În ultimi ani, iubitorii de călătorii au avut o supărare în plus de dus pe umeri, iar dacă te numeri printre ei știi exact la ce ne referim. Cu toate acestea, astăzi, ne putem bucura din nou de beneficiile aduse de explorarea lumii în care trăim. Din acest motiv, am selectat pentru tine un top cinci sfaturi de călătorie pentru a-ți păsta sănătatea financiară și mentală la cote optime.
5 Sfaturi de călătorie pentru a economisi timp, bani și stres
#1. Rezervă întotdeauna în avans cu ramburs integral în caz de anulare
Acesta este, desigur, unul dintre cele mai răspândite „secrete” de călătorie. Și totuși, nu sunt mulți cei ce îl aplică. Este întotdeauna o idee înțeleaptă să rezervi camere în avans, fie că este vorba de hoteluri, moteluri sau pensiuni.
De asemenea, asigură-te că rezervările făcute sunt integral rambursabile. Nu-ți poți imagina câți bani se pierd din cauza anulărilor neprevăzute. Niciodată nu poți știi ce se poate întâmpla, așadar mai bine să fii asigurat din acest punct de vedere.
#2. Accesează înțelepciunea grupurilor de călătorie online
Această idee nu necesită prea mult efort, de fapt este nevoie doar de câteva minute din timpul tău liber. Grupurile de călătorie online bune conțin exploratori și aventurieri experimentați care oferă în mod obișnuit „înțelepciune ușoară de călătorie” pe care o poți folosi, mai ales dacă se aplică destinației alese de tine.
Cu toate acestea, nu te grăbi să sari la concluzi doar pe baza unor comentarii. S-ar putea ca experiența ta să fie cu totul alta. Corina Caragea, invitată în podcastul Fain & Simplu a vorbit despre pasiunea ei cea mare, călătoriile, și a spus următoarele:
„Uite încă ceva ce am învățat eu din călătorii, că suntem atât de diferiți și asta e mișto. E bine când pleci într-o călătorie, să nu te iei totuși 100% după părerile prietenilor, review-uri de pe net ș.a. pentru că fiecare are un filtru personal, foarte personal.”
Aceasta a oferit ca exemplu țările nordince. Știa de la alții că nu sunt cele mai prietenoase, nici din punct de vedere al temperaturilor, nici al costurilor. Cu toate acestea, a riscat și în final opinia ei este cu totul alta față de cele auzite.
„Țările nordice erau pe la codă pe lista mea pentru că știam că prețurile sunt mari, vremea gri. Acum, e una dintre destinațiile care mi-a schimbat părerea. M-am dus cu această preconcepție: E frig acolo, sigur oamenii sunt triști.. de unde, acolo oamenii sunt printre cei mai fericiți oameni din Europa.” – Corina Caragea
#3. Depozitează-ți cardurile și banii în compartimente separate
Pentru a fii cât mai în siguranță din punct de vedere financiar, depozitează-ți banii și cardurile în compartimente separate. De exemplu, o parte din bani îi poți lăsa în portofel și alții într-o jachetă. La fel și cardurile bancare. De asemenea, în scop de prevenție, nu pleca cu toate resursele financiare de care dispui după tine. Lasă mereu jumătate la cazare.
Nu uita că astăzi ne bucurăm de avansul tehnologic și poți plăti cu ajutorul telefonului. Prin urmare, nici de card nu mai ai nevoie, îl poți lăsa la hotel fără griji.
#4. Rezervări timpurii = Zboruri mai ieftine
Planificarea în avans a biletelelor de avion este o metodă utilă de a economis bani. Probabil, dacă ai mai călătorit până acum, ai observat și tu diferențele considerabile de preț. Păstrează-ți rezervările de zboruri în intervalul de 4-6 luni – acesta este adesea considerat cel mai bun moment pentru rezervare.
Dacă ești un amator al riscului este bine de știut că poți economisi și dacă rezervi în ultima clipă. De multe ori, companiile aeriene pentru a nu zbura cu aeronavele preponderent goale, scot în față prețuri grozave. Atenție însă, nu mereu poți avea noroc cu această abordare, s-ar putea ca în final să te ducă mai mult decât ar fi fost costul în mod normal.
#5. Mănâncă în restaurante mici
Acesta este unul dintre cele mai valoroase sfaturi de călătorie: mănâncă mâncarea locală din restaurantele mici. Poate nu sunt ele cele mai instagramabile, comparativ cu uriașii din domeniu, însă garantăm o masă copioasă și delicioasă. Dacă vrei să simți cu adevărat gustul tărâmului în care ai poposit, mergi pe stradă și caută restauranetele mici, de familie.
„Apropo de restaurante, de obicei, mâncarea cea mai bună nu e acolo. Mâncarea cea mai bună este la restaurantele mici, de familie, acele tratorii sau taverne. Eu asta i-aș sfătui pe oameni, să nu se ia după cât de frumos arată acolo, cât de instagramabil e locul, ci să meargă să guste.” – Corina Caragea
Acestea au fost cele cinci sfaturi de călătorie pentru a economisi timp, bani și stres. Sperăm să-ți fie utile în viitoarea ta vacanță.