Pentru mulți a alege fericirea în detrimentul oricărui alt sentiment pare o misiune imposibilă. Cum poți face asta când totul pare a se dărâma în jurul tău? Este fericirea cu adevărat ceva ce poți controla? În rândurile ce urmează vom răspunde la aceste întrebări și îți vom oferi câteva sfaturi practice pentru a alege fericirea conștient.
Este fericirea cu adevărat o alegere?
Dr. Sonja Lyubomirsky, un cercetător distins, profesor și autor care studiază fericirea de peste 30 de ani, susține că „fericirea necesită muncă”. La fel ca în cazul sportului sau a nutriției, dacă vrei să te bucuri de rezultate trebuie să lucrezi la construirea unui obicei.
Atenție însă, construirea unui obicei de fericire nu înseamnă că ar trebui să ignori emoțiile negative sau sănătatea ta mentală. Acest articol nu este despre îmbrățișarea pozitivității toxice. Mai degrabă este un material menit să servească drept o privire de ansamblu asupra acțiunilor și activităților care sunt în controlul tău.
Așadar, este important să înțelegem că fericirea se lasă influențată de trei lucruri: genetica, circumstanțele și rutina. Ele pot schimba măsura în care tu resimți fericirea.
Genetica și personalitatea. Este important să afirmi că nu ești sortit să fii la un anumit nivel de fericire din cauza geneticii sau personalității tale. Poți face schimbări în rândul obiceiurilor tale care îți vor crește emoțiile pozitive și bunăstarea generală.
Circumstanțele vieții. Fie că ne place sau nu să auzim asta, circumstanțele vieții noastre contează. De exemplu, a trăi într-o zonă de război sau a fi într-o relație abuzivă va avea un impact negativ asupra fericirii tale. Pe de altă parte, dacă nevoile tale de bază sunt îndeplinite și trăiești într-o comunitate sigură, probabil că vei fi mai fericit.
Viața de zi cu zi. Poți întreprinde acțiuni în viața de zi cu zi care vor stimula emoții pozitive, cum ar fi bucuria, uimirea, recunoștința, curiozitatea și multe altele.
15 sfaturi pentru a alege fericirea – PARTEA 1
Înainte de a împărtăși sfaturi pentru a deveni mai fericiți, să definim conceptul.
Ed Dieiner, cercetător și profesor în domeniul fericirii, definește fericirea ca fiind fericit în viața ta și a fi fericit cu viața ta.
A fi fericit în viața ta înseamnă că experimentezi emoții pozitive precum bucurie, liniște, curiozitate, mândrie și multe altele. A fi fericit cu viața ta înseamnă satisfacție în viață. Simți că viața ta este bună și că progresezi spre obiectivele tale.
Mai jos vei găsi 15 sfaturi pentru a alege fericirea, chiar în momente de cumpănă. Alege câteva activități care se potrivesc cu interesele, personalitatea, valorile și cultura ta. Unele sfaturi s-ar putea să nu te intereseze, iar asta este în regulă! Cu toții suntem diferiți.
Amintește-ți să te distrezi, să experimentezi și să te bucuri de călătorie!
Sfatul #1 – Fii sociabil.
Studiile sugerează că oamenii sunt mai fericiți atunci când interacționează cu ceilalți și când sunt mai implicați social. Poți bifa asta fie cu o persoană dragă ție, cu un grup de prieteni sau cu animalul tău de companie. Ideea este doar să-ți dai voie să te conectezi cu un suflet.
Sfatul #2 – Vorbește cu un străin.
Cele mai recente studii în domeniu au arătat că îți poți crește nivelul de fericire vorbind cu un străin. Astfel, a alege fericirea se poate traduce prin a alege să comunici pentru câteva minute cu barista de la cafeneaua ta preferată, cu doamna de la magazinul din colț sau cu oricine îți transmite o energie bună. Aceste mici momente de conectare au o valoare imensă, stimulându-ți starea de spirit pozitivă.
Sfaturi pentru a alege fericirea (chiar și atunci când este dificil) – PARTEA 1
Sfatul #3 – Angajează-te în conversații profunde.
Pe măsură ce conversația intră într-o zonă mai profundă, încearcă să lași vorba mai mult în seama partenerului. Caută să asculți mai mult și să pui întrebări. În acest fel vei avea ocazia să cunoști persoana de lângă tine la un cu totul și cu totul alt nivel. Iar asta aduce după sine un soi de împlinire ce sporește fericirea.
Sfatul #4 – Include actele de bunătate în rutina ta săptămânală.
A alege fericirea înseamnă, conform studiilor, a face bine aproapelui tău. Se pare că încorporarea actelor de bunătate în rutina ta săptămânală îți poate spori bunăstarea. De exemplu, poți trimite flori unei persoane dragi, poți pregăti micul dejun pentru partenerul tău sau poți scrie o scrisoare de mulțumire unui prieten sau membru al familiei.
Sfatul #5 – Exprimă-ți recunoștința.
Notarea a 3-5 lucruri pentru care ești recunoscător la sfârșitul zilei îți poate spori fericirea. Și asta se poate întâmpla în doar două săptămâni! Te invităm să testezi și apoi să tragi concluzia.
De asemenea, îți poți exprima recunoștința prin scrisori scrise de mână, trimițând un mesaj text sau împărtășind ceea pentru care ești recunoscător pe rețelele sociale. Mai multe idei despre exprimarea recunoștinței găsești aici.
Restul sfaturilor menite să te ajute în procesul tău de a alege fericirea, vor fi publicate curând pe site. Așadar, nu pleca prea departe. Revenim în cel mai scurt timp cu partea a doua.
Mădălina Costache