Răbdarea este o virtute prețioasă în viața noastră de zi cu zi. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să o aplici față de tine. Probabil te-ai trezit adesea vorbindu-ți urât sau zorindu-te pentru te miri ce lucru mărunt. Ei bine, oprește-te! Meriți să-ți dai cât timp ai nevoie pentru orice. Dacă vrei să-ți atingi real obiectivele, este deosebit de important să ai răbdare cu tine însuți. Iată câteva sfaturi practice care îți pot fi de mare ajutor în călătoria ta.
Învață cum să ai răbdare cu tine: 5 sfaturi practice
1. Acceptă faptul că progresul se face treptat. Este important să înțelegi că schimbările pozitive nu se întâmplă peste noapte. Îți poți îmbunătăți abilitățile și îți poți atinge obiectivele 100%, însă s-ar putea ca asta să dureze mai mult decât crezi. Și ghici ce, este perfect normal! Învață să îți setezi obiective realiste și să te concentrezi pe progresul pe termen lung, nu pe rezultatele imediate. Un mod simplu de a face față nerăbdării este să te pui în papucii unui copil. Cum i-ai vorbi lui dacă ar întâmpina dificultăți pe drum? Probabil i-ați oferi încurajare și sprijin atunci când greșește, deoarece știi că doar prin eroare el crește și învață. Deci, cu tine de ce ai proceda altfel?
Citește și: 10 pași spre iubirea de sine sănătoasă
2. Fii conștient de gândurile și emoțiile tale. Este important să îți monitorizezi gândurile și emoțiile, pentru că acestea îți pot afecta răbdarea. Atunci când te simți frustrat sau anxios, încearcă să identifici ce anume te face să te simți astfel. Învață să îți gestionezi emoțiile și să îți schimbi perspectiva asupra situației. Oprește-te și pune-ți întrebarea salvatoare „de ce?”. S-ar putea ca răspunsul să-ți readucă echilibrul.
3. Îți trebuie exercițiu de răbdare pentru a avea mai multă răbdare. Cu alte cuvinte, practică – practică-practică. Răbdarea este o abilitate care poate fi dezvoltată și îmbunătățită prin practică. Și, poate nu știai, cercetările arată că așteptarea ne face mai fericiți pe termen lung. Așadar, oferă-ți oportunitatea de a-ți câștiga recompensa și de a rezista nevoii de gratificare imediată. De exemplu, încercă să te pui singur în următoarele situații:
Învață cum să ai răbdare cu tine: 5 sfaturi practice
- Permite-i cuiva să meargă în fața ta la coadă, atunci când ești la magazin.
- Ascultă cu adevărat părerea altcuiva fără a-l întrerupe sau a te gândi la ce să-i răspunzi.
- Urmărește jumătate dintr-un film într-o noapte, iar cealaltă jumătate în noaptea următoare. Știm, știm, pare chinuitor, mai ales dacă e un film bun, însă recompensa răbdării merită orice întârziere.
- Așteptă câteva momente pentru a începe să mănânci când te așezi la masă.
Pe măsură ce exersezi, vei începe să câștigi mai multă răbdare și s-ar putea chiar să realizezi că te simți mai calm. Poți ajunge astfel să te înțelegi mai bine pe tine și pe ceilalți și să fii mai fericit. Testează, dacă nu ne crezi.
4. Fă-ți timp pentru tine. De cele mai multe ori nu avem răbdare cu noi pentru că stresul ne inundă viața. Iar asta se întâmplă în majoritatea cazurilor pentru că uităm pe noi înșine. Așadar, dacă vrei să înveți cum să ai răbdare cu tine însuți, este necesar să faci mai multe lucruri pentru tine. Să-ți dai timp pentru ceea ce-ți place și să reduci pe cât posibil activitățile stresante. Încearcă să găsești activități care îți aduc plăcere, cum ar fi yoga, meditația sau plimbările în natură. Aceste activități pot ajuta să îți eliberezi mintea și să îți restabilești echilibrul emoțional. Privește-ți agenda și mută lucrurile în așa fel încât ponderea activităților relaxante să fie puțin mai mare. Pe termen lung vei vedea cât de mult bine îți aduce această mică schimbare.
Învață cum să ai răbdare cu tine: 5 sfaturi practice
5. Învață să lași lucrurile să se desfășoare în ritmul lor natural. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să lași lucrurile să se desfășoare în ritmul lor natural. Învață să accepți că nu poți controla totul și că există momente când trebuie să aștepți. În loc să te concentrezi pe ceea ce trebuie să se întâmple, încearcă să te concentrezi pe ceea ce poți face pentru a te pregăti pentru următorul pas. În plus, nu încerca să umpli golul de așteptare cu o altă activitate. Multitaskingul nu va face bine răbdării tale, nici față de tine, nici față de ceilalți.
În concluzie, răbdarea este o calitate importantă pe care o poți dezvolta în viața ta. Prin acceptarea faptului că progresul se face treptat și prin monitorizarea gândurilor și emoțiilor tale, îți poți îmbunătăți răbdarea personală. Practicarea răbdării și făcutul de timp pentru tine pot ajuta la reducerea stresului și la menținerea echilibrului emoțional. Învață să lași lucrurile să se desfășoare în ritmul lor natural și să te concentrezi pe ceea ce poți face pentru a te pregăti pentru următorul pas. Cu aceste sfaturi practice, îți poți dezvolta răbdarea personală și poți atinge obiectivele tale pe termen lung.
Mădălina Costache