În ziua de astăzi empatia pare uneori că lipsește cu desăvârșire, deși despre ea se vorbește din ce în ce mai mult. Poate ai remarcat și tu miile de voci care încearcă online sau offline să o promoveze. Cu toate acestea, încă sunt mulți care îi ignoră puterea. Încă există printre noi oameni cărora le lipsește cu desăvârșire, iar asta ne-a îndemnat să căutăm răspunsuri. Astfel am ajuns să descoperim cele trei mari bariere în calea empatiei.
De ce este important să cunoaștem aceste bariere?
Faptul că unii oameni nu sunt capabili să înțeleagă ce poate experimenta sau simți o altă persoană poate duce la comportamente care par nepăsătoare sau uneori chiar dureroase. De exemplu, persoanele cu empatie afectivă scăzută au rate mai mari de hărțuire cibernetică. Un lucru de care din păcate ne lovim tot mai des în era digitală în care trăim.
Lipsa de empatie este, de asemenea, una dintre caracteristicile de bază ale tulburării de personalitate narcisistă. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest lucru se datorează faptului că o persoană cu această tulburare nu are deloc empatie sau are un răspuns mai mult disfuncțional față de ceilalți.
Câteva motive pentru care oamenilor le lipsește uneori empatia includ părtinirile cognitive, dezumanizarea și blamarea victimelor.
În esență, cunoașterea motivelor pentru care unii oamenin se lovesc de aceste bariere în calea empatiei ne poate oferi o înțelegere mai profună asupra lumii în care trăim. Ne va ajuta să îmbrățișăm poate mai tare lipsa judecății și iubirea de aproape, chiar dacă nu o primim înapoi. Și totodată, să învățăm a nu mai lua lucrurile personal. De cele mai multe ori, reacțiile celorlalți nu spun nimic despre noi, ci mai degrabă vorbesc despre ei înșiși.
Despre cele trei bariere în calea empatiei
Prejudecăți cognitive
Uneori, modul în care oamenii percep lumea din jurul lor este influențat de părtiniri cognitive. De exemplu, oamenii atribuie adesea eșecurile altora unor caracteristici interne, în timp ce își pun propriile deficiențe pe factori externi.
Aceste prejudecăți pot face dificilă vizualizarea tuturor factorilor care contribuie la o situație. De asemenea, fac mai puțin probabil ca oamenii să poată vedea o situație din perspectiva altuia.
Dezumanizare
Mulți cad și victimele capcanei de a crede că oamenii care sunt diferiți de ei nu simt și nu se comportă la fel ca ei. Acest lucru este deosebit de comun în cazurile în care alte persoane sunt îndepărtate fizic.
De exemplu, atunci când urmăresc rapoarte despre un dezastru sau un conflict într-o țară străină, oamenii ar putea fi mai puțin probabil să simtă empatie dacă cred că cei care suferă sunt fundamental diferiți de ei înșiși.
Învinovățirea victimelor
Uneori, când o altă persoană a suferit o experiență groaznică, oamenii fac greșeala de a da vina pe victimă pentru circumstanțele lor. Acesta este motivul pentru care victimele infracțiunilor sunt adesea întrebate ce ar fi putut face diferit pentru a preveni crima.
Această tendință provine din nevoia de a crede că lumea este un loc corect și drept. Este dorința de a crede că oamenii primesc ceea ce merită și merită ceea ce primesc. Asta te poate păcăli făcându-te să crezi că lucruri atât de groaznice nu ți se pot întâmpla niciodată.
Citește și: Cum să fii mai empatic
Mădălina Costache