Site icon Fain si Simplu

OCD: ce este și ce nu este de fapt

OCD: ce este și ce nu este de fapt

Știi prietenul acela care se mândrește cu îngrijirea lui meticuloasă sau colegul de serviciu al cărui birou este cel mai organizat din întreaga clădire? Ei bine, au un lucru în comun: ciudateniile lor NU sunt OCD sau tulburarea obsesiv-comportamentală (TOC în limba română). Această idee că TOC este doar „un comportament ciudat” nu este doar inexactă, ci și dăunătoare.

În realitate, TOC sau OCD implică mult mai mult decât să dorești ca lucrurile să fie „cum trebuie”. Poate fi extrem de frustrant să trăiești cu asta. Chiar dacă tratamentul existent diminuează simptomele și poți ajunge să trăiești după propriile reguli, încă există multe stereotipuri care încă înconjoară această afecțiune.

Aceste stereotipuri – cum ar fi: este „atât de OCD” să dorești ca lucrurile să fie aranjate într-un anumit fel – pot invalida experiențele oamenilor. Iar asta se poate traduce prin a nu mai ajunge să primească tratamentul corespunzător și deci șansa la o viață normală. Așadar, hai să descoperim împreună ce este de fapt OCD sau TOC, pe cine afectează și cum să obțineți ajutor dacă tu sau o persoană iubită vă lupți cu el.

Înainte de toate, un scurt remainder:

Sănătatea mintală este complexă și toată lumea are o experiență unică. Așadar nu-ți pune singur diagnosticul doar pentru că ai citit câteva articole pe internet (a nu se înțelege greșit, apreciem  nespus faptul că treci pe aici pentru a crește în cunoaștere). Dacă vei simți că cele spuse de noi în rândurile de mai jos rezonează cu tine, consideră-l un punct de plecare în călătoria ta spre a primi îngrijire.

Bun, acum să începem!

Ce este de fapt OCD?

OCD sau TOC este o afecțiune cronică de sănătate mintală caracterizată prin gânduri incontrolabile (obsesii) și comportamente repetitive (compulsii) pe care cineva simte că trebuie să le facă ca răspuns la acele gânduri intruzive.

Toți oamenii au gânduri care sunt poate mai ciudate și uneori înfricoșătoare. Însă asta nu înseamnă că toții avem puțin TOC. La persoanele care suferă de tulburarea obsesiv-comportamentală, aceste gânduri sunt incontrolabile, blocându-se pur și simplu în minte. Iar în timp ce compulsiile oferă o ușurare temporară, ele alimentează de fapt un cerc vicios, care poate fi frustrant și consumator de timp și energie. Prin urmare, aproape fiecare aspect al vieții tale poate fi ușor dat peste cap.

Obsesiile

În general, majoritatea dintre noi când se gândesc la obsesii au în minte ceva plăcut. Știi doar: „sunt obsedată de noile tranduri în modă” – adică „le ador!”. Ei bine, când vorbim de OCD, aceste obsesii sunt opusul plăcutului. Ele sunt persistente, nedorite, supărătoare și pot lua nenumărate forme. Vorbim inclusiv de acele gânduri cauzatoare de rău. Persoanele diagnosticate cu TOC fiind adesea responsabile pentru lucruri groaznice. De exemplu, o obsesie ar putea fi gândul de a deveni responsabil de incendierea casei, cu toți oamenii dragi înăuntru. Deci, da… obsesia aici are o cu totul și cu totul altă latură.

Compulsiile

Compulsiile sunt comportamente repetitive. Spre exemplu: ciocănirea, spălatul sau curățarea, verificarea, numărarea, căutarea unei reasigurări excesive sau ritualuri mentale. Persoana care are OCD simte o nevoie puternică de a le face pentru a contracara, calma sau micșora gândurile nedorite. Adesea, există o dorință de a repeta constrângerea în moduri specifice până când se simte „doar corect”.

Dacă am lua exemplul de mai sus, acel gând privind incendiul, o persoană diagnosticată cu TOC ar putea nu doar verifica cu privirea ca aparate sau întrerupătoare de lumină să fi fost oprite, ci și de a le atinge pentru a fi sigur.

Poate ți se pare exagerat, însă aceasta este realitatea. În cazul acestei afecțiuni, nu contează cât de rațional ești. Pur și simplu TOC te face să faci lucruri absurde găsindu-i o justificare plauzibilă.

Rămâi alături de noi dacă vrei să afli mai multe despre:

Revenim curând cu detalii.

Mădălina Costache

Exit mobile version