Cele mai puțin obișnuite alergii pe care le au oamenii

sursă foto: Unsplash

Înțepăturile de insecte, polenul, anumite substanțe chimice regăsite în produsele de îngrijire a locuinței sunt doar câțiva dintre factorii declanșatori ai alergiilor. Cum mulți dintre noi cunoaștem cel puțin o persoană care are o alergie similară sau, de-a lungul timpului, ne-am confruntat chiar noi cu anumite reacții alergice, putem încadra astfel de factori declanșatori în categoria celor obișnuiți.

În realitate, însă, există mult mai multe alergii decât am putea crede, iar la unele dintre ele cei mai mulți dintre noi nici nu ne-am gândi. În rândurile următoare îți prezentăm unele dintre cele mai puțin obișnuite și mai rar întâlnite alergii cu care se confruntă oamenii:

Cele mai puțin obișnuite alergii ale oamenilor

Alergia la apă

Cu siguranță una dintre cele mai rar întâlnite forme de alergii din întreaga lume, urticaria acvagenică apare în urma contactului cu apa. Cercetătorii încă fac studii pentru a determina cauza exactă a alergiei la apă, iar în acest sens iau în considerare și aditivii (precum clorul). Statisticile arată că femeile au o predispoziție mai mare către acest tip de urticarie, care se manifestă mai ales prin iritații la nivelul pielii și prin senzația de mâncărime.

Alergiile la soare

Erupția polimorfă la lumină, urticaria solară și prurigoul actinic sunt cele trei tipuri de reacții alergice care se manifestă prin modificări la nivelul pielii, în urma expunerii la lumina solară. Uneori, simptomele, printre care amintim mâncărimile și erupțiile cutanate dureroase, pot apărea după doar câteva minute de la expunere. Deși cele mai multe forme de alergii solare se manifestă cu precădere în sezonul cald, acestea pot să apară și în alte anotimpuri. 

Alergia la temperaturile scăzute

Pe lângă alergia la temperaturile ridicate cu care se confruntă unele persoane, este important să amintim și alergia la frig. Această reacție alergică poate fi deosebit de periculoasă în situația în care o persoană predispusă se expune brusc la temperaturi scăzute: de pildă, înotând într-o apă foarte rece. Mai mult decât atât, alergia la temperaturile joase se poate manifesta și în urma contactului cu alimente și băuturi reci.

Alergia la atingere

Alergia la atingere, cunoscută sub denumirea medicală de urticare dermatografică, se poate manifesta chiar și după o simplă atingere a pielii persoanei predispuse la această formă de reacție alergică. Dermatografia nu trebuie confundată cu alergia la anumite materiale folosite pentru confecționarea articolelor vestimentare și nici cu alergia la condițiile meteorologice – cu toate acestea, atât unele materiale textile, cât și temperaturile ridicate sau scăzute pot constitui factori de risc. 

Alergii alimentare mai puțin cunoscute

Alergia la avocado

Interesant de menționat este faptul că majoritatea persoanelor alergice la latex sunt mai predispuse să dezvolte și o reacție alergică la avocado, conform articolului 8 Uncommon Food Allergies. Iată și explicația: proteinele din avocado au o structură similară cu cele regăsite în latexul din cauciuc natural.

Alergia la mango

La fel ca alergia la avocado, alergia la mango este în strânsă legătură cu cea la latex.

Alergia la citrice

Unele persoane pot fi alergice la fructe precum portocalele, grapefruitul, lămâile și lămâile verzi. De obicei, astfel de reacții alergice sunt interconectate, în sensul că există o probabilitate destul de mare ca o persoană care are alergie la grapefruit să aibă o reacție alergică similară la alte citrice. 

Cum poți afla dacă ai o alergie

Dacă prezinți simptome specifice alergiilor, acest lucru nu este neapărat echivalent cu faptul că te confrunți cu vreuna. Pentru a afla diagnosticul alergologic corect, este indicat să mergi la medic, care îți va adresa întrebări referitoare la istoricul medical personal și familial. 

Ulterior, alergologul îți va recomanda să efectuezi o serie de teste cutanate și/sau serologice. 

Testele cutanate

Testele cutanate pot fi făcute fie prin înțepare, fie intradermic. Testele intradermice se efectuează în momentul în care primele nu sunt concludente și constau în injectarea alergenului în stratul profund al pielii. 

Testele serologice

Testele serologice sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu diferite probleme de piele sau care prezintă un risc major de a dezvolta o reacție alergică gravă chiar și la o cantitate mică de alergen. De asemenea, ele sunt indicate și persoanelor care urmează un tratament medicamentos ce poate influența rezultatul final al testelor cutanate. 

Pe baza rezultatelor obținute în urma testelor, medicul alergolog îți va recomanda un plan de tratament ce va contribui la ameliorarea simptomelor. 

Adelina Bălan