Să încercăm un exercițiu de imaginație: în mijlocul zilei, avem nevoie de un anumit obiect, pe care, poate, nu l-am mai folosit de mult. Cum nu ne mai amintim exact unde l-am pus ultima dată, începem să-l căutăm peste tot. Căutarea este cu atât mai dificilă, cu cât ne lovim de tot felul de lucruri împrăștiate, amestecate, grupate alandala. Nici urmă, însă, de obiectul care face subiectul căutării noastre istovitoare.
Acesta este doar un exemplu care arată că dezordinea ne poate da peste cap programul dintr-o anumită zi.
Pe de altă parte, menținerea ordinii în locuință ne ajută să economisim timp și energie. Și, contrar unor așteptări, nu este necesar să investim ore bune pentru a menține ordinea în locuință, ci doar să ne formăm câteva obiceiuri simple și rapide care, pe termen lung, se vor dovedi mai mult decât utile.
Sortarea obiectelor pe categorii
În acest sens, cutiile, coșurile și alte soluții de depozitare sunt mai mult decât binevenite – atât pentru depozitarea articolelor vestimentare, cât și pentru organizarea jucăriilor copiilor, a articolelor de baie sau a condimentelor folosite pentru diferite preparate culinare.
Menținerea ordinii în dressing
În articolul dedicat aranjării hainelor am povestit despre cât de utilă este buna organizare a dressingului, despre cum ne ajută să câștigăm timp și să economisim energie zi de zi. Organizarea dressingului nu este, însă, suficientă.
Este necesar să ne formăm un obicei zilnic din a păstra ordinea pe care am creat-o: printre altele, să așezăm fiecare articol vestimentar la locul său, fără a-l rătăci într-o altă categorie, și să punem pe umerașe hainele care se șifonează ușor.
Așezarea obiectelor la locul lor, imediat după folosire
Așezarea fiecărui obiect la locul său, imediat după ce l-am folosit, este un alt truc simplu și rapid cu ajutorul căruia economisim timp, pentru că nu va mai fi necesară acea sesiune de ordine generală de la finalul săptămânii, pe parcursul căreia așezăm vasele în dulap, articolele de papetărie și birotică în sertarele lor, cărțile împrăștiate în diverse locuri de prin casă – în bibliotecă.
Cu alte cuvinte, este suficient să integrăm în rutina zilnică și să transformăm în reflex acest obicei simplu, pentru a „preveni” sesiunile de ordine generală, care uneori ne pot lua chiar și câteva ore, mai ales dacă au o frecvență relativ redusă.
Făcutul patului dimineața
Făcutul patului dimineața ne ajută să menținem ordinea în cameră și chiar să devenim mai productivi, în cazul în care în dormitor am amenajat și o mică zonă de lucru.
Prin urmare, merită să includem acest obicei (care ne ia doar câteva minute) în rutina de dimineață, în loc să-l amânăm sau să sărim de fiecare dată peste el.
Renunțarea la obiectele care nu ne mai sunt utile
Principiu inspirat din stilul minimalist, renunțarea la obiectele care nu ne mai sunt, de fapt, utile este unul dintre pașii esențiali pentru menținerea ordinii în locuință. Spre deosebire de alte trucuri mai rapide, acesta este ca o călătorie pe termen lung: odată cu trecerea timpului, vom învăța să ne despărțim de lucruri care nu își mai au locul în casă, care sunt uzate, care nu ne mai reprezintă.
Practic, obiceiul de a renunța la anumite obiecte, pentru a face loc altora noi, ar trebui să se integreze firesc în stilul de viață.
Și nu, nu e musai să avem locuința amenajată în stil minimalist sau să fim adepții acestui stil, pentru a învăța să ne despărțim de obiecte care și-au îndeplinit rolul în viața noastră (așa cum sunt unele articole vestimentare) sau pe care, poate, le-am luat doar din impulsul sau curiozitatea de moment, iar apoi am constatat că nu am făcut, de fapt, cea mai inspirată alegere.
Despre integrarea firească a fiecărui obicei, în timp
Menținerea ordinii în locuință nu ar trebui să fie un factor de stres și nici o sarcină istovitoare, care necesită ore bune în fiecare zi.
Este suficient să integrăm câteva obiceiuri simple, precum cele prezentate mai sus, în rutina de zi cu zi, pentru a economisi timp prețios, timp pe care îl putem investi apoi în activitățile care ne aduc bucurie: lectura, întâlnirile cu prietenii, ascultarea unui podcast.
Cum schimbările încep cu pași mărunți, inițial este posibil să ni se pară dificil să includem chiar și obiceiurile simple și rapide în rutina zilnică. Poate că nu vom reuși să ne facem patul chiar în fiecare dimineață, nefiind obișnuiți cu această activitate. Poate că vom omite să așezăm chiar fiecare obiect la locul său, imediat după ce l-am folosit. Poate că, din diferite motive, ne va fi greu să ne despărțim de unele obiecte care nu ne mai sunt utile sau care nu ne mai reprezintă stilul actual de viață.
Să nu uităm, însă, că integrarea oricărui obicei în viața noastră presupune adaptare la schimbare. De aceea, este bine să integrăm pe rând fiecare obicei care, dincolo de faptul că ne va ajuta să menținem ordinea în locuință, ne va simplifica viața.
Adelina Bălan