Pensionarea este un obiectiv mult așteptat de către unii și îndelung amânat de către alții. Dacă ne uităm la capitolul financiar, este de înțeles de ce unele persoane amână retragerea de pe câmpul muncii. Alții vizează cu ochii deschiși la timpul în care vor sta acasă și nu vor mai muncii. Până la urmă stresul venit la pachet cu munca a devenit o problemă serioasă. De ce să lucrezi mai mult și să riști apariția bolilor pe fond de stres, doar pentru o sumă de bani în plus? Se merită? Dar oare doar despre asta este vorba?
Cercetătorii au o altfel de viziune asupra pensionării, care poate răspunde la întrebarea:
Este pensionarea bună sau rea pentru sănătate?
Să ne gândim de exemplu la cunoscutul fenomen de burnout. Știm cu toți răul pe care acesta îl aduce sănătății noastre. Așadar, de ce să nu aștepți vremea în care stresul provenit din muncă să dispară? Iată ce spun specialiștii:
Amânarea pensionării poate fi benefică pentru sănătatea și longevitatea noastră.
Oamenii trăiesc cu șase săptămâni mai mult, în medie, pentru fiecare an în care continuă să lucreze.
Pentru majoritatea oamenilor, munca peste vârsta normală de pensionare nu are efecte negative asupra sănătății și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale. Există excepții evidente, cum ar fi locurile de muncă periculoase sau solicitante din punct de vedere fizic. Acestea însă sunt mai puțin frecvente acum.
Pensionarea amânată pare să întârzie debutul bolii Alzheimer, potrivit Jurnalului Internațional de Psihiatrie Geriatrică. În timp ce pensionarea timpurie oferă un impuls de „vacanță” pe termen scurt pentru sănătatea noastră mintală, dar poate fi dăunătoare pentru sănătatea noastră pe termen lung.
Pensionarea anticipată poate reduce inițial oboseala, stresul și simptomele depresive – mai ales dacă oamenii aveau locuri de muncă foarte stresante sau solicitante din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, nu pare să aibă niciun efect benefic asupra șanselor de a dezvolta o boală cronică. Asta arată un studiu de 15 ani în Franța.
Stresul zilnic provocat de muncă, dacă este în doze moderate, poate fi chiar benefic pentru organism. Citește articolul: Diferența dintre stres cronic și stres acut.
Filozofia de viață a oamenilor din zonele albastre privind pensionarea:
Mihaela Tatu, cunoscuta prezentatoare tv, a fost invitată de Mihai Morar în podcastul Fain & Simplu să vorbească despre puterea vindecătoare a pelerinajelor. De ani buni, vedeta nu a mai apărut la evenimentele mondene sau la televizor și mulți se întrebau oare ce mai face doamna „de trei ori femeie”.
În cadrul episodului, Mihaela a povestit pe îndelete cum s-a schimbat viața ei de când nu a mai apărut pe sticlă. A vorbit despre călătoria ei spirituală și noile proiecte în care este implicată.
La aproape 60 de ani, Mihaela Tatu nu are în minte pensionarea. De ce? Mai jos regăsești răspunsul:
„Filozofia de viață a oamenilor din cele cinci zone albastre de pe glob, cei mai longevivi: Una dintre condiții este că n-au ideea de pensionare. Adică, dacă mie îmi place să spăl ceașca, o splăl și pe a mea, o spăl și pe a ta. Ție îți place să culegi flori, culege și florile mele. Tu iei ceștile, eu iau de la gtine flori. Lui îi place să facă pâine. Mergem, eu îi spăl ceștile, el îmi dă mie pâine. Deci, exsită o coeziune a grupului, făcând până în ultima clipă ce-ți place să faci.”
În plus, mai există un amănunt care face diferența dintre sănătate și boală, după vârsta pensionării.
„Și știi ce mai mână înainte oamenii din zonele astea? Simțul umorului, ne-am pierdut simțul umorului, Mihai. Să faci totul cu bucuria, entuziasmul și curiozitatea unui copil.
Ai o treabă de făcut? Da. Poți să o faci? Da. Atunci de ce nu zâmbești? Ai o treabă de făcut? Da. Poți să o faci? Nu. Atunci de ce nu zâmbești? Ai o treabă de făcut? Nu. Atunci de ce nu zâmbești?
Această îndârjire, dacă suntem încruntați și dacă suntem serioși, părem mai credibili sau.. nu mai contează.” – Mihaela Tatu