Empatia înseamnă că atunci când vezi o altă persoană suferind, poți să te imaginezi instantaneu trecând prin aceeași experiență și să simți prin ce trece ea. De-a lungul timpului, oamenii au întâmpinat dificultăți în a practica empatia față de semeni. În general, putem vedea emoția în noi, însă față de ceilalți parcă ne apare un zid în față. Probabil dacă mai mulți oameni ar vorbi despre asta sau s-ar interesa de subiect, ar deveni mai ușor de integrat în viața de zi cu zi. Prin urmare, ne-am gândit să abordăm acest subiect mai mult pe site-ul nostru. Credem că oamenii au nevoie să înțeleagă ce este empatia, ce tipuri de empatie există, impactul pe care o are. Plus multe altele desigur. Astăzi însă, vom face doar o scurtă clasificare și vom încerca să o explicăm pe înțelesul tuturor.
Tipuri de empatie
Există mai multe tipuri de empatie pe care o persoană le poate experimenta. Cele trei tipuri principale sunt:
Empatia afectivă implică capacitatea de a înțelege emoțiile altei persoane și de a răspunde în mod corespunzător. O astfel de înțelegere emoțională poate determina pe cineva să se simtă preocupat de bunăstarea altei persoane sau poate duce la sentimente de suferință personală.
Empatia somatică presupune a avea o reacție fizică ca răspuns la ceea ce experimentează altcineva. Oamenii experimentează uneori fizic ceea ce simte o altă persoană. Când vezi pe altcineva simțindu-se jenat, de exemplu, s-ar putea să începi să roșești sau să ai stomacul deranjat.
Empatia cognitivă implică capacitatea de a înțelege starea mentală a altei persoane și ce ar putea gândi ea ca răspuns la situație. Acest lucru este legat de ceea ce psihologii se referă ca fiind teoria minții sau gândirea la ceea ce gândesc alți oameni.
Empatie vs. Simpatie vs. Compasiune
Atenție, empatia sub orice formă, este diferită de simpatie și compasiune. Chiar dacă au legătură unele cu altele și oamenii tind să le vadă ca sinonime, există o diferență. Compasiunea și simpatia sunt adesea considerate a fi mai mult o conexiune pasivă. În timp ce empatia implică în general o încercare mult mai activă de a înțelege o altă persoană.