Site icon Fain si Simplu

Mai puțin timp pe telefon cu aceste 10 trucuri simple

Mai puțin timp pe telefon cu aceste 10 trucuri simple

Într-o lume condusă de tehnologie, ne-am transformat viețile într-un dans nesfârșit cu ecranul telefonului nostru. Parcă mâna noastră și-a pierdut utilitatea fără acest device. A devenit cumva parte integrată a corpului nostru care ne oferă o escapadă ușor toxică în „perfecțiune”. Trăim în virtual mai mult decât în realitate, iar asta, deși mulți nu vor să recunoască, duce doar la suferință. Hai să ne orpim și să reflectăm la modul în care excesul de timp petrecut pe telefon ne influențează viața. Apoi să începem să facem pași spre schimbare. Dacă ești de acord, descoperă mai jos cele mai faine și simple trucuri prin care poți petrece mai puțin timp pe telefon.

10 trucuri simple pentru a petrece mai puțin timp pe telefon

1. Elimină e-mailul de pe telefon

Știm, sună crunt, mai ales dacă job-ul este o prioritate pentru tine, însă crede-ne este de mare ajutor. Acest mic update dat aplicațiilor tale din telefon îți va ajuta mintea să facă mai ușor diferența dintre muncă și acasă. În plus, îți oferi spațiu mental spre a rumega și la alte aspecte ale vieții tale de zi cu zi.

Dacă acest pas ți se pare prea „brutal” pentru rutina ta, ia în calcul implementarea unui program. Alege ordinea în locul haosului. Rezervă-ți zece, cincisprezece minute pe zi, la o oră fixă, pentru a verifica căsuța poștală.

Citește și: Ghidul în 5 pași pentru un Inbox Zen

2. Nu păstra aplicațiile pe ecranul de pornire sau în dosare bine etichetate

Pe de-o parte, organizarea aplicațiilor mobile poate fi utilă, însă totodată primejdioasă. Este fain să știi că munca este într-un loc, social-media, finanțele, jocurile, etc. sunt și ele bine compartimentate. Îți oferă sentimentul de control și relaxare, dar tocmai acest confort tentează mintea să guste din dulceața aplicațiilor. Sugestia noastră ar fi să plasezi toate aplicațiile într-un singur dosar. Când ai nevoie să folosești o aplicație, folosește bara de căutare. Acest mic efort va diminua pofta de „dulce virtual” a minții tale. Și, în cea mai mare parte, probabil vei uita că sunt acolo.

3. Dezactivează-ți toate notificările, cu excepția apelurilor sau a mesajelor text

Dezactivează notificările sociale, actualizările de știri de ultimă oră, mementourile inutile pe care aplicațiile ți le trimit pentru a te menține implicat și orice altceva care îți distrage atenția de la viața ta. Este nevoie în medie de 23 de minute pentru a reveni de la o distragere a atenției. Rămâi mai concentrat cu notificările dezactivate. Dacă notificările din calendar sunt utile, păstrați-le activate. Altfel, dezactivează-le. Vei observa în timp creșterea de productivitate și vei simți schimbarea de energie.

4. Fii sincer cu privire la cât timp petreci pe telefon și ia măsuri

Dacă nu ești sigur cât de mult timp petreci în fața ecranului poți verifca rapid din setări. Acolo vei observa puncctual care aplicații îți mănâncă timpul prețios. Fă asta acum, s-ar putea să fii ușor surprins de ce vei descoperi. Ca să petreci mai puțin timpe telefon, redu numărul de minute din aplicațiile cel mai des folosite.

De pildă probabil Instagram, Facebook sau YouTube vor fi în top. Caută să reduci timpul petrecut acolo. Urmărește mai puține persoane pentru a petrece mai puțin timp pe telefon.

