Probabil că toți am observat cum actele de bunătate se pot răspândi și înmulți. În timpul pandemiei, oamenii foloseau expresia „contagiune a bunătății” pentru a descrie valul de bunătate care s-a răspândit rapid în lume ca răspuns la acele vremuri dificile. Și este adevărat. Bunătatea este contagioasă. A fi martori la acte de bunătate ne face mai probabil să facem același lucru pentru ceilalți. De fapt, atunci când asistăm la un act de bunătate, corpul și mintea noastră par să interpreteze ceea ce vedem ca și cum am experimenta acest lucru noi înșine. Fie că sunt directe sau indirecte, efectele bunătății sunt destul de semnificative.
Cum ajunge bunătatea la creier?
S-a demonstrat că bunătatea ne mărește stima de sine și ne îmbunătățește empatia și compasiunea. De asemenea, ne dă o stare de spirit bună și scade cortizolul (hormonul stresului) reducând astfel nivelul de stres. Bunătatea ne mărește simțul conexiunii cu ceilalți. Și acest lucru tinde să reducă singurătatea și depresia.
Fiziologic, bunătatea poate duce la schimbări foarte reale în creier și corp. Unele dintre efectele bunătății sunt scăderea tensiunii arteriale și creșterea serotoninei și dopaminei. Aceștia sunt hormonii de stare de bine care ne oferă sentimente de mulțumire și împlinire. De asemenea, pot fi eliberate endorfine, care acționează ca analgezice naturale ale organismului.
Studiile au descoperit că oamenii care practică bunătatea în mod regulat tind să fie mai sănătoși și să trăiască mai mult. Fără îndoială, datorită unora dintre beneficiile de mai sus. Căutarea modalităților de a arăta bunătate poate oferi vieții un sentiment de sens, scop și conexiune.
Prin bunătate, ne construim noi înșine și comunități mai bune în același timp. Povestitorul grec Esop a spus odată:
„Niciun act de bunătate, oricât de mic, nu este vreodată irosit”.
Experiment: Efectele bunătății asupra creierului
Dacă ești interesat să aduci efectele bunătății în propria ta viață, te invit să încerci o mică provocare.
Vezi dacă poți face un lucru mic și amabil în fiecare zi în această săptămână pentru cineva. Ar putea fi ceva foarte simplu, cum ar fi să-i aduci unui coleg de muncă o ceașcă de ceai, să plătești cafeaua unui străin, să faci loc pentru cineva în trafic sau să transmiți un zâmbet cald cuiva care pare că a avut o zi grea. Apoi, fii atent la efectul pe care actul amabil îl are asupra ta.
Îți luminează starea de spirit? Te simți mai conectat cu ceilalți?
Încearcă și vezi cum te simți!