Tulburarea bipolară nu este același lucru cu a fi capricios.
A avea suișuri și coborâșuri în starea de spirit este o parte a vieții. Dar pentru unii oameni, extremele acestor schimbări de dispoziție sunt atât de severe încât s-ar putea să-și recunoască cu greu gândirea după aceea. Pentru persoanele cu tulburare bipolară, senzația de „încredere” le poate determina să ia decizii periculoase sau să experimenteze halucinații. Și când sunt jos, poate fi imposibil să se ridice din pat.
Sunt șanse să cunoaști pe cineva cu tulburare bipolară deoarece foarte multe persoane suferă de asta. Din păcate, majoritatea nu sunt conștienți de asta din cauza slabei informări. Din acest motiv, venim astăzi în descifrarea acestei disfuncții și eliminarea stereotipurilor.
Spre exemplu, mulți cred că tulburarea bipolară îi face pe cei suferinzi nesiguri sau violenți. De asemenea, sunt voci care afirmă că bipolaritatea este o alegere. Cu alte cuvinte, oamenii care se confruntă cu această problemă aleg pur și simplu cum/cine să fie într-o zi.
Nimic mai fals!
Ce este tulburarea bipolară?
Un lucru rapid înainte de a ne scufunda în detalii: sănătatea mintală este complexă și toată lumea are o experiență unică. Așadar, nu te grăbi să-ți pui singur un diagnostic. Apreciem interesul tău pentru învățare, iar dacă următoarele lucruri rezonează cu tine, consideră-l un punct de plecare în călătoria ta spre a primi îngrijire. Să începem…
Tulburarea bipolară, uneori numită tulburare maniaco-depresivă, provoacă schimbări semnificative în starea de spirit și nivelul de energie al cuiva. Majoritatea oamenilor cred că tulburarea bipolară este o fluctuație între scăderi extreme depresive și maxime maniacale, dar unele forme ale afecțiunii pot fi mai subtile.
De fapt, există trei tipuri principale de tulburare bipolară: tulburare bipolară I, tulburare bipolară II și tulburare ciclotimică.
TULBURAREA BIPOLARĂ I
Cu tulburarea bipolară I, oamenii experimentează episoade maniacale și uneori episoade depresive.
Într-un episod maniacal, s-ar putea să te simți în mod deosebit încordat, bucuros sau chiar iritabil, cu puțin interes pentru a dormi sau a mânca. S-ar putea să simți că ai atât de multă energie încât nu știi cum să scapi de ea. În acele momente, mintea și vorba apasă pedala de accelerație, pe lângă rapiditatea în exprimare, pot apărea și idei cu adevărat gradnioase.
Prin definiție, episoadele maniacale bipolare I durează cel puțin o săptămână sau mania devine suficient de severă încât este nevoie de tratament de urgență în spital. – potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH).
Stările depresive, durează de obicei două săptămâni sau mai mult și pot fi atât de severe încât chiar și deciziile mici se simt copleșitoare. Unii oameni pot experimenta chiar manie și depresie în același timp. Aceasta poate fi o stare de spirit foarte periculoasă, deoarece este o perioadă în care oamenii au toată această energie în exces, dar se simt foarte deznădăjduiți. Astfel oamenii pot declanșa un comportament suicidar.
TULBURAREA BIPOLARĂ II
Tulburarea bipolară II nu are episoadele maniacale intense pe care le vezi la tulburarea bipolară I. În schimb, se confruntă cu episoade depresive și hipomanie. Dacă te întrebi ce este asta, este o versiune mai puțin extremă a maniei.
În timpul hipomaniei, cineva s-ar putea simți energic și productiv, dar mai impulsiv și nesăbuit cu lucruri precum cheltuielile sau comportamentele sexuale. Deși există încă o schimbare a dispoziției și a nivelurilor de activitate, este mai puțin vizibilă. În general, există mai puține consecințe decât în cazul unui episod maniacal.
Mai târziu, după ce episodul hipomaniacal a trecut, oamenii se simt adesea surprinși de acțiunile lor. „Nu eram eu însumi. Eu nu sunt asa. Nu îmi asum astfel de riscuri’.” – sunt lucruri pe care le-ar spune persoanele cu această tulburare. De asemenea, aceștia ar putea regreta consecințele alegerilor lor, dar este mai mult decât atât. Perspectiva pe care o dezvoltă ei este că au luat acea decizie pentru că nu gândeau așa cum gândesc de obicei.
TULBURAREA CICLOTIMICĂ
Cu tulburarea ciclotimică, sau ciclotimia, pacienții au perioade atât de hipomanie, cât și de depresie timp de cel puțin doi ani. Însă, severitatea acestor episoade nu întrunește pe deplin definiția bipolarului II, conform NIMH.
Există, de asemenea, un al patrulea tip de tulburare bipolară, denumit „alte tulburări bipolare și asociate specificate și nespecificate”. Asta înseamnă că ai unele dintre aceste simptome, dar nu te încadrezi perfect în niciuna de mai sus.
După cum puteți vedea, tulburarea bipolară este mult mai mult decât își dau seama majoritatea oamenilor.
Persoanele care se confruntă cu manie și mai ales hipomanie ar putea să nu recunoască faptul că starea lor de spirit este anormală. Ei simt adesea că mintea lor funcționează foarte bine, că gândurile lor sunt foarte clare. Acest lucru poate face ca diagnosticarea bipolarului II să fie o provocare.
Mulți pacienți își vor recunoaște adesea depresia, dar necesită interogare atentă din partea unui profesionist în sănătate mintală pentru a dezvălui experiențele hipomaniacale.
Atenție! Deoarece tratamentele pentru depresie și bipolară sunt foarte diferite, obținerea unui diagnostic corect este esențială. Prin urmare, în cazul în care te regăsești parțial sau total în descrierile de mai sus, nu ezita în a cere ajutor.
Reține că rușinea nu face casă bună cu sănătatea. Dincolo de orice spune lumea, important este ca tu să trăiești în armonie cu tine însuți. Mintea, trupul și sufletul tău să fie în echilibru. Astfel, elimină auto-judecata, rușinea și începe să vorbești. Fă-ți acest cadou și ai grijă de tine!