Emoțiile de dinaintea unui interviu important bat la ușă? Fii fără grijă: este absolut firesc să ai emoții (doar ele ne fac vii), mai ales dacă îți dorești foarte mult să obții locul respectiv de muncă.
Ideea este să-ți dai voie să le simți, să le gestionezi într-un mod sănătos și să le transformi în ceva constructiv. De altfel, gestionarea emoțiilor este unul dintre cei 7 pași esențiali din etapa de pregătire pentru un interviu.
Ți-am pregătit un mic ghid util, indiferent dacă este vorba despre primul tău job sau dacă ai deja ceva experiență pe piața muncii: până la urmă, și un interviu pentru un al doilea sau al treilea loc de muncă din viața ta este o nouă experiență, iar lucrurile pot să difere dacă este vorba despre un alt domeniu de activitate decât cel în care ai lucrat până acum.
Așadar, hai să descoperi cum să te pregătești pentru un interviu în 7 pași simpli!
Cum să te pregătești pentru un interviu – ghid practic
Analizează cu atenție anunțul de angajare
Cu siguranță ai făcut acest lucru încă din momentul în care ai găsit anunțul și ai trimis CV-ul. Și totuși, recomandarea noastră este să-l mai analizezi o dată, de două ori și cu câteva zile înainte de a participa la interviu.
Dacă a trecut ceva vreme de când ai trimis CV-ul și scrisoarea de intenție sau dacă în toată această perioadă te-ai implicat în multe alte procese de recrutare, există riscul să omiți detalii esențiale din anunțul de recrutare sau, mai grav, să amesteci amănuntele din diferite anunțuri de angajare.
Și, chiar dacă nu te regăsești în niciuna dintre aceste două situații, sfatul rămâne valabil. De ce? O (nouă) analiză minuțioasă a anunțului de angajare te ajută să-ți pregătești mai bine eventualele răspunsuri pe care intervievatorul ți le va adresa și să evidențiezi calitățile, aptitudinile, abilitățile, cunoștințele care îți pot fi de folos pentru activitatea presupusă de jobul respectiv.
Informează-te despre companie și despre cultura sa organizațională
Poate că în momentul în care ai găsit un anunț de recrutare redactat într-un mod atractiv sau pentru o poziție care te interesează, ai aplicat imediat, fără să mai stai pe gânduri. Poate că atunci n-ai mai căutat detalii despre compania-angajatoare, nu i-ai mai studiat website-ul, portofoliul, paginile de social media. Sau poate că ai bifat toate aceste lucruri înainte sau imediat după ce ai trimis CV-ul, dar n-ai făcut o analiză detaliată a lucrurilor descoperite.
Ei bine, măcar cu o zi înainte de a participa la interviu, îți sugerăm să cercetezi cu atenție profilul companiei în care ți-ar plăcea să lucrezi, adică: să știi unde se situează pe piață, care este viziunea după care întreaga sa activitate se ghidează, care este cultura organizațională pe care o promovează. De asemenea, cercetează cu atenție și modul în care comunică, pe site-ul oficial sau pe rețelele de socializare, compania respectivă, pentru că acest lucru îți poate fi util pentru următorul pas.
Gândește-te cum ai răspunde la posibilele întrebări
Din experiența de până acum, probabil ai observat că unele interviuri cuprind un set de întrebări generale, indiferent de ramura de activitate: Ce ne poți spune despre experiența ta profesională de până acum?, Care sunt aptitudinile care te recomandă pentru acest post?
Sigur, ele pot fi formulate în maniere diferite, însă tot poți să-ți pregătești o „listă” cu posibilele răspunsuri. Și nu, nu trebuie să le înveți pe de rost, important este să fii deschis(ă), relaxat(ă) și convingător(toare). Ce-ți sugerăm să faci, însă, este să notezi câteva puncte-cheie pentru posibilele întrebări.
Acum hai să ne întoarcem puțin la ideea de la pasul anterior. De ce este important să știi cum comunică o companie în mediul online? Comunicarea online este și o oglindă a culturii unei organizații și îți poate oferi indicii utile despre modul în care se va desfășura și comunicarea din cadrul interviului.
De pildă, dacă ai aplicat pentru un job din cadrul unei agenții de publicitate care comunică într-o manieră prietenoasă, chiar glumeață, pe rețelele de socializare și pe website, atunci este probabil ca și atmosfera și comunicarea de pe parcursul interviului să fie asemănătoare. Sigur, nu porni la drum doar cu această idee. Acordă atenție întâi și întâi comunicării din timpul interviului și adaptează-ți discursul în funcție de interlocutor și, bineînțeles, de specificul companiei (nu toate organizațiile comunică într-un mod glumeț).
