Traiul într-un spațiu mic, cum ar fi o garsonieră (sau un apartament cu patru camere pentru un om ce a locuit mare parte din viață la țară) poate fi o provocare. Însă dacă ești atent la câteva aspecte lucrurile se simplifică considerabil. Mai jos ai câteva lecții de viață sau sfaturi pentru un trai fain și simplu, confortabil și liniștit chiar și într-o locuință mai puțin spațioasă. Ești gata?
8 lecții de viață pentru traiul într-un spațiu mic
1. Dezordinea atrage dezordinea. Probabil ți s-a întâmplat ca proaspăt mutat într-un spațiu nou să aloci cu ușurință un sertar pentru acele lucruri mărunte ce nu-și găseau locul. Spre exemplu să pui într-un sertar din bucătărie cheile, pixurile, foarfeca, lumânările parfumate și ciocanul. În scurt timp însă, acesta să devină un „pre-gunoi”, un loc plin de fleacuri de care nu ai neapărată nevoie. Ei bine, asta se întâmplă pentru că dezordinea atrage dezordinea.
Așadar, caută să găsești locul ideal pentru fiecare obiect util din casa ta, fără a ataca zona altuia. Agață deci cheile în cuierul de la intrarea în casă, pune pixurile și foarfeca într-un suport special pe birou și lasă ciocanul într-un sertar alături de alte unelte necesare într-o locuință. Privește atent restul obiectelor din sertarul „pre-gunoi”, sortează-le, aruncă flecurile fără regret și reia procesul de organizare cu cele rămase. Cu alte cuvinte, ordinea atrage ordinea.
2. Mai puțin NU înseamnă NIMIC. Să trăiești cu mai puțin, nu înseamnă să-ți transformi casa într-o cutie. Mai degrabă, să cauți să păstrezi aproape doar obiectle care au sens și scop.
Ca să înțelegi mai bine la ce ne referim vom lua ca exemplu un tabou. În esență este doar un lucru care aglomerează spațiu. Pur și simplu este ceva în plus pe pereții casei tale. Pe de altă parte, acel tabou are scopul și sensul său, oferindu-ți bucurie cu fiecare ochi aruncat asupra sa. Înțelegi acum despre ce este vorba aici?
8 lecții de viață pentru traiul într-un spațiu mic
3. Nu trebuie să umpli tot spațiul. Oamenii au în general această nevoie de a umple un spațiu gol de îndată ce-l văd. Însă, nu este o nevoie justificată, nu-ți aduce real niciun beneficiu, din contră. Deși poți face din peretele tău un „macro dulap”, să-l încarci de rafturi pe care să-ți pui fleacurile (nu arta, atenție la diferență), efortul nu este necesar.
4. Mai puțin spațiu interior oferă mai mult timp pentru a aprecia spațiul exterior. Partea bună pe care o aduce traiul într-un spațiu mic este, printre altele, că nu trebuie să faci prea multe. Nu trebuie să faci prea des organizare sau reparații. Prin urmare, te poți bucura de ce se află în afara locuiței tale. Poți privi, de exemplu, pe geam, la parcul de peste drum. Te poți bucura mai ușor de viața faină și simplă ce se află în exterior.
5. Când trebuie să cumperi lucruri pentru lucrurile tale, este timpul pentru mai puține lucruri. Când se pune problema de a aduce mai multe organizatoare în casă, pe lângă cele deja existente, atunci pui stop. Hai să revizuim situația.
Dacă, de exemplu, ai nevoie de un coș în plus pentru șosete, poate ar fi cazul să te oprești puțin. Chiar erau necesare cele cinci perechi cumpărate săptămâna trecută? Sortează ceea ce ai acum și păstrează ce este util până se strică și vei avea NEVOIE de altele noi.
Sfaturi pentru viața în spații mici
6. Surpriză (sau nu) – Dezordinea este mai evidentă. Deși organizarea nu se cere des, ordinea trebuie păstrată cu sfințenie, cum se zice, atunci când locuiești într-un spațiu mic. Când ai la dispoziție mai mulți metrii pătrați în care să-ți duci traiul, dezordinea este mai ușor de ignorat. Dar când din cinci pași ai traversat toată locuința… dezordinea necesită atenție imediată. Nu lăsa pe mâine ce poți face azi, zice o vorbă din popor. Sau, mai în termeni academici, traiul într-un spațiu mic respectă impune rerspectarea regulii de un minut. Îți ia doar un minut sau mai puțin de atât să faci un lucru, atunci fă-l fără ezitare!
7. Este mai ușor să trăiești în lume când locuiești într-un spațiu mic. Cu mai puține lucruri de întreținut și de îngrijorare, este mai ușor să lucrezi de oriunde și să petreci timp afară sau călătorind. Pur și simplu, ai un soi de libertate aparte, față de cei ce se bucură de mai mult spațiu. N-ai observat asta la prietenii tăi ce au în grijă acel apartament cu patru camere? Privește-i mai cu atenție, data viitoare când vorbești cu ei.
8 lecții de viață pentru traiul într-un spațiu mic
8. Lucrurile care fac un loc să se simtă ca acasă NU sunt lucruri. Deși poate ai râvnit la casa prietenilor mai sus menționați, gândindu-te că sunt „la casa lor” că au „cuibul” lor, amintește-ți că nu lucrurile sau spațiu desemnează sentimentul de „acasă”. Să te simți „ca acasă” este o stare care se crează din micile gesturi pe care le faci zi de zi. De exemplu: când intri pe ușă și câinele sau pisica vin să te întâmpine sau când gătești alături de persoana iubită.
În final, vom concluziona spunând că traiul într-un spațiu mic este cel ce te învață să apreciezi cu adevărat acele „lucruri” care fac din casă acasă. Schimbă-ți puțin perspectiva, urmând aceste mici sfaturi de viață, și observă noua lumea ce se croiește în fața ta.
Mădălina Costache