Vrei să-ți îmbunătățești inteligența socială? Iată câteva idei cu care poți începe.
3 moduri prin care să-ți îmbunătățești inteligența socială
Ascultă bine și fii atent
Practică ascultarea activă, astfel încât să te poți implica pe deplin atunci când comunci cu ceilalți.
Știm că ritmul vieții a crescut extrem de mult în ultimii ani. Totul pare că se desfășoară cu o rapiditate nemaivăzută, la care majoritatea oamenilor nu s-au adaptat. Avem atât de multe distrageri în jurul nostru încât este firesc să nu putem capta toată informația. Numai notificările telefonului te pot face să-ți pierzi atenția din cinci în cinci minute, chiar dacă ești angajat într-o conversație.
Sfatul nostru este să ți tehnologia cât mai departe de tine atunci când vrei să fii sociabil. Dacă ești cu o persoană față în față, caută să fii prezent în discuție. Dacă vrei să-ți îmbunătățești inteligența socială, este necesar să faci un mic efort de atenție. Oamenilor le place să se simtă auziți și acceptați, așadar caută să devi un ascultător mai bun.
Atenție la limbajul corpului
Adesea, felul în care oamenii își mișcă trupul ne va spune multe despre cum se simt, chiar dacă nu o spun. Privește și încercă să înțelegi ce vrea de fapt să comunice omul de lângă tine.
Dacă un om alege să-ți vorbească, nu lua mereu de bun ceea ce spune, caută să vezi dincolo de aparențe. Majoritatea oamenilor sunt ași la a-și ascunde adevăratele emoții și sentimente.
În același mod, fii conștient de propriul tău limbaj corporal și de modul în care te prezinți. Dacă pari fizic neinteresat în timpul unei conversații, poate face vorbitorul să-și piardă încrederea în ceea ce spune. Nu ți s-a întâmplat ca în toiul discuției, omul de lângă tine să caște sau să privească spre ușă? Cum te-ai simțit atunci? Asta numesc oamenii de știință interacțiune negativă. Evită pe cât posibil să cazi în această gaură neagră.
Arată că îți pasă
Dacă simți că cineva este supărat sau dacă îți spune că trece prin unele dificultăți, arată-i că îți pasă cu adevărat. Vrei să-ți îmbunătățești inteligența socială, nu? Atunci fi pregătit să pui întrebări, să asculți, să oferi sfaturi dacă ți se cer și chiar să faci mici favoruri pentru a readuce zâmbetul pe buzele persoanelor de lângă tine. Afișarea empatiei pentru ceilalți te poate ajuta să creezi conexiuni mult mai profunde și mai împlinitoare.