A-ți face prieteni ca adult poate fi o treabă dificilă sau cel puțin asta cred majoritatea oamenilor. După cum ai văzut și în prima parte a acestui topic, nu este chiar adevărat. Se poate să ai o viață socială faină, chiar și după „a doua copilărie”.
Citește în continuare pentru a afla ultimele cinci sfaturi pentru a-ți face prieteni ca adult. Și nu uita, teoria fără practică nu produce mari schimbări. Așadar, ieși din zona de confort și încearcă cel puțin una dintre sugestii.
10 sfaturi geniale pentru a-ți face prieteni ca adult (Partea II)
6. Nu considera ceea ce vezi pe rețelele sociale la valoarea nominală.
Amintește-ți: rețelele sociale sunt trucate. Facebook, Instagram, TikTok și multe altele asemenea sunt concepute pentru ca tu să te simți exclus. Știm, știm, nu sună bine, dar ăsta este adevărul crud. Rețelele sociale au la bază intenția de a te simți că nu faci ceva ce fac alți oameni. Așa că încearcă să nu compari relațiile pe care le ai cu cele pe care le vezi online, mai ales dacă simți că noii tăi prieteni se distrează fără tine. Adevărul este că probabil ei apreciază prezența ta în viața lor, chiar dacă nu stai 24/7. În plus, dacă iei lucrurile personal, ghici ce, ajungi să te simți mai rău. Unde duce asta? La a nu mai depune efort în a cunoaște oameni noi și practic a nu-ți mai atinge scopul.
7. Alătură-te unor grupuri interesante pe rețelele sociale.
Probabil punctul șapte vine ca nuca în perete după cele menționate la șase, însă există o explicație. În primul rând, trebuie să înveți să navighezi pe social media inteligent și să le folosești conștient. Astfel, niciodată să nu-ți pierzi din vedere scopul pentru care ești acolo.
De exemplu, dacă îți plac drumețiile, alătură-te unui grup Facebook de drumeții sau urmărește un cont TikTok de drumeții. De asemenea, poți folosi rețelele sociale ca punct de plecare pentru a dezvolta prietenii cu persoanele pe care le urmărești. Răspunde la poveștile oamenilor dacă postează despre activitățile care te interesează sau lasă comentarii la postările lor.
Lasă rușinea de-o parte și începe să ieși în față cu lururile despre care ai dezvoltat o pasiune. Acest lucru îți va oferi un sentiment de obiective comune și de comunitate, pe care le poți transporta în viața reală odată ce construiți un raport reciproc online.
10 sfaturi geniale pentru a-ți face prieteni ca adult (Partea II)
8. Încearcă să ai o întâlnire platonică.
Întrebă o persoană cu care ai dori să construiești o prietenie dacă vrea să iasă. Știm, știm… mai ușor de zis decât de făcut, însă ghici ce primul pas este cel mai greu. Dar asta doar pentru că tu mergi la drum cu acest gând. Schimbă-ți perspectiva și realitatea va fi cu totul alta. Până la urmă, ai ceva de pierdut real?
Programează o întâlnire la film sau la teatru. Iar dacă noaptea în oraș te sperie, încearcă un prânz la un local nou pentru a experimenta împreună o nouă gastronomie. Tot ce contează este să faci din construirea de noi prietenii o prioritate pe parcursul săptămânii, într-un mod care „te trage la răspundere”.
9. Evită anularea cu orice preț.
După o zi plină la birou, probabil ai fi tentat să zici: hei, hai să amânăm pentru altădată. Poate chiar ai și făcut asta până acum. Încearcă să renunți la acest obicei. Mai ales în cazul unor prietenii noi create.
La urma urmei, ai făcut aceste planuri cu un motiv. Şansele sunt destul de mari ca să te simți bine. Evident, dacă chiar nu poți, asigură-te că înțelege motivul și mai presus de asta, stabilește concret detaliile pentru reprogramarea întâlnirii. Arată că îți pasă și că aștepți cu adevărat cu nerăbdare să ieși.
10 sfaturi geniale pentru a-ți face prieteni ca adult (Partea II)
10. Renunță la mesajele text pentru apelurile video.
Înainte de orice, interacțiunea față în față este mai sănătoasă decât oricare alta. Însă, dacă de exemplu distanța sau timpul nu-ți permite o ieșire în oraș, caută să înlocuiești mesajele text cu apelurile video. Poate ți se va părea ciudat la început, însă acestea sunt de zece ori mai bune, mai reale, mai autentice decât orice text sau emoji trimis. Asta pentru că 1:1, chiar dacă este digital, te face atât de tine, cât și pe interlocutor, mult mai prezenți. În plus, arată că faci din această nouă prietenie o prioritate și cine nu vrea să i se acorde prioritate?
Acestea au fost cele zece sfaturi practice pentru a-ți face prieteni ca adult. Pare greu de realizat? Nu te descuraja înainte de a testa. Și nu renunța după un prim eșesc. După cum spunea și Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut specialist și supervizor în psihoterapii: