiente, cum ar fi multi-taskingul. Creierul uman funcționează ineficient atunci când există o presiune constantă pentru a face mai multe lucruri în termene strânse. Eliberează-te făcând ceea ce contează într-o manieră organizată, fără vinovăție.
Pasul 17. Încurajează-te.
Ești propriul tău antrenor, propria ta sursă de inspirație. Te poți antrena în acțiune spunându-ți lucruri care inspiră și afirmându-ți acțiunile. Spune-ți lucruri precum: „Vreau să fac asta!” sau „Pot lua o pauză când termin ce am de făcut și acea pauză va fi meritată cu atât mai mult pentru îndeplinirea acestei sarcini”. Spune aceste lucruri cu voce tare dacă este nevoie. Te vei simți motivat dând voce acțiunilor tale.
Poate fi de ajutor să reciți în mod regulat o mantră de împuternicire pe parcursul zilei, cum ar fi „Pot face asta, știu că pot”. Poți să vizualizezi anumite activități ca fiind deja finalizate și să anticipezi sentimentul de realizare pe care îl vei experimenta când va fi finalizat.
Pasul 18. Cere ajutor.
Mulți oameni poartă în jur o teamă nejustificată că este greșit să ceri ajutorul altora. Indiferent dacă acest lucru s-a dezvoltat ca urmare a unei întâlniri neplăcute anterioare, a unei experiențe educaționale înăbușitoare sau a unui loc de muncă extrem de competitiv, este o atitudine nesănătoasă față de viață. Suntem ființe sociale și o parte a existenței noastre constă în a ne împărtăși și a ne ajuta unii pe alții. A trece de la „eu la noi” necesită puțină practică, dar este o parte importantă a creșterii și a încetării de a lupta singur.
Uneori, ca o altă persoană să ne tragă la răspundere este impulsul pentru acțiune de care avem nevoie. Dacă te lupți cu pierderea în greutate, ia-ți un prieten de antrenament! Acel prieten va pune o presiune motivatoare asupra ta pe care tu nu o poți pune.
Asigură-te că ești înconjurat de oameni care te susțin. Găsește-ți cercul interior de oameni care te fac să te simți bine.
Pasul 19. Autodisciplina.
Autodisciplina implică să faci ceea ce ar trebui să faci, atunci când ar trebui să o faci, fie că ai chef sau nu. Indiferent cât de devreme începe antrenamentul tău, trezește-te. Găsește un echilibru sănătos între a fi îngăduitor și strict cu tine însuți și prioritizează productivitatea în locul plăcerii. Ia măsuri!
Recompensele sunt cele mai dulci atunci când trebuie să le aștepți și când sunt bine meritate. Trebuie să fii dur cu tine dacă ajungi să te uiți la televizor timp de două ore după 10 minute de muncă. Așa că rezistă și ia măsuri. Te vei simți mai bine pe termen lung.
Pasul 20. Învață să te recompensezi.
Recompensele ocazionale vor îndulci sarcinile și te vor ajuta să te menții pe drumul cel bun. Dacă reușești să faci ceva ce nu ai făcut cu o zi înainte sau de care te temeai absolut, meriți un răsfăț frumos. Recompensându-te după finalizarea etapelor mici, de-a lungul drumului către marele obiectiv, construiește-ți rezistența automată că faci ceea ce trebuie. Recompensele trebuie să fie simple, dar eficiente, cum ar fi pauze prelungite, vizionarea unui film, băutura preferată sau lucruri similare. Lasă recompensele foarte mari pentru realizarea punctului final. Folosind recompense, îți vei antrena mintea să caute în mod activ munca înainte de recompensă.
Pauzele sunt recompense, dar mai important, sunt necesități. Nu confunda nevoia de a face pauze scurte regulate pentru a reda creativitatea și prospețimea cu lenea.
Pasul 21. Notează-ți obiectivele în fiecare săptămână.
