Durerea și suferința sunt aspecte inevitabile ale vieții. Și cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi întâmpinăm dificultăți când vine vorba de a fi aproape de cineva trece printr-o perioadă dificilă. Ce să-i facem, ce să-i spunem când durerea este sfâșietoare? „Fii puternic!” sau „Rămâi tare!”?
Acestea sunt doar câteva exemple dintre cuvintele primite de Mădălina Crețan după dispariția soțului său. Lady Nosfe sau soție de artist cum îi place ei să-și spună a acceptat să vorbească pentru prima dată într-un podcast despre adevărul ei privind moartea celui mai blând om. Nu este ușor să-ți pierzi sufletul pereche și cu siguranță să auzi: „Fii puternică!” – nu ajută. În cadrul conversației cu Mihai Morar de la Fain & Simplu aceasta a mărturist ce a ajutat-o de fapt în procesul de vindecare. Dacă ești curios să afli povestea ei, poate cea mai frumoasă poveste de dragoste spusă vreodată la podcast, sau dacă vrei să afli mai multe despre omul Darius și artistul Nosfe, te invităm să urmărești întreaga conversație aici.
Când cineva se află într-un moment de suferință și durere din cauza pierderii unei persoane dragi sau a unui loc de muncă, a separării de un partener sau a unei persoane dragi cu o boală terminală, pe lângă suportul fizic și poate material, cel mai la îndemână ajutor și de multe ori cel mai util sunt cuvintele bine alese. Dacă ești un urmăritor fidel al activității noastre, fie la podcast, fie aici pe site sau la întâlnirile fizice Fain & Simplu, știi deja că puterea cuvintelor este extraordinară. Ele ne pot ridica de la minus infinit, în doar câteva clipe, sau ne pot coborâ instant la cel mai de jos nivel. Prin urmare, alegerea conștientă a lor este deosebit de importantă.
Ce să spui și ce să nu spui când cineva trece printr-o perioadă dificilă
Cu toții am fost acolo sau vom fi în viitor. Vrem să oferim ajutor și sprijin, dar nu știm cum. Cineva care suferă poate fi foarte intimidant, deoarece este vulnerabil și s-ar putea să nu fim pregătiți pentru asta. Ne temem că am putea spune ceva greșit, ceva care l-ar face să se simtă mai rău. Ce cuvinte să folosim pentru a-l alina? Dacă plânge ce ar trebui să facem? Aceste temeri și preocupări sunt destul de normale.
Adevărul este că nimeni nu ne-a învățat elementele fundamentale ale comunicării în momente dificile. Prin urmare, nu toți suntem pregătiți să fim ajutoare efective. Poate că emoțiile nu erau binevenite în familia ta când erai copil, poate că plânsul nu era acceptabil sau poate că societatea nu este tolerantă cu emoțiile. În orice caz, de cele mai multe ori, când nu știm ce să spunem, fie rămânem tăcuți, fie spunem lucruri inutile care ar putea provoca și mai multe răni.
Ei bine, nu există o rețetă sau o formulă care să funcționeze în fiecare situație, având în vedere că fiecare are moduri diferite de a răspunde la evenimentele din viață și moduri diferite de a percepe lumea, însă există câteva cuvinte care oferă confort, iar altele care provoacă mai multă durere. Așadar, pentru a fi mai pregătit în viitor, găsești mai jos unele dintre cele mai utile răspunsuri, precum și pe cele pe care mai bine ai dori să le eviți.
Ce cuvinte NU sunt utile, când cineva trece printr-o perioadă dificilă?
Iată câteva lucruri pe care mai bine nu le-ai spune când cineva trece printr-o perioadă dificilă:
- „Ar fi putut fi mult mai rău.”
- „Nu cred că plânsul va ajuta.”
- „Cred că ar trebui să-ți continui viața.”
- „A trecut aproape o lună acum. Ar trebui să încetezi să fii deprimat așa.”
- „Fii recunoscător; uite cât de multe ai.”
- „Nu ești prima persoană care trece prin asta. Toată lumea pierde ceva la un moment dat.”
- „Trebuie să fii puternic acum.”
- „Este doar o slujbă; vei primi alta.”
- „Sunt sigur că totul va fi bine foarte curând.”
- „Oricum nu te merita, e bine că v-ați despărțit.”
- „Nu-ți face griji, vei găsi pe altcineva.”
- „Totul se întâmplă cu un motiv.”
Unele dintre aceste răspunsuri ți-ar putea părea rezonabile, dar cu siguranță nu sunt utile atunci când vorbești cu cineva aflat în suferință și durere. Aceste răspunsuri pot răni sau supăra persoana în cauză. Ele pot transmite mesajul că nu prețuiești sau nu-ți pasă de felul în care se simte. Mai mult, îl poate face să se simtă vinovat pentru emoțiile lui, ceea e nu ne-am dori, nu?
Durerea este un proces emoțional, nu unul cognitiv. Nu avem dreptul să spunem cuiva cât va dura durerea lui și cum ar trebui să arate. Intenția ta ar putea fi să-l ajuți să se simtă mai bine, însă să-i ceri să fie cine nu e sau să simtă altceva decât simte acum nu este de ajutor. Și cu siguranță nu avem dreptul de a judeca răspunsul cuiva la un eveniment dureros.
