Fie că a trecut ceva timp de la ultima sesiune serioasă de organizare a garderobei, fie că dressingul este burdușit și simți nevoia să-i dai un refresh, în cele ce urmează vei găsi o serie de sfaturi și trucuri de ajutor pentru demersul tău.
Cum nu există un mod universal valabil de organizare a hainelor, recomandarea noastră este să te ghidezi după sfaturile care se pretează nevoilor tale, stilului tău de viață, precum și dimensiunii garderobei tale.
Până la urmă, cel mai important este ca, la final, tot procesul de rearanjare și reorganizare să vină în sprijinul tău, să-ți ușureze viața de zi cu zi: să nu mai ajungi în punctul în care nu mai știi unde găsești o anumită pereche de blugi sau ce ai făcut cu acea jachetă pe care n-ai mai purtat-o de câteva luni.
Cu alte cuvinte, scopul principal al reorganizării garderobei este economia de timp și energie – pentru că poate deveni destul de obositor să ajungi să tot cauți anumite piese vestimentare, să fii în întârziere și, din cauza asta, să lași în urmă totul vraiște.
Sfaturi simple și practice pentru (re)organizarea dressingului
Fără să urmezi musai principiile minimalismului, învață să renunți la unele lucruri
Deși principiile stilului minimalist au devenit din ce în ce mai populare și răspund perfect nevoilor unora dintre noi, nu e musai să le urmezi întocmai, dacă nu simți că sunt pentru tine. În esență, nu toată lumea se descurcă doar cu câteva piese vestimentare de bază, în special în culori neutre – și este perfect în regulă să fie așa.
Minimalismul ar trebui să vină ca un răspuns simplu și firesc la ceea ce îți dorești, la stilul tău de viață, să te reprezinte, și nicidecum să te limiteze.
Ce poți face, însă, este să te inspiri din principiile sale, adică să înveți să renunți la lucrurile care nu te mai reprezintă, care nu îți mai plac sau pe care, deși le-ai cumpărat acum multă vreme, încă stau cu etichetă: le păstrezi în așteptarea momentului oportun de a le purta. În realitate, simți, în sinea ta, că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.
De aceea, la o anumită perioadă, este bine să înveți să te desparți de obiectele care doar ocupă spațiu: de cele pe care le-ai cumpărat din impulsul de moment și care nu ți-au mai plăcut încă de când ai ajuns acasă sau de cele care îți reprezentau stilul de altădată. În funcție de starea actuală a hainelor, le-ai putea dărui cuiva care chiar s-ar bucura de ele sau le-ai putea dona.
Organizează hainele pe categorii
Organizarea hainelor pe categorii te ajută să ai o perspectivă clară asupra garderobei tale: știi exact unde găsești tricourile, cămășile, blugii, accesoriile și așa mai departe. Eviți, astfel, situația în care nu găsești un anumit cardigan, pentru că era rătăcit printre tricourile pentru sezonul estival.
De altfel, organizarea hainelor în funcție de anotimp este un alt sfat pe care merită să-l iei în considerare. La începutul fiecărui sezon, depozitează hainele pentru anotimpul ce tocmai a trecut într-un alt loc și așază-le la îndemână pe cele pe care le vei purta în sezonul actual. De exemplu, le-ai putea așeza pe cele extrasezon în corpuri suspendate, mai greu accesibile.
Iar dacă trebuie să valorifici fiecare raft la maximum, ia în considerare varianta de a depozita hainele extrasezon în valizele de vacanță.
Așază pe umerașe mai ales hainele care se șifonează ușor
În această categorie intră mai ales cămășile, pantalonii office, dar și sacourile și unele rochii. Pentru a nu fi necesar să le calci iar și iar, fă-ți stocul necesar de umerașe pentru astfel de articole vestimentare. Nu în ultimul rând, organizează-le și pe acestea în funcție de categorie: pantaloni la pantaloni, cămăși la cămăși, sacouri la sacouri etc.
Folosește cutii și coșuri de organizare
Cutiile și coșurile de depozitare sunt binevenite atât pentru hainele extrasezon depozitate separat, cât și pentru articolele vestimentare pe care le porți frecvent în această perioadă, inclusiv pentru accesorii (pălării, șosete) și încălțăminte.
Valorifică spațiul pe verticală
Nu e musai să ai un dressing de dimensiuni generoase pentru a-ți organiza garderoba. Privește lucrurile dintr-o nouă perspectivă și valorifică spațiul pe verticală, inclusiv locurile la care nu te-ai gândit, poate, până acum: așa cum sunt ușile, pentru care găsești organizatoare pentru încălțăminte și diverse accesorii.
Adaugă noi suporturi pentru haine
Deși ai renunțat la lucrurile pe care nu le mai porți, spațiul din dulap ți se pare în continuare limitat. Cum nu este o variantă practică să îngrămădești lucrurile, ai putea să optezi pentru unul sau mai multe suporturi pentru haine (de tipul celor potrivite pentru agățarea umerașelor).
Alege un dulap special compartimentat pentru nevoile tale
Dacă a venit momentul să-ți înlocuiești șifonierul cu unul nou, acordă o atenție sporită compartimentării. Asigură-te că are suficiente spații de depozitare pentru tipurile de articole vestimentare din garderoba ta: de pildă, dacă ai multe haine care se șifonează ușor și care trebuie puse pe umerașe, verifică dacă șifonierul are un compartiment special, suficient de generos pentru acestea.
Menține ordinea – zi de zi
După ce-ți organizezi garderoba într-un mod practic și confortabil pentru tine, încearcă să menții ordinea pe care ai stabilit-o. Altfel spus, formează-ți un obicei din a pune hainele și accesoriile la locul lor, nu rătăci cămășile printre tricouri, nu amesteca eșarfele cu șosetele.
Astfel, nu va fi necesară o nouă sesiune de organizare în doar câteva săptămâni, vei economisi timp și energie și vei menține spațiul aerisit din punct de vedere vizual.
Adelina Bălan