Site icon Fain si Simplu

10 Motive să investești în călătorii

10 Motive să investești în călători

Să investești în călătorii, în loc să-ți consumi resursele pe lucruri materiale, este cea mai bună decizie pe care o poți lua în această viață. Timpul petrecut explorând alte zone ale lumii decât cele cu care ești familiar, aduce un plus enorm în dezvoltarea ta personală. Mintea, trupul și sufletul tău se vor întoarce întotdeauna acasă mult mai puternice și mai bogate.

„A călători este o lecție foarte, foarte bună pentru oricine, din multe puncte de vedere și o dezvoltare continuă.” – Corina Caragea

Poate nu ești un suflet călător, așa cum este Corina Caragea, cea mai cunoscută prezentatoare de știri sportive din România, însă merită să afli mai multe despre acest „sport”.

Invitată în podcastul Fain & Simplu, acesta i-a mărturisit lui Mihai Morar perspectiva ei asupra călătoriilor. Dacă ești curios prin ce peripeții a trecut de-a lungul timpului, care sunt destinațiile de vis în care este musai să ajungi și care sunt cele de care să te ferești, de ce să ți cont atunci când îți programezi vacanțele, despre toate poți afla doar urmărind episodul 087 integral.

„Am văzut foarte mulți oameni în vârstă, dichisiți, aranjați, gătiți, ținându-se de mână, care la această vârstă călătoresc, se îngrijesc, își trăiesc viața. Ies la 10 seara la cină, se plimbă în parc și găsesc bucuria în lucruri simple. Mi-aș dori să văd asta și în București, în țara noastră.” Din păcarte, „Noi punem banii la ciorap„– a spus Corina Caragea în cadrul discuției de la podcast.

Ne dorim ca membrii comunității Fain & Simplu să trăiască cel puțin conform descrierii Corinei. Știm că integrarea acestui „sport” în rutina fiecăruia dintre noi ne va aduce mai aproape de atingerea acestui obiectiv. Prin urmare, pentru cei care preferă să pună banii „la ciorap”, am pregătit o listă cu beneficiile aduse de călătorii în viața unui om.

Cele mai faine 10 motive pentru care merită să investești în călătorii

1. Pentru a obține o nouă perspectivă asupra vieții

A călători înseamnă a deveni conștient de diferențele dintre noi. Cu fiecare călătorie întrepinsă începi să-ți dai seama că „modul în care oamenii fac lucrurile” este de fapt modul în care faci TU lucrurile. De la relații de familie la relații profesionale, de la hrană la adăposturi, omenirea este plină de diferențe. Tot ce crezi că este normal se schimbă. Întreaga conotație a termenului prinde o valență mult mai largă.

2. Pentru a renunța la prejudecăți

„Sunt multe lecții pe care ți le predă o călătorie, iar una dintre ele este asta: să renunți la prejudecăți.” – Corina Caragea

Datorită faptului că „normalul” nu mai este așa cum îl știai, înveți să fii mai deschis la nou și să elimini judecata. Pe măsură ce aduni noi și noi experiențe, prejudecățile cad rând pe rând, iar asta nu poate atunce altceva decât fericire și pace în viața ta.

3. Pentru a câștiga apreciere pentru ceea ce ai

„Casă, dulce casă” – nimic nu se compară cu sentimentul de acasă, dar asta este atât de ușor de uitat. Lasă confortul în urmă și pleacă într-o aventură! Când te vei întoarce, aprecierea pentru ceea ce deți, indiferent că este mult sau puțin, va fi nemărginită.

4. Pentru a te detașa de locul de muncă

Mulți români se detașează de locul de muncă doar în vacanță, în acel concediu de o săptămână sau două, așteptat mai ceva ca ziua de salariu. Din păcate, o excursie sau două pe an nu sunt suficiente pentru a te deconecta de la munca ta. Dacă vrei să fii productiv și eficient cu adevărat, ai nevoie de pauze. Nu trebuie să cheltuiești foarte mulți bani pentru a te bucura de beneficiile călătoriilor. Începe local, explorează împrejurimile la pas și observă cu atenție ce ai în jur. Acest exercițiu va fi extrem de relaxant și îți va oferi o perspectivă de ansamblu net îmbunătățită.