Ce cuvinte sunt cele mai utile, când cineva trece printr-o perioadă dificilă?
Iată mai multe lucruri utile de spus cuiva care suferă:
- „Îmi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat (sau prin ce treci). Vrei sa vorbim despre asta?”
- „Trebuie să fie foarte greu pentru tine.”
- „Cum ai fost? Ai nevoie de ceva sau pot face ceva pentru tine?”
- „Cum te simți? Ai vrea să vorbim?”
- „Nici nu-mi pot imagina cât de dureros trebuie să fie asta pentru tine.”
- „Nu am experimentat ceva asemănător, dar trebuie să fie foarte greu.”
- „Îmi pare foarte rău că nu am sunat mai devreme. Nu știam ce să spun.”
- „Sunt mereu aici pentru tine. Doar anunță-mă când ești pregătit/dispus să vorbim.”
- „Nu sunt foarte bun să găsesc cuvintele potrivite pentru a le spune într-o astfel de situație. Dar sunt aici să ascult dacă vrei să vorbești.”
- „Vrei să vorbim despre ce s-a întâmplat?”
- „Îmi imaginez că acest lucru trebuie să fie foarte copleșitor pentru tine în acest moment. Cu ce te pot ajuta?”
- „Anunță-mă doar dacă vrei să fii singur și ai nevoie de puțin spațiu.”
- „Pot sta aici cu tine fără să vorbesc.”
- „Vrei o îmbrățișare?”
Doar fi sincer. Dacă nu știi ce să faci, spune adevărul. Dacă ești inconfortabil, spune-o într-un mod amabil. Acest lucru nu te va face să pari slab sau incompetent. Este normal să nu știi cum să răspunzi sau ce să spui. Este în regulă să te simți anxios sau stresat. A spune ceva greșit este mai rău decât să admitem că nu știm ce să spunem sau să fim sinceri cu privire la disconfortul nostru. Completează-ți onestitatea cu mesajul că ești acolo, pregătit să ajuți.
Reține asta!
Punctul de plecare ar trebui să fie înțelegerea nevoii și puterii de a aborda oamenii care suferă cu compasiune. Aceasta din urmă se referă la a vedea durerea celuilalt și la dorința de a o ajuta. Compasiunea implică observarea trăirilor, experimentarea unei preocupări empatice și dorința de a acționa pentru a atenua durerea celeilalte persoane.
Empatia, pe de altă parte, este capacitatea de a înțelege ceea ce cealaltă persoană ar putea experimenta sau simți. Este vorba despre propriul ei cadru de referință, nu despre al tău. Nu trebuie să treci prin același eveniment pentru a-ți imagina ce ar putea simți. Probabil nu vei surprinde totul, însă poți încerca să privești lucrurile din perspectiva sa.
Empatia nu este posibilă decât dacă cealaltă persoană simte că ești acolo pentru ea și că îți pasă cu adevărat. Dacă o vezi în persoană, fii acolo nu numai fizic, ci și mental, acordând o atenție reală la ceea ce spune și evitând orice distragere a atenției din jurul tău. Pune-ți propriile gânduri și idei deoparte și concentrează-te pe ceea ce auzi și/sau vezi. Dacă ești la telefon cu ea, asigură-te că nu vei fi distras de nimeni sau nimic.
Ce să spui și ce să nu spui când cineva trece printr-o perioadă dificilă
Întreabă-te de ce ești acolo. Probabil pentru că vrei să o susții, să îi arăți că nu este singură, că nu trebuie să treacă prin asta singură și că intenționezi să o asculți fără a judeca. Scopul tău ar trebui să fie acela de a crea un spațiu sigur, unde nu trebuie să se explice sau să se apere. Nu ești acolo să judeci, să-i spui ce este greșit sau corect. Ești acolo pentru a asculta durerea celeilalte persoane și pentru a-i arăta asta.
Doar ascultă, fără să judeci sau să dai sfaturi. Nu trebuie și probabil că nu vei simți cum simte ea. Empatia presupune să înțelegi persoana de lângă tine și să-i arăți asta, nu să simți la fel.
Nu trebuie să-i remediezi problemele. Ea se va ocupa singură, când se va simți pregătită să o facă, cu sau fără ajutor. Rolul tău este să o sprijini astfel încât să poată face față oricăror provocări prin care trece. Acest lucru îi va oferi, de asemenea, mesajul că îți poate cere oricând ajutor atunci când are nevoie sau se simte pregăt pentru el. Ascultarea autentică poate fi vindecatoare în sine și o poate ajuta să recunoască soluții și opțiuni.
Gânduri de final
Din nou, nu există o declarație perfectă care să funcționeze cu toată lumea în orice situație. Cu toate acestea, poți alege oricând cele mai eficiente afirmații și le poți evita pe cele neajutorate pe care tocmai ți le-am împărtășit. În cele din urmă, amintește-ți că, uneori, chiar și aceste sfaturi s-ar putea să nu-i mângâie pe cei dragi. S-ar putea, totodată, să nu fie deschiși la niciunul dintre răspunsuri. Este în regulă. Nu faci nimic greșit, doar dă-le timp.
Mădălina Costache