De ce oamenii creează artă? Ce ne motivează să facem asta? Ce ne determină să acționăm? Creăm pentru a rămâne tineri și flexibili sau pentru a simți că suntem născuți să fim artiști? Aceste lucruri, nu ajung cu adevărat la miezul întrebărilor.
Ești curios să afli propriile motive pentru care creezi artă? Mai jos cele mai populare motive pentru care oamenii creează artă, cu care te identifici?
7 motive pentru care oamenii creează artă
1. Experiența
Ca artist, te poți inspira din ceea ce vezi. Vrei să le arăți altora experiența ta pentru a-I inspira la rândul tău.
Crescând, avem o mare nevoie să le arătăm părinților noștri ce putem să facem. Mai târziu, este important pentru noi ca prietenii noștri să cunoască abilitățile noastre și lucrurile pe care le știm.
Atunci când oamenii creează artă, simt nevoia să-și arate opera, punctul lor de vedere, partea lor din poveste. Nu mai suntem copii, dar cu toate astea, acum, întreaga lume este locul nostru de joacă.
2. Provocarea
Un motiv pentru care oamenii creează artă este pentru că vor să-i facă pe ceilalți să gândească, să provoace anumite acțiuni și să-i facă pe oameni să vorbească despre subiectul pe care ei îl abordează. Creezi artă pentru că vrei ca oamenii să fie mișcați de ea. Pentru a provoca acțiune. Pe lângă provocarea aceasta care are o conotație negativă, există și provocări pozitive. Oferirea de bucurii, îmbogățirea vieții și facerea (provocarea) oamenilor să râdă sunt, de asemenea, motive pentru a fi motivat ca artist. Cele două părți ale provocării nu se exclud reciproc. Când ești capabil să înfățișezi bucuria și atracția vieții, acest lucru îți poate îmbogăți arta.
3. Conexiunea socială
Prin intermediul artei, îi poți face pe oameni să se conecteze unul de celălalt. Arta poate face să se unească diferite grupuri de oameni. Poate fi o adunare socială, cum ar fi o nuntă sau o înmormântare. Poate fi un pod care creează o modalitate de a conecta două țărmuri.
Oamenii sunt ființe sociale. Când experimentăm orice, este normal să dorim să împărtășim și cu alții.
Chiar dacă arta pe care o creezi nu are un scop social, prin ea poți realiza o modalitate de a te conecta cu ceilalți. Nu contează dacă obiectivul tău este să te conectezi cu un grup mic de ciudați sau cu întreaga lume.
4. Bunăstarea
Poți folosi arta pentru a deveni o persoană mai bună. Crearea poate fi o formă de terapie. O modalitate de a scăpa de realitate așa cum o poți vedea, simți și atinge. Prin artă poți fi capabil să reziști sau să depășești necazurile vieții.
Uneori, viața e nasolă. În acele moment, te ajută să faci ceva ceea ce îți place. Poți creea artă de dragul de a aduce mai multă frumusețe în lume. Te poți bucura de proces, fără să știi exact unde vei ajunge. Cu siguranță vei ajunge undeva. Când iei o pauză, realizezi că viața este grozavă! Sau cel puțin, nu mai este atât de gri. Nu uita să-ți admiri propria creație!
5. Exprimarea
Ați făcut vreodată asta? Este o zi ploioasă, fără nimeni prin preajmă. Deodată începi să cânți. Te eliberezi, nu-i așa?
Nu toți ne putem exterioriza. Chiar și așa, ceea ce este în interior trebuie să iasă din când în când. A-ți exprima emoțiile și a arăta cine ești cu adevărat, poate fi uneori dificil. Poți folosi arta ca protecție. Ca o modalitate de a spune „Acesta sunt eu!” fără să te simți anxios. Trebuie doar să dezvălui ceea ce este în interiorul tău, prin ceea ce creezi. Păstrarea sentimentelor din interior nu este o opțiune.
6. Vânzarea
Crezi că reclamele sunt artă? Nu toată lumea este de acord. Cu toate acestea, cine lucrează la reclame? Artiștii! Gândiți-vă la un compozitor care face un jingle, la un designer grafic care face un poster sau la actorii care vând produse la televizor.
Sunt banii un motiv suficient de bun pentru care oamenii creează artă? Probabil că nu este suficient, dar cu siguranță este o bună sursă de motivație.
Chiar dacă celor mai mulți dintre noi nu le place să ne uităm la partea financiară a ceea ce facem, totuși vrem să creăm o afacere prosperă. Făcând asta, putem trăi din ceea ce ne place.
7. Educația
Arta poate fi un instrument de predare. Prin artă putem să transmitem informații copiilor noștri.
Probabil vă puteți aminti acele cărți educaționale plictisitoare pe care trebuia să le citiți la școală. Ei bine, în zilele noastre, cărțile de genul acesta nu mai sunt așa. Ele sunt pline de imagini, benzi desenate și fapte amuzante. Cine ar fi zis că învățarea poate fi și distractivă?
Arta poate avea mai multe motive în spate. Dar un lucru e cert. Oamenii creează artă pentru că le place!