5. Pentru a rezolva tensiunile cu cei dragi

Poate ai auzit sau chiar ai simțit pe propria piele ce înseamnă să pleci în vacanță cu familia sau prietenii. Niciodată nu se întâmplă lucrurile după cum ai plănuit. Uneori este obositor, stresant și sufocant. Parcă te întorci mai obosit decât ai plecat, nu? Ei bine, nu trebuie să fie așa. A călători îți oferă șansa de a fi pe un teren neutru alături de cei dragi cu care ai avut sau ai anumite neînțelegeri. Cum ar spune Paul Avram Tukaram, profită de această oportunitate și caută să-ți rezolvi problmelele în vacanță. Este poate cel ami bun moment în care poți face asta.

6. Pentru a ieși din zona ta de confort

Indiferent dacă ești blocat într-o rutină sau cauți să câștigi puțină independență, călătoriile te pot învăța lucruri pe care nu le-ai știut niciodată despre tine. În timp ce explorezi locații noi, întâlnești culturi foarte diferite de a ta, iar asta te va pune în situații complet noi. Extinderea zonei de confort nu va mai fi opțională, iar ritmul tău de creștere va fi cu mult mai alert. Nu vei afla niciodată mai multe despre tine decât atunci când călătorești.

7. Să o admiri pe Mama Natură

Poate știi deja care sunt beneficiile timpului petrecut în natură și alegi să faci drumeții aproape de casă sau scurte ieșiri în parc. Ce probabil nu cunoști sunt minunile pe care natura le poate face. Călătoriile ne oferă darul de a vedea cât de mici suntem în comparație cu frumusețea Mamei Natură. Ape cristaline, nisipuri roz, verdeață luxuriantă și multe, multe altele.Lumea reală este plină de culori și sunete, priveliști pe care niciun ecran de computer nu le poate duplica.

8. Pentru a afla despre alte culturi

Fiecare destinație are propria istorie și stil unic de a vedea și trăi viața. Un ghid turistic local, pasionat de povestea poporului său și a locului în care locuiește, te va scufunda într-o lume complet diferită de cea în care trăiești. Îți poate oferi o perspectivă cu totul uimitoare despre locul în care ai ajuns, mult mai apropiată de adevăr, decât dacă ai încerca singur să afli.

Corina Caragea a mărturisit în cadrul discuției cu Mihai Morar, că oamenii sunt adevărata comoară. Petrecând în de aproape timp cu un localnic, te poți întoarce cu mult mai bogat.

„Îmi amintesc de ghidul meu cu care am colaborat într-o zi să mă ducă pe la temple, am trecut pe lângă casa lui și mi-a arătat ceva ce nu știu, eu n-aș fi numit casă. Fără geamuri, sărăcăcioasă… Îmi spunea că are și un scuter cu care merg toți patru membrii ai familiei, dar nu să se plângă. Eu îi puneam întrebări, iar el îmi spunea asta cu zâmbetul pe buze ca și cum îmi povestea ce a mâncat astăzi.

Mi se părea că totuși el câștigă destul de bine, făceam eu așa un calcul. Și l-am întrebat, fiind sigură că a ieșit din țară, l-am întrebat unde își face el vacanțele. Și mi-a zis că nu a ieșit din Bali și nu are nevoie. Nu știu era așa zen, cu toate că nu era un om bogat, dar era bogat în alt fel.” – Corina Caragea

9. Pentru a consolida relațiile

A călători înseamnă printre altele și a uni. Fie că mergi alături de familie, de gașca ta preferati de prieteni sau alături de persoana iubită, cu siguranță vă veți întoarce cu mult mai uniți. Există ceva magic în experiența comună a călătoriei. Așa cum leagă oamenii o vacanță, nimic altceva nu o face.

10. Pentru a te deconecta de la tehnologie și a fi prezent

Ne verificăm în mod constant telefoanele noastre, trăim viața prin actualizările sau postările altora. Călătoriile îți permit să te deconectezi de la e-mailuri și rețelele sociale. Sunt poate momentele cele mai faine din viața unui om, în care înțelege cu adevărat sensul de „a fi” și atât.

Gânduri de final:

Știm că siguranța este cea mai puternică nevoie a omului. Cu toți muncim ca să avem un acoperiș deasupra capului și ce pune pe masă în fiecare zi. Mulți fac eforturi considerabile pentru a-și acoperii aceste lucruri de bază. Alții se lasă ghidați de aparențe și își sacrifică libertatea pentru lucruri mai puțin importante, cum ar fi o mașină mai scumpă decât cea pe care o au.

Totul este o alegere! Dacă vre să trăiești o viață cu sens, ai grijă de mintea, sufletul și trupul tău și fă-ți din călătorit un obicei. La finalul vieții, amintirile unice adunate sunt cele care contează cu adevărat și care te fac un om bogat. Investește în călătorii, nu în lucruri materiale!

Exit mobile version