Învață să fii flexibil(ă)
La pasul anterior ți-am spus că se poate dovedi o alegere neinspirată să înveți pe de rost posibilele răspunsuri: pentru că ai putea părea lipsit(ă) de spontaneitate. Mai este un motiv: este posibil ca experiența interviului și, implicit, întrebările care ți se adresează să fie cu totul diferite de cele pe care ți le-ai imaginat. Astfel, dacă nu te adaptezi la situația din momentul respectiv, există riscul să te blochezi pe moment și să-ți fie greu să-ți pui cap la cap ideile.
Tocmai pentru a evita o situație de genul acesta, te îndemnăm să-ți exersezi flexibilitatea și să te aștepți chiar și la întrebări la care poate că nu te-ai gândit acasă. Nu există o rețetă standard de desfășurare a unui interviu, nici măcar când vine vorba despre interviuri din același domeniu.
Așa cum ți-am spus mai sus, adaptează-ți discursul în funcție de context. Dacă îți cunoști foarte bine abilitățile care te recomandă pentru postul respectiv și ai înțeles, în prealabil, care e cultura organizației respective, lucrurile vor fi mult mai ușoare.
Pregătește-ți ținuta din timp
Gândește-te cu o zi înainte cu ce vrei să te îmbraci la interviul respectiv, fie el online sau offline. Astfel, eviți situația neplăcută în care, fix cu câteva zeci de minute înainte de începerea interviului, constați că nu ai cămașa preferată călcată sau că nu prea știi cum să-ți asortezi hainele.
În ce privește codul vestimentar, aici lucrurile depind tot de cultura organizațională. De pildă, în mediile creative, angajații se îmbracă, în general, casual sau smart casual. Așadar, nici aici nu există o ținută potrivită universală.
În orice caz, important e să acorzi atenție detaliilor, adică să ai lucrurile călcate, încălțămintea curată (ia în calcul, așadar, dacă trebuie să te deplasezi într-o zi ploioasă, de pildă).
Înainte de ziua interviului, asigură-te că te odihnești suficient
Odihna este întotdeauna foarte importantă, pentru că te ajută să-ți reîncarci bateriile, să-ți reumpli „rezervorul” de energie.
Deși în general te odihnești bine și acoperi numărul de 8 ore/noapte, recomandat de specialiști, cu o zi înainte de interviu emoțiile își fac simțită prezența, ajungi să-ți pui tot felul de întrebări și să-ți imaginezi tot felul de situații care te sperie: Dacă mă voi bâlbâi?, Dacă nu voi ști să răspund la o întrebare?, Dacă risc să întârzii, deși mi-am luat toate măsurile de precauție?
Vom vorbi în curând și despre cum îți poți gestiona emoțiile de dinaintea unui interviu, însă până să ajungem acolo, te îndemnăm să mai iei în calcul și alte lucruri esențiale pentru un somn odihnitor: asigură-te că dormi 8 ore și, în cazul în care interviul se desfășoară dimineața, că te trezești suficient de devreme pentru a ajunge la timp. Acest lucru înseamnă să te culci, poate, mai devreme decât de obicei.
Am prezentat aici mai multe trucuri pentru un somn odihnitor, pe care le poți pune și tu în practică (și nu doar înaintea unui interviu important, ci, pentru binele sănătății tale, în general).
Gestionează-ți emoțiile într-un mod sănătos
Așa cum am spus încă de la începutul articolului, emoțiile sunt absolut firești. Dă-ți voie să le simți și gestionează-le într-un mod sănătos.
De exemplu, dacă ți-e frică de faptul că lucrurile s-ar putea să nu decurgă așa cum îți dorești, ți-ai putea elibera emoția prin scris, printr-o plimbare în natură sau printr-o sesiune de meditație. La fel de bine ai putea vorbi cu cineva apropiat: faptul că spui cuiva ce simți și că te simți ascultat(ă) te poate ajuta foarte mult. După cum vezi, sunt multe moduri prin care îți poți „îmblânzi” emoțiile.
Gând de final
Sperăm că pașii prezentați mai sus te vor ajuta să te pregătești mai ușor pentru interviu și că îți oferă mai multă claritate asupra experienței care te-așteaptă. Noi îți dorim mult succes, flexibilitate, spontaneitate și emoții gestionate sănătos!
Adelina Bălan