Dacă urmează să pleci într-o vacanță de doar câteva zile, fie și de un weekend, și te gândești că nu vei avea timp să faci tot ce-ți dorești – ei bine, află că da, este posibil să nu reușești să faci tot ce ai face, în mod normal, într-o vacanță mai lungă. În plus, cu cât vei încerca să te implici în mai multe activități într-un timp așa scurt, cu atât este posibil să te întorci acasă și mai obosit(ă).
În realitate, însă, chiar și minivacanțele pot fi o oportunitate grozavă de reîncărcare a bateriilor. Contează să știi să le planifici, să-ți dăruiești momente binemeritate de respiro, și nu să fii într-o fugă continuă după a vizita cât mai multe obiective, de a mânca la cat mai multe restaurante fancy sau de a găsi cât mai multe locuri instagramabile.
Îți prezentăm 6 metode prin care poți să valorifici la maximum o vacanță de doar câteva zile, astfel încât, la finalul ei, să te-ntorci acasă cu mintea, trupul și sufletul liniștite și odihnite, și nicidecum suprasolicitate.
Nu încerca să bifezi tot ce se poate bifa
Pentru tine, vacanțele sunt un prilej excelent de a vizita cât mai multe obiective turistice încărcate de istorie, de a diversifica restaurantele la care îți servești mesele, de a merge la pas ore întregi și de a face o mulțime de fotografii cu locurile care îți bucură privirea și sufletul.
Pe de altă parte, când vine vorba despre o vacanță de doar câteva zile, lucrurile stau diferit. Probabil că nu vei reuși să bifezi toate obiectivele turistice populare și nici să mănânci la mai mult de 3-4 restaurante care ți-au atras atenția. Și poate că nici nu vei putea să mergi ore întregi pe jos, pentru că ar fi mult prea obositor pentru o perioadă așa scurtă.
Pentru a evita suprasolicitarea, pleacă la drum cu ideea că nu vei putea face absolut tot ce ai face într-un concediu mai lung. Este esențial să integrezi această idee, dacă vrei să te relaxezi, și nu să simți că mai ai nevoie de o vacanță (sau două…) la finalul celei de acum.
Planifică, în mod realist, programul pentru fiecare zi de vacanță
Și când spunem „realist”, ne referim la includerea în program a unor activități pe care să știi că le poți duce la bun sfârșit, fără să te simți epuizat(ă).
Să zicem că vizitezi un oraș care îți oferă o mulțime de oportunități de petrecere a timpului liber și care, pe deasupra, găzduiește numeroase obiective turistice – pentru a le bifa pe toate, ai avea nevoie de cel puțin o săptămâni. Cum tu ai la dispoziție doar 2-3 zile, va trebui să te orientezi doar către cele care te interesează cel mai mult. Iată că, în felul acesta, ajungem la cea de-a treia metodă de valorificare a timpului.
Fă-ți o listă a priorităților și încearcă să te ții de ea
O mulțime de restaurante faine, câteva zeci de obiective atractive și cel puțin câteva tipuri de activități pe care vrei musai să le încerci – știm, sună tentant, însă, dacă stai bine să te gândești, nu toate sunt prioritare pentru tine.
Tocmai de aceea, după ce le-ai analizat pe toate, fă-ți o listă cu activitățile care simți că te-ar încărca, cu obiectivele pe care îți dorești de multă vreme să le vizitezi, cu restaurantele cărora vrei să le treci pragul.
Apoi, marchează-le pe cele care chiar intră în categoria must: poate fi un singur restaurant, un singur obiectiv care te fascinează de atâția ani sau o singură activitate pe care, într-adevăr, nu vrei s-o ratezi. Pe celelalte – marchează-le ca fiind opționale. Te poți bucura de ele doar dacă mai ai timp și dacă te simți suficient de odihnit(ă).
Valorifică activitățile care chiar te încarcă
Dacă pleci în această vacanță cu scopul principal de a te relaxa, de a te deconecta de la grijile și gândurile din ultima perioadă, atunci este esențial să mizezi exclusiv pe activități care te ajută să-ți reîncarci bateriile.
Da, asta înseamnă că e posibil să nu vizitezi niciun obiectiv, ci doar să te bucuri de soare și de liniște pe terasă sau pe plajă, în funcție de destinația aleasă și de preferințele tale.
La fel de bine se poate să nu ai starea necesară de a merge de fiecare dată într-un nou restaurant, ci să-l alegi mereu pe acela amplasat aproape de cazare, care te-a convins că mâncarea preparată e absolut delicioasă, muzica e bună, iar atmosfera – primitoare.
Evită să te obosești cu tot felul de căutări de obiective, restaurante, locuri, activități populare.
Uneori, pur și simplu avem nevoie de o vacanță în care să ne dăm voie să… lenevim. Și doar să fim, nu neapărat să și facem.
Ca să înțelegi mai bine la ce ne referim, îți propunem articolul despre arta și bucuria de a nu face nimic. Și nu e musai să călătorești în Italia pentru a experimenta și tu dolce far niente.
Conectează-te atât la cei dragi, cât și la tine
Vacanțele trăite în tihnă sunt un bun prilej de a te conecta emoțional cu cei cu care călătorești, de a sta la povești în miez de dimineață, de a depăna amintiri sau, uneori, de a sta pur și simplu și de a vă bucura de o priveliște de vis și mai ales unii de compania celorlalți. Valorifică astfel de momente, cu atât mai mult dacă ați trecut cu toții printr-o perioadă aglomerată, iar acum aveți nevoie să vă povestiți mai în detaliu ce s-a mai întâmplat prin sufletul vostru.
Totodată, dă-ți răgazul să te conectezi la tine. Petrece măcar câteva minute, zilnic, tu cu tine. Fă o baie relaxantă, citește câteva pagini pe balconul camerei, fă o plimbare, meditează. Nu fugi după a face tot felul de lucruri, ci doar fii. Astfel de momente sunt o adevărată binecuvântare.
Deconectează-te parțial sau complet de la tehnologie
Transformă cele câteva zile de vacanță într-o perioadă de digital detox. Evită să tot verifici ce s-a mai întâmplat pe rețelele de socializare, deconectează-te de la căsuța de e-mail.
Ia o pauză pe bune: totală, adică pe toată durata vacanței, sau parțială, în care îți stabilești un anumit obiectiv de care să te ții. De pildă, poate că-ți propui să stai maximum 30 de minute în fiecare zi: ar putea fi un progres fantastic, dacă în restul timpului petreci 4-5 ore/zi.
Gând de final
Și tu poți transforma cele câteva zile de pauză într-o vacanță plină de relaxare pentru minte, suflet și trup. Important este să alegi să faci lucruri care te reîncarcă, și nu să vrei să bifezi totul de pe listă. Și mai important este să-ți dai răgazul să fii pur și simplu: tu cu tine, tu alături de cei dragi -, în loc să tot cauți să faci.
Și tu poți transforma cele câteva zile de pauză în „vacanța lui a fi”, în loc de „vacanța lui a face”.
Adelina Bălan