O listă de obiective săptămânale te va ajuta să rămâi concentrat și motivat. Pe măsură ce mergi, este inevitabil ca obiectivele tale să nu se schimbe. De asemenea, vei identifica modalitățile care sunt mai eficiente pentru a le atinge.
Postează lista de obiective peste tot. Crează-ți obiective zilnice, obiective lunare și chiar obiective anuale pentru a continua să privești fiecare zi diferit. Ia măsuri!
Pasul 22. Realizează că viața înseamnă costuri și beneficii.
Pentru a te bucura de orice beneficiu, există de obicei un cost. Costul durerii sau suferinței este de obicei emoțional, adesea fizic și uneori psihic. Această durere implică un sentiment de a fi lăsat deoparte sau de a rămâne fără ajutor, în timp ce alții nu par să suporte aceleași provocări (de obicei au propriile provocări pe care tu nu le vezi). Acea durere te poate determina să eviți să mai faci ceva și să cauți siguranță într-o zonă de confort. Pentru a depăși zona de confort, va trebui să înfrunți durerea înainte de a putea atinge posibilitățile.
Evaluează dacă un beneficiu potențial merită costul pe care îl are. Dacă merită (și de cele mai multe ori, așa este), apelează la maturitatea ta care se află în continuă evoluție pentru a genera curajul, rezistența și disciplina necesare. Acestea îți vor oferi puterea de a obține rezultate strălucitoare. Nimeni nu realizează nimic fără efort și durere.
Pasul 23. Munca merită.
Majoritatea experților, profesioniștilor și geniilor vor recunoaște cu ușurință că cele mai multe dintre realizările lor sunt 99% transpirație și 1% talent. Voința ta de a supraviețui și de a înflori trebuie să se transforme în voința ta de a lucra și de a suferi atunci când să faci acest lucru este atât necesar, cât și util.
Nu vei fi un mare om de afaceri, un mare alergător, un mare bucătar sau chiar grozav la jobul pe care îl ai peste noapte. Vei eșua, veai eșua, vei eșua și vei eșua. Este normal. Este bine. Asta înseamnă că încă evoluezi.
Pasul 24. Rămâi pe drumul cel bun.
Vor fi momente în care va deveni mai greu chiar și după recompensă. În astfel de momente, va trebui să te bazezi pe rezervele interioare pentru a-ți aminti obiectivul sau soluția căutată pentru a rămâne concentrat. Profită la maximum de senzația că ești pe un val. Când te afli în acea stare (denumită adesea „starea de flux”), folosește-o pentru a trece la o altă sarcină sau obiectiv imediat ce ai terminat de recompensat.
Cu cât amâni mai mult repornirea, după ce ai terminat un element din sarcinile sau obiectivele tale, cu atât devine mai greu să o faci. Amintește-ți sentimentele de a fi profund implicat în realizarea lucrurilor și cât de bine te simți să realizezi lucrurile. Cu cât repornești mai devreme, cu atât te vei simți mai încrezător și cu atât aceste sentimente bune vor fi restabilite mai repede.
Pasul 25. Nu renunţa.
Un lucru este să-ți găsești motivația, dar este cu totul altceva să o menții atunci când lucrurile devin grele, mai ales în fața unor probleme neprevăzute. Realizează că întreruperile au loc, adesea fără motiv, și îți vor da peste cap eforturile. În loc să lași eșecurile să te demotiveze, refuză să fii blocat de ele. Nu ești singur și a rămâne concentrat pe rezolvarea provocărilor este una dintre cele mai bune modalități de a face față și de a reveni.
Amintește-ți cât de mult dorești să îți atingi obiectivul sau sarcina, caută ajutor acolo unde este nevoie, analizează bilanțul a ceea ce ai realizat deja și apoi refuză să renunți. Poți face asta. Ia măsuri!
Cu asta am încheiat lecția. Acum că știi ce e de făcut pentru a învinge unul dintre cei mai puternci inamici ai tăi, și anume lenea, nimic nu te mai poate opri să-ți duci planurile la bun sfârșit. Ai încredere în tine! Ești puternic!