Uneori poate fi greu să-ți dai seama dacă cineva își cere sau nu iertare cu adevărat. Poate intuiția te-a ajutat să-ți dai seama la un moment dat că cineva îți oferă scuze nesincere, însă nu ai știut cum să-i răspunzi. În ambele cazuri apare un gol în stomac greu de ignorat. Apare o frământare a gândului și o îndoială a sufletului greu de îndurat.
Pentru că ne dorim ca cititorii noștri să ducă o viață autentică din toate punctele de vedere, vom lăsa mai jos deosebirile dintre o scuză sinceră și una nesiceră. Dar și cinci moduri de a reacționa la ele într-un mod constructiv și vindecător. După asta, poți alege când și dacă îți oferi iertarea.
5 moduri de a recunoaște și de a răspunde la scuze nesincere
Scuzelenesincere apare atunci când nu implică remuşcări sau regrete. Uneori, scuzele te pot face să te simți mai rău decât să ofere o oportunitate de reconciliere.O scuză falsă poate duce la resentimente și furie, ceea ce te poate face să te simți neînțeles, invalidat sau manipulat.
Persoana care își cere scuze poate avea intenții bune, dar scuzele nesincere pot interfera cu repararea relației sau remedierea situației.
Uneori, vei experimenta scuze în care persoana sugerează că ai reacționat exagerat sau că ai fost de vină. Aceste tipuri de scuze nu sunt semnificative și adesea pot agrava situația.
Înțelegerea când scuzele nu sunt sincere te poate ajuta să decizi să oferi iertare atunci când ești gata.
Cum să răspunzi unei scuze nesincere
1. Spune-le că scuzele lor nu sunt sincere
Sublinierea defectelor din scuzele cuiva îți clarifică punctul de vedere și îi permite celuilalt să învețe. Le poți spune de ce simți că nu a fost sincer și că nu simți că a rezolvat nimic.
Omar Ruiz, LMFT, fondatorul Online Private Practice, LLC spune că „Cel mai bun mod de a răspunde este să fii transparent în legătură cu incapacitatea ta de a accepta scuzele. Spune-i persoanei că ceea ce a împărtășit nu este sincer și împărtășește-ți motivele, care în principal sunt că persoana nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru comportamentul său.”
2. Stabilește și aplică limite
Stabilirea limitelor arată clar că nu vei accepta anumite comportamente. Oamenii îți vor cunoaște așteptările și dorințele. În acest fel, când limita este încălcată, poți spune mai ușor ce anume te îndoiește de onestitatea vorbelor.
Fi asertiv și calm, ajută-i pe alții să-ți înțeleagă așteptările. Dacă îți cunoști limitele, poți rămâne demn în fața a orice încearcă să-ți dărâme încrederea în propriul cuvânt.
3. Nu le accepta scuzele
Nu te rușina sau nu te simți prost pentru că simți să nu-ți oferi iertarea sau să accepți scuze nesincere. Când ceva te deranjează, depinde de tine cum vrei să mergi mai departe. Dincolo de înțelegerea față de ceilalți, prioritar va fi mereu împăcarea cu sinele. Dacă scuzele cuiva te rănesc sau te neliniștesc în loc să te facă să te simți mai bine, atunci spune nu cu încredere. Liniștea se va așterne în corpul tău odată cu rostirea cuvintelor.
4. Prioritizează siguranța ta
Când cineva oferă scuze nesincere, s-ar putea să se supere când nu le accepți. Dacă știți că persoana este predispusă la comportamente violente sau furioase, încercă să asiguri un spațiu sigur pentru conversație.
Siguranța ta este prioritatea numărul unu și nu trebuie să cedezi în fața cuiva care te rănește.
5. Roagă-i să încerce din nou într-un moment diferit
Poți cere persoanei să încerce din nou să-și ceară scuze într-un alt moment, după ce învață cum să ofere o explicație eficientă.
A respinge încercarea lor acum nu înseamnă că îi dorești să iasă din viața ta pentru totdeauna. Odată ce îți explici gândurile și sentimentele despre situație, s-ar putea să ai nevoie de timp pentru a reflecta.
Poți oferi celeilalte persoane șansa de a învăța și ție șansa de a procesa. Iertarea necesită uneori timp și nu trebuie să te grăbești.
Exemple de scuze
Cercetările din 2012 sugerează că următoarele trei componente diferite alcătuiesc scuze:
- empatie
- intensitate
- sincronizare
Studiile arată că scuzele empatice au un impact puternic asupra oamenilor care le percep ca pe scuze sincere. Și scuzele cu întârziere pot crește șansa ca cineva să creadă că nu este sincer. Cu cât sunt folosite mai multe componente în scuze, cu atât pare mai sincer.
Conform unui studiu din 2021, sursa de încredere, a oferi scuze sincere constă în:
- exprimând regretul și vinovăția
- acceptând responsabilitatea
- exprimarea sentimentelor de vinovăție sau remușcări
- recunoscând jena
A învăța să faci diferența dintre scuzele nesincere și sincere te poate ajuta să recunoști elementele pe care ar trebui să le vezi.
- Scuzelor sincere: Îmi pare rău, nu m-am gândit. / Scuze nesincere: Am greșit, DAR nici tu nu ești perfect.
- Scuzelor sincere: Te-am tratat greșit și meriți mai bine./ Scuze nesincere: Îmi pare rău, dar majoritatea oamenilor nu ar fi atât de dramatici ca tine.
- S.S: Îmi pare atât de rău pentru ce ți-am făcut, a fost de neiertat. / S.N: Îmi pare rău, dar TU ce ai fi făcut?
- Scuzelor sincere: Știu ce te-am rănit și fac o schimbare. / Scuze nesincere: Îmi pare rău că te-ai simțit rănit, dar așa sunt eu.
- Scuzelor sincere: Îmi pare rău, nu ar fi trebuit să spun asta. / Scuze nesincere: Îmi pare rău dacă ai fost jignit. Glumeam.