Citește și: Sfaturi pentru obiceiuri sănătoase pe rețelele de socializare

5. Nu deranja

Există o funcție „Nu deranja!” pe telefon pentru un motiv. Dacă nu știi de ea, fă o scurtă căutare în telefon, apoi testeaz-o. Desigur, funcționează și modul Avion sau oprirea telefonului, dar atunci când utilizezi funcția „Nu deranja!”, o poți configura astfel încât „preferații” să te poată contacta în continuare. Cei mai apropiați oameni ai tăi te vor putea contacta dacă există o urgență.

6. Gri, gri, gri

O altă modalitate prin care poți petrece mai puțin timp pe telefon este să-l faci mai puțin atractiv. Cum? Schimbă-i husa! Glumim, glumim. Ce poți face este să schimbi setările în tonuri gri. Iată cum să-l configurezi și să treci ușor înapoi la culoare.

7. Pleacă de acasă fără el

Cel mai bun mod de a elimina distracția telefonului este să-l lași acasă. Știm, știm, sună S.F. în contextul vremurilor noastre, însă se poate! Iar cel mai important, este sigur! Desigur, nu vorbim despre a pleca în vacanță fără el sau la birou. Tot ce spunem este să-l lași acasă când duci gunoiul, faci cumpărături, mergi în parc, ieși la plimbare prin oraș sau ieși cu prietenii.

Dacă vrei o conexiune reală și răspunsuri sincere, verifică-ți inima mai mult decât telefonul. Mai puțin telefon. Mai multă inimă.

8. Dacă vrei să petreci mai puțin timp pe telefon, îmbrățișează plictiseala

Unul din marile avantaje ale telefonului constă în faptul că îndepărtează cu ușurință plictiseala. Un clip cu pisici sau bebeluși și gata, starea de bine este asigurată. Însă, după cum deja probabil știi, este limitată. După câteva secunde, dispare pur și simplu.

Dacă vrei să petreci mai puțin timp pe telefon, este esențial să înțelegi și să accepți plictiseala. Este normal să apară. Însă, hai să nu o mai privim ca pe baba cloanța ci ca pe zâna bună care te îndeamnă să privești mai adânc în tine. Acest „timp leneș” este o invitație la cunoaștere de sine, deci dă-i curs. Vei fii uimit de priveliște. Atât de simplu.

9. Nu mai umple toate spațiile

Ne place să ne verificăm telefoanele atunci când stăm la coadă. Când prietenul cu care urma să bem cafeaua întârzie, mâna se duce instinctiv parcă spre device. La fel și în cazul unui timp mai lung de așteptare la semafor. Pe câți șoferi nu i-ai surprins fiind claxonați din spate ca atenționare: „Boss, e verde, lasă telefonul!”? Aștia suntem. Nu suportăm spațiile goale și telefonul a venit „să ne ajute”.

Umplem spațiile în loc să ne bucurăm de ele, în loc să le lăsăm să se desfășoare și în loc să fim singuri cu propriile noastre gânduri. Ne aglomerăm mintea fără sens, doar pentru a ne distrage de la liniștea după care paradoxal tindem. Fă un pas spre schimbare și acceptă golurile din timp și spațiu. Îți va fi mult mai bine.

10. Găsește ceva care contează mai mult

Uneori avem nevoie doar de acel memento că ceea ce se întâmplă în jurul nostru este mai bun decât ceea ce credem că vom găsi pe telefoanele noastre. Așadar, caută o imagine reprezentativă și folosește-o pentru ecranul de blocare/pornire. S-ar putea să facă minuni.

Gânduri de final

Când închizi telefonul, deschide-ți sufletul către tot ceea ce este autentic și adevărat. Descoperă frumusețea dincolo de ecran și sărbătorește libertatea de a trăi în prezent. Fii conectat mai degrabă cu întreaga ta ființă și cu lumea din jur.

Este adevărat că tehnologia rămâne parte integrantă a vieții noastre, însă este important să o folosim cu măsură și înțelepciune. Haide să alegem să fim stăpânii tehnologiei și nu robi ai ei. Adevărata viață așteaptă să fie trăită în afara ecranului telefonului!

Mădălina Costache

Citește și:

Exit mobile version