Dacă anxietatea este prezentă în viața ta, trebuie să ai grijă la rutina ta zilnică. Mulți oameni nu realizează câte lucruri mici pot dăuna stării lor de spirit. Așadar, este bine să cunoști obiceiurile care agravează anxietatea pentru a le putea elinima din viața ta.
5 obiceiuri care agravează anxietatea
1. Eviți să mergi la culcare
Acesta ar fi cel mai evident obicei dintre toate. În general, oamenii care suferă de anxietate evită să adoarmă, lăsând stresul să-i țină treji. Dacă simți că agitația te curpinde, respiră adânc timp de câteva minute. Deschide geamul și simte adierea vântului. Așează-te în pat și concentrează-te pe respirație. Nu lăsa nimic să-ți strice rutina de seară.
Dacă simți că nu funcționează, încearcă următoarele lucruri:
- Evită ecranele înainte de somn. Încearcă să înlocuiești telefonul sau laptopul cu o carte. De asemenea, prelungește pe cât poți timpul dintre muncă și somn. Fă un duș lung sau introdu o rutină de îngrijire a pieli, asta îți va ajuta creierul să se relaxeze.
- Păstrează lângă pat o agendă. Ori de câte ori mintea se agață de un gând, nelăsându-te să adormi, notează-l. Odată ce ajunge pe hârtie, mintea ta va înțelege că nu este momentul pentru el acum.
- Fă mișcare în timpul zilei. În clipa în care corpul este obosit, nici stresul nu mai are forță să atace. Mai mult, mișcarea face ca somnul să fie mai lung și mai liniștit.
2. Folosești medicamente stimulatoare
Ce sunt acestea? Medicamente care au în componență coferină, tutun sau, cel mai rău, droguri. Nu pune mai multă presiune pe umerii tăi. Stai cât poți de departe de acestea.
3. Alegi să stai în loc să te miști
De ce crezi că anxietatea a devenit o problemă atât de mare în ultimul deceniu? Pentru că oamenii nu mai fac mișcare. Aleg munca la birou, uitatul la filme de pe capanea sau mersul cu mașina în loc să-și miște trupul.
Sportul este poate cel mai bun remediu pentru stările rele. Totodată, lipsa mișcării crește sentimentul de nesiguranță și teamă.
Încearcă să adaugi pas cu pas mișcarea în viața ta. Nu foarte târziu o să descoperi cât de mult bine îți face. Atât mintea, cât și sufletul și trupul o să-ți mulțumească. Încearcă! Fă câte puțin în fiecare zi, pentru început poți face ordine în cameră, apoi poți trece la plimbări ușoare. Îți pare greu? Dă-i o șansă timp de o săptămână.
4. Îți dai voie să fii victimă
Cum să trăiești o viață echilibrată, dacă te lași pradă acestui sentiment? Dacă te vezi mai degrabă victima anxietății și nu persoana care caută să o depășească, avem nevoie de o schimbare. Până la urmă, nu te simți bine fiind așa, nu? Încearcă să ieși afară din bulă, la propriu:
- Stai mai mult cu prietenii tăi
- Pune-ți pe lista de sarcini activități distractive
- Găsește ceva ce te face să râzi
Mișcă-te! Orice gând supărător apare în mintea ta, ridică-te în picioare și mișcă-te. Nu lăsa victima să preia conducerea. Ca să depășești acele momente trebuie să acționezi înr-un fel sau altul.
5. Ești adesea negativist
În general, oamenii anxioși pictează toată viața în alb, gri și negru. Oprește-te! De ani de zile avem televizoare color, asta nu-ți spune nimic? Caută repede prin casă creioanele colorate și începe să desenezi lumea din jurul tău. Sigur sunt lucruri care îți aduc zâmbetul pe buze, lucruri pentru care să speri sau să visezi. Alege să fii un căutător de fericire. Fă din asta o pasiune!
Repetă-ți în minte: „Sunt un pirat, iar comoara ascunsă este fericirea”. Fă-ți o hartă și mergi pas cu pas spre starea ta de bine. Poți încerca să faci asta? Dă-ți timp și răbdare. Doar tu poți schimba ceva cu adevărat în viața ta.
Alege să ai grijă de tine! Dacă simți că ceva este prea mult în viața ta, cere ajutor. Prietenii nu sunt mereu cea mai bună soluție. Vorește cu un specialist despre ce simți. Fără teamă, doar ești pirat acum!