Cu acest al treilea pas suntem la jumătatea drumului spre crearea unui plan financiar personal. Cât de fain! Sperăm ca partea 1 și partea 2 să-ți fi fost de ajutor, iar acum imaginea pe care o ai despre banii și obiectivele tale să fie cu mult mai clară.
Propunem să dăm drumul la treabă și să nu mai pierdem timpul cu detalii nesemnificative. Până la urmă, cum se spune: „timpul înseamnă bani!” – adu-ți agenda aproape și să începem.
Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 3): Identifică-ți căi alternative de acțiune
Studiază opțiunile disponibile pentru a-ți îndeplini obiectivele financiare. În general, opțiunile tale se vor împărți în două categorii: utilizarea resurselor existente în moduri noi sau generarea de noi venituri. Pentru fiecare obiectiv, ia în considerare dacă ar trebui să:
- Continui același curs de acțiune,
- Extinzi situația actuală,
- Schimbi situația actuală,
- Iei un nou curs de acțiune.
Amintește-ți că același scop poate fi atins într-o multitudine de moduri. A economisi bani pentru acea călătorie cu rucsacul în Europa, de exemplu, ar putea însemna înlocuirea cafelelor în oraș cu cele preparate acasă. Alternativa ar putea fi să ai grijă de animalele de companie ale prietenilor contra cost. Pic cu pic se adună suma necesară.
Analizează bine dacă un obiectiv îl va afecta sau nu pe altul. Pe lângă identificarea unor cursuri alternative de acțiune în cadrul obiectivelor tale financiare, ar trebui să iei în considerare și modul în care obiectivele interacționează între ele. S-ar putea ca excursia, obiectiv de tip „stil de viață”, de exemplu, să fie după o analiză mai atentă realizată dintr-un altul. Astfel, atingerea obiectivului educațional, privind studierea unei limbi străine, să-ți permită să călătorești mult mai ieftin. Prin urmare, nu te grăbi și nu trata superficial obiectivele. Fii prezent atunci când le revizuiești și caută să analizezi cu grijă toate obțiunile.
Revenim curând cu partea a patra, nu pleca prea departe!