Uneori ca părinte, pare că îți petreci toată ziua spunându-i nu celui mic. Probabil îți este greu să-l rostești, mai ales dacă piticul tău face o criză de plâns. Țipă și dă din picioare până în momentul în care cedezi și îi spui „DA”. Este asta oare greșit? Depind. În continuare vom detalia importanța cuvântului „NU” în relația părinte-copil. S-ar putea să fie util pentru tine să știi ce spun specialiști.
Importanța cuvântului „NU” în relația părinte-copil
Rostirea acestui cuvânt este o abilitate importantă pentru părinți în legătură cu dezvoltarea sentimentului de autonomie al copiilor lor. Adică, copilul dezvoltă un set de abilități și atitudini despre sine și despre propria valoare și respect de sine. De asemenea, este important să recunoaștem că, în unele cazuri, cuvântul „NU” este imperativ. Astfel, copiii trebuie să știe ce înseamnă cuvântul „NU” în aceste cazuri. A spune „NU” este adesea necesar în unele cazuri pentru a proteja copiii de rău.
Pentru ca cei mici să dezvolte o atitudine pozitivă sănătoasă, răbdare, valori și coduri clare de comportament și conduită, este important ca părinții să comunice și să cultive limite care coincid cu propriile valori, experiențe și cunoștințe.
Este la fel de important să spui cuvântul DA pe cât este să spui cuvântul NU.
Înceracă să vezi mereu partea bună din acțiunile lui. Învață să-l asculți, chiar și atunci când pare de neînțeles comportamentul său. Recunoaște-i emoțiile și validează-le cu fiecare ocazie, asta este poate mai important decât corectarea lui continuă. Practic, să-i permiți celui mic să-ți spună „NU”.
„E greu pentru un copil de 3 anișori, 5 anișori, chiar și de către un adolescent să înțeleagă de ce merită făcute anumite lucruri dacă nu îi permitem înainte de toate să riposteze.” – Gáspár György
Poate sună deplasat, însă conform studiilor, este cea mai bună variantă pentru dezvoltarea lui armonioasă. Gáspár György, renumitul psiholog român, invitat în podcastul Fain & Simplu explică importanța cuvântului „NU” pe înțelesul tuturor:
„E atât de nesănătos să le cerem copiilor noștri să spună NU străinilor, profesorilor, prietenilor, dacă nu le permitem să ne spună nu nouă. De cele mai multe ori, felul în care noi ne impunem în viața copiilor noștri devine tiparul relațional pe care ei îl vor considera ca fiind normal mai departe.
Mesajul pe care îl primește copilul atunci când părintele este atât de intruziv fără să-l conțină emoțional este că nevoile tale nu contează. Și dacă acest comportament se repetă de suficient de multe ori eu, copil fiind, voi crede că nevoile mele nu contează și aceste credințe îmi vor ghida viața de la vârsta adolescenței și de la vârsta adultă.”
Cum este bine să procedezi ca părinte?
Dacă tu ca părinte îți menți mereu o poziție de superioritate în fața copilului, acesta simte că nevoile nu-i sunt ascultate. Să rămâi pasiv sau chiar să-i spui nonșalant: „De ce plângi? Hai că nu este mare lucru.” poate fi extrem de toxic.
Înțelegem că aceasta este dor o modalitate prin care încerci să-l ferești de suferință, însă în realitate, doar adaugi gaz pe foc. Cum ar fi bine să procedezi în schimb? Gáspár György îți oferă varianta cea mai eficientă de a reacționa în relația cu copilul tău.
” Studiile de specialitate ne arată foarte clar că, copilului o să-i fie bine dacă tata își deschide brațele și spune: e ok, hai să plângi în brațele mele. E ok să te doară, e ok să fie dificil pentru că toate acestea fac parte din tot ceea ce înseamnă experiența umană și e ok să simți că eu sunt aici pentru tine. Dacă tu simți că eu sunt aici pentru tine și tu o să simți să fi acolo pentru tine.” – Gáspár György
Atunci când normalizezi toate aceste lucruri, copilul se va simții în siguranță.
Pentru mai multe informații, te invităm să urmărești episodul #091 integral.